Cuiul lui Pepelea din... gradațiile de merit. Funcția bate performanțe incontestabile (document)


La fel cum s-a întâmplat cu mai toate calendarele din învățământul românesc, afectate de perioada de carantină impusă de pandemie, și calendarul gradațiilor de merit, care implică convocarea consiliilor de administrație și a consiliilor profesorale, a fost decalat, după ce, iniţial, depunerea dosarelor fusese anunțată între 25 şi 31 martie.
Zilele trecute, pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Constanța a fost publicată Lista rezultatelor candidaților la gradațiile de merit, care sunt în număr de 249, deocamdată, întrucât urmează etapa contestațiilor.
 
Reamintim că la concursul pentru acordarea gradaţiei de merit pot participa următoarele categorii de personal: a) personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar de stat, angajat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată, cu o vechime în învățământul preuniversitar de cel puțin 5 ani, cu calificativul „Foarte bine" în fiecare an școlar din perioada evaluată; b) personalul didactic auxiliar din învățământul preuniversitar de stat, angajat cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată, cu o vechime în învățământul preuniversitar de cel puțin 5 ani, cu performanțe în activitate, în perioada 1 septembrie 2014-31 august 2019, și calificativul „Foarte bine" în fiecare an școlar din perioada evaluată.
 
La nivelul județului Constanța, conform listei inițiale, ar putea beneficia de o mărire cu 25% a salariului pe următorii cinci ani (2020-2025) patru directori, doi profesori de la Palatul Copiilor, 47 de educatoare, 53 de învățătoare, 18 profesori de limba română, doi de limba turcă, 10 limba engleză, unul limba germană, șase limba franceză, 13 matematică, patru informaticieni, șase profesori fizică, cinci chimie, șase biologie, 10 istorie, șapte geografie, trei științe socio-umane, nouă religie, 12 învățământ profesional și tehnic, cinci Arte, 14 educație fizică și sport plus doi de la cluburi sportive școlare, cinci consilieri psihopedagogici, șapte de la învățământul special și 39 de cadre cu funcții didactice auxiliare/administrator financiar. Rămâne de văzut câte dintre aceste gradații vor ajunge, pe 7 august, în mapa de la Ministerul Educației.
 

Cum e firesc (?!?), inspectorii școlari au cele mai mari punctaje


Unul dintre criteriile cotate maxim, cu 10 puncte, este cel al „performanțelor dovedite în pregătirea elevilor distinși la olimpiade școlare și/sau concursuri de profil corelat cu disciplina predată, materializate prin obținerea premiilor I, II, III, mențiunilor/premiilor și mențiunilor speciale la etapa județeană și a municipiului București/sector/ interjudețeană/națională/intemațională, incluse în programul de activități și în calendarul inspectoratului școlar/M.E.C. și/sau pregătirea loturilor olimpice de elevi”.
 
Spre deosebire de anii anteriori, când cu greu s-a trecut de 100 de puncte, de data aceasta, marea majoritate a specialităților sunt deschise de foști sau actuali inspectori școlari cu punctaje impresionante, cum ar fi la învățători Lavinia Seucea (146,80 puncte din 150 maxime), fizică Mădălina Ivănescu (117,50 – înaintea unui reputat fizician precum Florin Șerbu, de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva” din Eforie, cu rezultate de excepție), geografie Anca Dragomir (143 puncte - înaintea unui recunoscut autor de lucrări în materie și director al celui mai titrat colegiu constănțean – prof. Vasile Nicoară), religie ortodoxă Daniela Stan (130 puncte).
 
Mai interesant ni s-a părut, însă, faptul că la specialitatea Matematică, lista este deschisă cu punctaj impresionant de mare (138 puncte din 150 maxim) de prof. Corina Loredana Teodorov, directorul Școlii Gimnaziale nr. 24 „Ion Jalea”, în condițiile în care Gabriela Constantinescu, profesor al Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”, cu rezultate incontestabile, recunoscute nu numai în județ, ci și în țară, cu 34 de ani vechime, a întrunit un punctaj de 119,25 (micșorat de consiliul consultativ de la 119,75).
Nu contestă nimeni capacitățile manageriale ale prof. Teodorov (pentru care cel mai probabil a ajuns la acest punctaj și pentru care a beneficiat, din 2015 până în 2020, de o altă gradație de merit, conform articolului de mai jos), dar nu ne amintim să fi scris despre vreun concurs județean, olimpiadă de matematică la care elevii îndrumați de ea să fi atins un palmares remarcabil. Sau poate că nu și-a dorit să se știe ori înțelegem eronat aceste gradații de MERIT pentru profesorii de matematică!
 

