Cu toate că ISJ Constanța nu se implică Peste 1.000 de elevi constănțeni participă la Olimpiada Națională „Gazeta Matematică”, sprijinită logistic de UMC


La un an de la decizia de anulare a concursurilor și olimpiadelor școlare, hotărâre „parafată” de fostul ministru Monica Anisie, încă nu s-a revenit asupra anulării și nici vești ale unei încercări de „redresare” a situației nu se anunță.
 
Ba mai mult, Inspectoratul Școlar Județean Constanța nu sprijină organizarea competițiilor care nu au girul Ministerului Educației, după cum a afirmat prof. Sorin Mihai, inspector general, în cadrul interviului găzduit de ZIUA de Constanța.
 
Cu toate acestea, astăzi are loc prima etapă a Olimpiadei Naționale „Gazeta Matematică” (ONMG), organizată de Societatea de Științe Matematice din România și care își propune să suplinească golul competițional creat prin anularea olimpiadelor pe discipline din acest an școlar.
La Constanța, competiția este organizată de Filiala locală a Societății de Științe Matematice, în parteneriat cu Universitatea Maritimă Constanța, care a pus la dispoziție  platforma educațională interactivă http://educatieconstanta.online, unde vor susține testele cei aproape 1.000 de participanți, elevi din clasele V-XII din județul Constanța.
Noua platformă este parte a unei colaborări ce se dorește de lungă durată între Universitatea Maritimă și Filiala Constanța a SSMR, pentru a sprijini implicarea elevilor și cadrelor didactice în multiple proiecte vizând în special activități de educație matematică din învățământul preuniversitar constănțean.
 
Elevii doritori se mai pot înscrie până la miezul nopții pentru etapa din 27 februarie
Organizatorii olimpiadei transmit că în cazul în care există elevi care doresc să participe la ONMG, dar, din diferite motive, în școala de unde provin nu se organizează etapă I a Olimpiadei Naționale Gazeta Matematică, aceștia se pot înscrie la adresa https://upper.school/ongm-2021/ până pe 20 februarie ora 24:00. După centralizarea datelor, elevii vor fi redirecționați către școli/centre care organizează etapă I pe 27.02.2021.
Proba va consta în teste grilă la fiecare clasă cu 20-24 de întrebări cu răspuns unic.
De preferință 30% dintre întrebări vor fi inspirate din problemele din GMB sau SGM din anul 2020-2021. Timp de lucru 2 ore. Va fi folosită una dintre platformele de conferințe (Zoom, Google Meet, etc.) cu obligația deschiderii camerelor de către elevi și transmiterea către profesor a copiilor scanate ale răspunsurilor în maximum 15 minute după examen. Datele de desfășurare vor fi la alegerea profesorilor (școlii), dintre 20 și 27 februarie 2021. Timp de lucru 2 ore.
Profesorii de la clasă  vor înregistra calificații o dată cu lansarea platformei naționale.
Se recomanda calificarea elevilor care realizează cel puțin 75% din punctaj.
Observație. În situația în care vreun elev dorește a participa fără ca profesorul/școala lui să dorească organizarea, el va fi indrumat a se înscrie la alt profesor din filiala respectivă. Responsabilii filialei vor putea organiza testări cu astfel de elevi.

 
Etapa a II-a (locală)
Se va desfășura online, la data de 20 martie 2021, orele 1000, pe platforma Naţională a  Olimpiadei (construită de SSMR și Intuitext). Profesorii se vor înscrie în prealabil (începând cu 10 martie) pe această platformă prin filialele SSMR, urmând apoi să înscrie datele copiilor calificați la prima etapa.

Aceștia vor primi înainte de concurs parolele necesare participării. Vor fi 24 de întrebări grilă cu diverse permutări ale problemelor și variantelor de răspuns generate aleatoriu pentru fiecare elev. Timp de lucru 2 ore. Rezultatele se încarcă automat.
Observație 1. În situațiile în care elevul nu poate accesa de acasă platforma, va fi sprijinit de profesorul său să participe din alt loc dotat cu tehnica necesară.
Observație 2. Numărul celor calificați pentru etapa a III-a la fiecare clasă  va fi decis de Comitetul Științific al Olimpiadei.
 
