Constanța Elevii au participat la etapa județeană a Olimpiadei naționale „Lectura ca abilitate de viață”

Sâmbătă, 25 martie 2023, în șase unități școlare (Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța, Școala Gimnazială Nr 16 „M.I. Dobrogianu” din Constanța, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Constanța, Liceul Teoretic „Callatis” din Mangalia, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Medgidia și Școala Gimnazială „Grigore Moisil” din Năvodari) s-a desfășurat etapa județeană a Olimpiadei naționale „Lectura ca abilitate de viață”– clasele V-XII, organizată de către Inspectoratul Școlar Județean Constanța.

Potrivit ISJ Constanța, olimpiada valorifică experiența de lectură a elevului din învățământul preuniversitar și se organizează pe principiile programei pentru cursul opțional Lectura și abilitățile de viață, aprobată prin OMECTS nr. 3961/03.05.2012, și ale Cadrului european de referință LiFT-2, privind studiul literaturii în învățământul secundar, elaborat în proiectul Comenius LiFT-2 – http://www.literaryframework.eu – în care Universitatea din București a fost partener.

Obiectivul fundamental este centrat pe încurajarea abordării de către elevi a lecturii ca abilitate de viață și pe valorificarea competențelor digitale și media ale acestora.
Olimpiada se adresează tuturor elevilor din învățământul gimnazial și liceal, public și particular din România, capabili să folosească lectura și competențele digitale și media în vederea dezvoltării personale. Concurenților li se evaluează competențele de lectură, constând în înțelegerea textelor ficționale, nonficționale și multimodale, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a utiliza competențele digitale și media, de a formula opinii, argumente și interpretări proprii în scris, în cadrul unei dezbateri.

Olimpiada se desfășoară pe patru niveluri de învățare, potrivit competențelor de lectură și media dobândite de elevi în context formal sau nonformal și în acord cu practicile competiționale internaționale. Au participat 1431 de elevi, după cum urmează:
- nivelul 1 – clasele a V-a și a VI-a: 580 de elevi ;
- nivelul 2 – clasele a VII-a și a VIII-a: 333 de elevi;
- nivelul 3 − clasele a IX-a și a X-a 349 de elevi;
- nivelul 4 − clasele a XI-a și a XII-a: 169 de elevi.

Etapa județeană a Olimpiadei naționale „Lectura ca abilitate de viață”– clasele V-XII s-a desfășurat începând cu ora 10.00.
Durata probei scrise a fost de 3 (trei) ore.
Punctajul maxim la proba scrisă este de 60 de puncte.

Calificarea la etapa superioară a competiției este condiționată de obținerea a minimum 50 de puncte.

La etapa naţională a Olimpiadei, participă câte un elev/nivel din fiecare județ, primul în ierarhia nivelului la care a concurat, cu respectarea punctajului minim prevăzut de regulament.
În plus, vor participa câte 23 de elevi/nivel, care vor fi nominalizați de către Comisia Centrală, pe lista destinată locurilor suplimentare, în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute, conform clasamentului naţional realizat pe baza situațiilor transmise de către comisiile județene/a municipiului București de organizare, evaluare și soluționare a contestațiilor, după finalizarea etapei judeţene/a sectoarelor municipiului Bucureşti şi calificarea participanţilor pe locurile prevăzute la art. 15 alin. (3) din Metodologia-cadru, indiferent de județul de proveniență.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Premiu special pentru Colegiul Militar Constanța la etapa națională a Olimpiadei de ,,Cultură și Spiritualitate Românească”!

17 May 2023 463

Constanța Zeci de elevi participă la proba B din cadrul etapei naționale a Olimpiadei naționale „Lectura ca abilitate de viață” ”– clasele V-XII

14 May 2023 904

16 elevi din Constanța au obținut rezultate deosebite la etapele naționale ale Olimpiadei de Matematică (GALERIE FOTO)

26 Apr 2023 1746

Elevii constănțeni, la Concursul național “Educație pentru sănătate”- etapa județeană

25 Mar 2023 1125

Constanța Peste 140 de elevi participă la Olimpiada de biologie, faza județeană

11 Mar 2023 1110

Școala Gimnazială nr. 12 „B. P. Hasdeu“ Constanța, campioană județeană la ONSS, în întrecerea de volei a băieților (GALERIE FOTO)

18 Feb 2023 1890

Constanța Meciuri pline de ambiție și pasiune la Olimpiada Națională a Sportului Școlar. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut? Continuă!“ (GALERIE FOTO)

06 Feb 2023 1581

Baschet Echipa Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“, campioană județeană la ONSS (GALERIE FOTO)

23 Jan 2023 1758

Olimpiada Națională de Matematică Oraș gazdă al competiției naționale, Constanța a avut nouă reprezentanți printre micii matematicieni ajunși în top

21 Apr 2022 1717

Etapa națională a Olimpiadei Naționale de Matematică, organizată la Constanța. Câți elevi participă și când va vea loc

14 Apr 2022 2714

Consiliul Județean Constanța cumpără servicii de închiriere transport de persoane pentru Olimpiada Națională de Matematică pentru clasele V-VI

13 Apr 2022 1252

ISJ Constanța Încep etapele județene ale olimpiadelor și concursurilor școlare

20 Mar 2022 1970

Constanța Sâmbătă se va desfășura etapa județeană a Olimpiadei de Biologie, ediția 2022

18 Mar 2022 2689

Cele mai multe premii, obținute de elevi constănțeni la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală pentru clasele III-VIII

18 Mar 2022 2087

Constanța Sute de elevi participă la etapa județeană a Olimpiadei naţionale de limba și literatura română

17 Mar 2022 2192