Consultare publică privind funcționarea unităților de învățământ preuniversitar cu statut de unități-pilot Vor fi testate noi modele curriculare și de carieră didactică


 
  • Nicio școală nu va fi obligată să participe la pilotare
  • Lista unităților-pilot va fi aprobată până la data de 1 iulie 2020 
Ministerul Educației și Cercetării a lansat, la începutul acestei săptămâni, în consultare publică, proiectul de Hotărâre de Guvern privind funcționarea unităților de învățământ preuniversitar cu statut de unități-pilot, experimentale și de aplicație.
 
Proiectul a fost elaborat în conformitate cu prevederile articolului 26 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, în virtutea căruia Ministerul Educației și Cercetării are posibilitatea de a stabili, prin Hotărâre de Guvern, funcționarea unor unități-pilot, experimentale și de aplicație în sistemul de învățământ preuniversitar. Acestea vor face parte din sistemul național de învățământ și au ca scop testarea unor noi modele curriculare și de carieră didactică.
 
În urma amplei consultări, „România Educată”, derulată timp de doi ani (2016-2018) sub egida Președintelui României, au rezultat o viziune și o strategie pentru educația românească în orizontul anului 2030, în raport cu care Guvernul României își asumă acest proiect esențial pentru educație sustenabilă și competitivă la nivel global. În prezent, problemele identificate la nivelul învățământului preuniversitar sunt legate de lipsa descentralizării deciziei, de birocratizare și de lipsa implicării în decizie a beneficiarilor direcți și indirecți ai educației.
 
Nicio școală nu va fi obligată să participe la pilotare, o condiție esențială pentru a face parte din program fiind anunțarea intenției unității de învățământ, în urma hotărârii Consiliului de administrație și doar după avizul consiliului profesoral, al Consiliului școlar al elevilor și al Consiliului reprezentativ al părinților.
 
Lista unităților-pilot va fi aprobată până la data de 1 iulie 2020, în așa fel încât părinții elevilor care ar urma să studieze pe un model curricular pilot vor putea lua decizia în cunoștință de cauză, fiind astfel respectată nevoia de predictibilitate a beneficiarilor.
 
Citește și:

Măsurile impuse prin ordin de ministru al Educației și al Sănătății pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirii la reluarea cursurilor

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tradițiile nu pot fi confiscate de pandemie Ministrul Educației a ajuns să „reglementeze” și oferirea mărțișoarelor

24 Feb 2021 176

Bugetul Ministerului Educației a mai crescut, dar în valoare absolută Mult-promisul 6% din PIB va ajunge în învățământ peste trei ani. Fix la alegeri prezidențiale

22 Feb 2021 867

Ministerul Educației, noi detalii despre vaccinarea prioritară a personalului din învăţământ

21 Feb 2021 587

Oficial de la Ministerul Educației Când începe simularea evaluării naționale și a bacalaureatului

16 Feb 2021 463

Situația epidemiologică din școli, conform statisticii Ministerului Educației

11 Feb 2021 843

Ministerul Educației a publicat noul formular pentru acordul testării elevilor. Cum se va purta masca de protecție în școli (document)

08 Feb 2021 2500

Directorii unităților constănțene de învățământ s-au mobilizat „Normalitatea este la școală, iar respectarea regulilor și înțelegerea părinților vor sprijini eforturile noastre”

08 Feb 2021 2232

Prof. Mitică Iosif, liderul sindicatului constănțean, despre ordinul comun „Lipsă de profesionalism atât din partea ministerului, cât și a Guvernului României”

06 Feb 2021 1391

Modificări la ordinul comun legat de întoarcerea la școală a elevilor (Document)

04 Feb 2021 1287

Noutăți legate de viitoarele numiri ale directorilor de școli, anunțate de ministrul Educației

04 Feb 2021 11558

Dezbatere „furtunoasă” a noilor planuri cadru pentru liceu 50 de profesori constănțeni de limba franceză i-au adresat ministrului Educației o petiție

27 Jan 2021 1403

Adevărații profesori se întreabă Orele remediale sunt o „compensație” pentru colegii care nu și-au făcut treaba?

25 Jan 2021 6665

Ca urmare a scăderii drastice a cifrei de școlarizare în învățământul constănțean Normele profesorilor vor depinde de abilitățile manageriale ale directorilor

22 Jan 2021 2349

Anunț important al ministrului Educației Se micșorează numărul elevilor în clasă!

21 Jan 2021 1991

Opiniile părinților legate de redeschiderea școlilor în sistem „semafor”, începând din semestrul II

16 Jan 2021 1429