Etapa a III-a (națională)
La aceasta etapă vor participa doar elevii claselor VII-XII. Elevii din clasele a V-a și a VI-a vor fi premiaţi la nivel naţional de SSMR după rezultatele obţinute la etapa a II-a. Filialele pot organiza independent etapa finală pentru a V-a și a VI-a tot online dar la nivel local.
Etapa a III-a se va desfășura cu participare fizică efectivă  în centre universitare (București, Baia-Mare, Iași, Brașov, Timișoara, Craiova, Constanța) la mijlocul lunii aprilie, în funcție de evoluția medicală în țară. Elevii calificați la etapa locală, vor fi înscriși în centre în funcție de județul de proveniență. Proba va consta în 4 probleme, după formatul obișnuit al olimpiadelor naționale. Timp de lucru 3 ore.
Proba va fi urmărită video iar copiile scanate ale rezolvărilor vor fi încărcate de către organizatori pe platformă, imediat după concurs.
Comitetul de organizare va anunța din timp o formă de desfășurare online, daca situația pandemică nu permite prezența fizică a elevilor.
Corectura se va face online de o Comisie Națională de Evaluare (numită de către Comitetul de Organizare), în prima săptămână după probă. Platforma de concurs va genera în prealabil coduri pentru fiecare elev, astfel încât la evaluare numele și proveniența elevilor să nu fie cunoscute.
Comitetul Științific va rezolva eventualele contestații și va propune Comitetului de Organizare validarea rezultatelor, inclusiv calificări pentru etapa de selecție.
 
Etapa a IV-a (selecția loturilor)
În funcție de rezultatele de la faza finală, aproximativ 40 de elevi de la clasele IX-XII și 30 de la clasele VII-VIII (eventual și clasa a IX-a, în funcție de vârstă) vor participa la București la două teste de calificare pentru alcătuirea loturilor naționale.
Costurile de deplasare și ședere în București vor fi suportate de către școlile din care provin elevii sau de către părinți. Dată fiind situația pandemică, în situații excepționale, SSMR va putea deconta cheltuielile unor elevi, pe baza unei cereri prealabile.
Observație. Comitetul Ştiințific va putea decide acordarea de wild-carduri, pentru maximum 10 elevi care nu au obținut calificarea dar au obținut medalii la ultimele două ediții ale Olimpiadelor Internaționale sau Balcaniadelor.
 
Comitetul de organizare
Radu Gologan, Președinte SSMR
Cătălin Gherghe, Președintele Comitetului de Organizare
Cristian Alexandrescu, Vicepreședinte organizatoric
Marius Perianu, vicepreședinte, coordonare  teste
Vicepreședinți: vicepreședinții SSMR
Membri: Consiliul SSMR și președinții de filiale
Secretariat: Ana Maria Nadolo, Cristina Hlevca, Roxana Goga, Andrei Alexandrescu
Comisia IT : Silviu Vasile, Constantin Chirița (Intuitext), Simona Ungureanu (Intuitext)
Comitetul Științific: Radu Gologan, Cătălin Gherghe, Wladimir Boskoff, Marius Perianu, Mihai Chiș, Gabriel Mârșanu, Vasile Berinde, Mihai Bălună, Eugen Păltănea, Ovidiu Sontea

Citește și:

Coronavirus în România: Olimpiadele școlare și competițiile sportive se suspendă
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISJ Județul Constanța, lider în țară la numărul de proiecte acceptate, depuse de liceele agricole

12 Apr 2024 529

Aqua Geoterma Resource SRL a semnat cu ISJ Constanța. Firma se va ocupa de cazarea și hrana participanților la Olimpiada Națională de Geografie (DOCUMENTE)

11 Apr 2024 657

Inspectorul școlar de la Constanța, Irinela Nicolae pe locul 25 pe lista de europarlamentare a PSD

04 Apr 2024 597

Inspectoratul Școlar Județean Constanța inițiază Proiectul județean „Verde creativ- Adoptă un spațiu“

03 Apr 2024 712

Inspectoratul Școlar Județean Constanța Șapte elevi din Constanța vor participa la Olimpiada de Lingvistică

03 Apr 2024 690

Inspectoratul Școlar Județean Constanța 230 de elevi au participat la faza județeană a Concursului naţional „Educaţie pentru sănătate”, ediţia a XV-a

01 Apr 2024 856

Înscrierea în clasa pregătitoare începe pe 11 aprilie ISJ Constanța a afișat numărul de clase și străzile arondate școlilor. Află la ce școală îți poți înscrie copilul (DOCUMENTE)

01 Apr 2024 1574

Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, marcată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța printr-o expoziție

01 Apr 2024 422

Inspectoratul Școlar Județean Constanța continuă proiectul de succes “Fii Avocat în Școala Ta!”

01 Apr 2024 755

Constanța a găzduit Concursul Național “Istoria și Tradițiile Turcilor din România” (GALERIE FOTO)

01 Apr 2024 475

Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, gazda Concursului National de creativitate în limba engleză (GALERIE FOTO)

30 Mar 2024 627

Etapa județeană a Concursului naţional Educaţie pentru sănătate, desfășurată la Liceul Teoretic ”George Călinescu” Constanța (GALERIE FOTO)

30 Mar 2024 1037

Acțiuni de prevenire ale consumului de droguri, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Constanța

28 Mar 2024 605

ISJ Constanța a inaugurat două terenuri de sport pentru elevii constănțeni (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 783

Justiție Constanța Florentina Țigmeanu, fostul director de la Școala „Gheorghe Țițeica” Constanța, va primi daune morale de 4.000 de euro!

26 Mar 2024 913