Cum se va desfășura o zi de școală în pandemie, conform ghidurilor ministeriale


În așteptarea „verdictului” legat de iminenta începere a anului școlar 2020-2021, care se prefigurează unul extrem de greu, cu multe contestări, Ministerul Educației și Cercetării a publicat pe site-ul educatiacontinua.edu.ro ghidurile privind organizarea și desfășurarea activităților în cadrul unităților de învățământ pentru anul școlar/universitar 2020-2021, în contextul epidemiei de COVID-19.
Este vorba despre:
•        Ghid pentru învățământ preșcolar
•        Ghid pentru învățământul primar
•        Ghid pentru învățământul gimnazial și liceal
•        Ghid pentru învățământul profesional și tehnic
•        Ghid pentru învățământul special
•        Ghid pentru învățământul vocațional
 
Prin aceste ghiduri Ministerul Educației și Cercetării vine în sprijinul decidenților de la nivel local/județean și al cadrelor didactice, în vederea planificării deschiderii anului școlar 2020-2021 în condiții de siguranță pentru toți preșcolarii, elevii și pentru întregul personal al unităților de învățământ.
În același timp, ghidurile propun repere pentru crearea, în unitățile de învățământ preuniversitar, a unui mediu sigur și favorizant pentru învățare relevantă și oferă modalități de colaborare la nivelul comunității locale, pentru a găsi soluții dinamice de lucru în acord cu provocările contextului pandemic. Materialele prevăd recomandări de selectare și organizare a scenariilor, de aplicare a acestora, precum și de organizare a orarului.
Fiecare scenariu posibil este prezentat din perspectiva măsurilor necesare și a impactului asupra curriculumului, a resurselor, a orarului, a evaluării, a modului de colaborare în echipa pedagogică, a interacțiunii cu profesorii, cu elevii și părinții și măsuri destinate siguranței sanitare.
Recomandările incluse în cuprinsul acestor documente de lucru vizează modalități de abordare a activității cu preșcolarii și elevii, în contextul epidemiei de COVID-19, respectând măsurile de siguranță specifice celor trei scenarii. De asemenea, acestea au fost formulate în raport cu particularitățile de vârstă ale elevilor, cu obiectivele activității educaționale și elementele de curriculum specifice fiecărui nivel.
  

Numai profesorii vor circula, în pauze, pe holuri


Conform ghidului pentru gimnaziu și liceu, pauzele dintre ore vor fi de 5 minute, numai pentru schimbarea claselor de către cadrele didactice, iar orele vor fi de 55 de minute. În acest interval de 55 de minute, fiecare clasă, conform unei organizări la nivel de palier (zona deservită de o toaletă) va avea o pauză de 10-15 minute. Pauzele vor fi astfel organizate, încât să nu se intersecteze elevii de la clase diferite și folosirea toaletelor să fie făcută în condiții de distanțare.

 
Pentru elevii care nu merg la toaletă în aceste pauze individualizate pentru fiecare clasă, cadrul didactic va organiza activități recreative în clasă sau, dacă este posibil, fără intersectarea cu alte clase, în aer liber, activități care să includă mișcare pe cât posibil.
 

Personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic va supraveghea circulația elevilor și a cadrelor didactice pentru respectarea distanțării și a tuturor măsurilor, astfel încât să nu existe apropiere între elevi din clase diferite, respectiv cadre didactice și elevi în afara sălilor de clasă.
 
Toate cadrele didactice vor folosi cataloage proprii (agende), unde vor înregistra notele și absențele elevilor. Transferul acestor înregistrări în cataloagele claselor se face la mijlocul și la sfârșitul semestrului, după un program stabilit la nivelul unității de învățământ, pentru reducerea riscurilor asociate unei aglomerări de cadre didactice în cancelarii și atingerii cataloagelor de către diferite cadre didactice pe parcursul aceleiași zile. Pe cât posibil, se va folosi comunicarea la distanță pentru informarea profesorilor diriginți și a părinților (e-mail, cataloage electronice etc.)
 
În pauzele comune, de 5 minute, este permisă numai circulația profesorilor pe holuri, de la o clasă la alta. Elevii rămân în sălile de clasă proprii.
În cazul folosirii unor cabinete sau laboratoare, pauzele comune de 5 minute sunt destinate dezinfectării acestora pentru noile clase/grupe care le vor folosi. Deplasarea elevilor către și dinspre aceste săli se face la începutul și la sfârșitul orelor de 55 de minute, însoțiți de către cadrul didactic.
 
Citește și:

Rezultatele studiului „Back to School Post-Covid”, lansat de Ministerul Educației Peste jumătate dintre părinții elevilor români doresc revenirea la cursurile față în față

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Unitățile de învățământ din județul Constanța, pregătite pentru activitatea de învățare în sistem on-line

09 Nov 2020 884

Monica Anisie „Tezele nu se mai susțin în acest an școlar“. Cu ce au fost înlocuite

07 Nov 2020 1392

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Tulcea cumpără dezinfectanți

06 Oct 2020 775

Sindicatele din învățământ reacționează la degringolada debutului de an școlar „Speranța că autoritățile locale vor asigura aceste echipamente este deșartă”

24 Sep 2020 1631

Deoarece în politică „regim de urgență” poate fi și mai târziu pentru educație Abia de săptămâna aceasta o serie de unități de învățământ constănțene pregătesc începerea anului școlar

21 Sep 2020 1559

Concluzia primei săptămâni de școală în pandemie Șase luni de promisiuni deșarte și un nou stigmat, al infectatului cu Covid

19 Sep 2020 1700

LIVE VIDEO Inspectorul școlar general Sorin Mihai, declarații cu privire la situația de la Liceul „Ovidius” Constanța

16 Sep 2020 2219

Aniversarea a 65 de ani de la înființarea Liceului Teoretic „Ovidius” din Constanța marcată de imensa dezamăgire a elevilor și părinților

16 Sep 2020 1431

LIVE VIDEO. Deschiderea anului școlar 2020-2021 Precizări importante ale prefectului județului Constanța și ale inspectorului școlar general

14 Sep 2020 1497

Editorial Ce vremuri de restriște! Începutul școlii în vreme de pandemie, baubaul familiilor

12 Sep 2020 3267

Măsuri aprobate de Guvern în al 12-lea ceas 500 de posturi suplimentare și 100 de milioane ron pentru achiziționarea de materiale de protecție sanitară și dispozitive electronice

12 Sep 2020 1307

Cum se vor desfășura cursurile în trei din liceele de top ale Constanței

11 Sep 2020 3054

Întoarcerea la școală în pandemia de Covid-19, din buzunarul părinților plătitori de taxe și impozite

10 Sep 2020 2861

Început de an școlar în siguranță la Limanu. Cum se vor face testele

08 Sep 2020 1159

UPDATE. Declarații prefect și inspector general Pereții de plexiglas vor fi suportați din bugetele școlilor și folosiți în clasele care nu asigură distanțarea de 1 metru (video)

08 Sep 2020 2752