Spre final de calendar


Până pe 17 iulie se pot depune/transmite cererile personalului didactic privind contestația asupra punctajului acordat şi stabilirea numărului gradaţiilor de merit ce pot fi redistribuite.

 
30 iulie 2020 - Soluționarea contestațiilor de către comisia de contestaţii. Validarea rezultatelor finale ale concursului de către consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar şi afişarea acestora la avizierul inspectoratului şcolar și pe site-ul ISJ Constanța.
 

7 august 2020 - Inspectorul Şcolar Județean Constanța înaintează la Ministerul Educaţiei și Cercetării listele cu personalul didactic din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, cu personalitate juridică, validat, precum și listele cu personalul didactic civil din unităţi militare de învăţământ preuniversitar, validat, în vederea acordării gradaţiei de merit.

Citește și:

25 la sută din salariul lunar, timp de cinci ani Cine primeşte gradaţii de merit în învăţământul constănţean (document)


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Prof

15 Jul, 2020 21:53

De vina sunt si cei care au "evaluat" dosarele.... Cel putin la mate!!!

Lucia

15 Jul, 2020 08:23

Foarte surprinzătoare aceasta lista! Profesorii de elita ai județului au punctaj mic fata de profesorii tineri de la catedra. Cunoscand situația unei scoli unde analfabetismul este in floare, doamna având punctaj 115. Relații peste relații, diplome contrafăcute.

Profesor Bucuresti

14 Jul, 2020 22:32

Aceesi situație și la Bucuresti. Unul dintre criterii, cu o pondere de 10 puncte necesita o adeverință de la Inspectorul de specialitate. Să înțeleg că și-au dat singuri adeverințele? Pentru că altfel nu-mi explic cum a obținut un inspector 146 de puncte din 150 maxim. Alt criteriu, cu o pondere de 10 puncte reprezenta pregătirea elevilor la examenele nationale de evaluarea natională și bacalaureat. Să înțeleg că un inspector cu 2-4 ore obligatie de normă pe săptămână a avut si olimpici și a făcut si pregătire cu eleviii pentru examenele nationale? WOW. Păi este clar cine este prin inspectorate. Cu cât au punctajul mai apropiat de maxim cu atât impostura este mai mare. Verificati și la Bucuresti. TOATE specializările sunt deschise de inspectoare care au cel putin 10 ani vechime prin inspectoare.

Articole asemanatoare

Gradații de merit, sesiunea 2020 ISJ Constanța a decis câți profesori vor primi în plus 25% la salariu, timp de cinci ani

16 Mar 2020 7131

Editorial Gradaţii de merit pentru profesori. Ce vrea să modifice Ministerul Educaţiei şi de ce

17 Feb 2020 3484

25% din salariul de bază, timp de cinci ani 117 profesori din Constanţa vor primi gradaţii de merit. Cine sunt aceştia (document)

28 Sep 2019 17021

ISJ Constanţa a stabilit numărul gradaţiilor de merit pentru 2019. Câţi profesori vor să primească în plus la salariu

13 May 2019 3644

Ei sunt profesorii din Constanţa care vor primi gradaţii de merit! ISJ a aprobat punctajele. Cu cât cresc salariile (document)

02 Aug 2018 15106

Profesorii din Constanţa, aşteptaţi la concurs. Câte gradaţii de merit a aprobat ISJ Constanţa pentru sesiunea 2018

22 May 2018 5382

Ministrul Liviu Pop a promis, la Constanţa, gradaţii de merit (document)

22 Jan 2018 6690

Cadre didactice din Constanţa care vor gradaţii de merit. Tabelul nominal cu punctajele obţinute (document)

30 Jun 2017 6860

Emoţii mari pentru profesori Câte gradaţii de merit vor fi acordate în acest an în învăţământul constănţean, pe discipline (document)

07 Apr 2017 3649

Cum pot obţine profesorii din Constanţa 25 la sută la salariu şi în 2017. Cum se acordă gradaţiile de merit

27 Mar 2017 3866

Cadrele universitare care primesc gradaţie de merit la Universitatea „Ovidius“ timp de cinci ani! Lista completă

15 Mar 2017 7345

Premiu financiar de 25 la sută din salariu Cinci directori din Constanţa vor primi gradaţii de merit

30 May 2016 16556

Aproape 400 de cadre didactice Profesori din Constanţa care vor să primească gradaţie de merit în următorii cinci ani (document)

23 May 2016 4682

Care sunt condiţiile Directori, profesori, secretari, bibliotecari şi informaticieni din Constanţa vor primi gradaţii de merit

27 Feb 2016 4019

25 la sută din salariul lunar, timp de cinci ani Cine primeşte gradaţii de merit în învăţământul constănţean (document)

28 Sep 2015 5858