Cum se va desfășura o zi de școală în pandemie, conform ghidurilor ministeriale


În așteptarea „verdictului” legat de iminenta începere a anului școlar 2020-2021, care se prefigurează unul extrem de greu, cu multe contestări, Ministerul Educației și Cercetării a publicat pe site-ul educatiacontinua.edu.ro ghidurile privind organizarea și desfășurarea activităților în cadrul unităților de învățământ pentru anul școlar/universitar 2020-2021, în contextul epidemiei de COVID-19.
Este vorba despre:
•        Ghid pentru învățământ preșcolar
•        Ghid pentru învățământul primar
•        Ghid pentru învățământul gimnazial și liceal
•        Ghid pentru învățământul profesional și tehnic
•        Ghid pentru învățământul special
•        Ghid pentru învățământul vocațional
 
Prin aceste ghiduri Ministerul Educației și Cercetării vine în sprijinul decidenților de la nivel local/județean și al cadrelor didactice, în vederea planificării deschiderii anului școlar 2020-2021 în condiții de siguranță pentru toți preșcolarii, elevii și pentru întregul personal al unităților de învățământ.
În același timp, ghidurile propun repere pentru crearea, în unitățile de învățământ preuniversitar, a unui mediu sigur și favorizant pentru învățare relevantă și oferă modalități de colaborare la nivelul comunității locale, pentru a găsi soluții dinamice de lucru în acord cu provocările contextului pandemic. Materialele prevăd recomandări de selectare și organizare a scenariilor, de aplicare a acestora, precum și de organizare a orarului.
Fiecare scenariu posibil este prezentat din perspectiva măsurilor necesare și a impactului asupra curriculumului, a resurselor, a orarului, a evaluării, a modului de colaborare în echipa pedagogică, a interacțiunii cu profesorii, cu elevii și părinții și măsuri destinate siguranței sanitare.
Recomandările incluse în cuprinsul acestor documente de lucru vizează modalități de abordare a activității cu preșcolarii și elevii, în contextul epidemiei de COVID-19, respectând măsurile de siguranță specifice celor trei scenarii. De asemenea, acestea au fost formulate în raport cu particularitățile de vârstă ale elevilor, cu obiectivele activității educaționale și elementele de curriculum specifice fiecărui nivel.
  

Numai profesorii vor circula, în pauze, pe holuri


Conform ghidului pentru gimnaziu și liceu, pauzele dintre ore vor fi de 5 minute, numai pentru schimbarea claselor de către cadrele didactice, iar orele vor fi de 55 de minute. În acest interval de 55 de minute, fiecare clasă, conform unei organizări la nivel de palier (zona deservită de o toaletă) va avea o pauză de 10-15 minute. Pauzele vor fi astfel organizate, încât să nu se intersecteze elevii de la clase diferite și folosirea toaletelor să fie făcută în condiții de distanțare.

 
Pentru elevii care nu merg la toaletă în aceste pauze individualizate pentru fiecare clasă, cadrul didactic va organiza activități recreative în clasă sau, dacă este posibil, fără intersectarea cu alte clase, în aer liber, activități care să includă mișcare pe cât posibil.
 

Personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic va supraveghea circulația elevilor și a cadrelor didactice pentru respectarea distanțării și a tuturor măsurilor, astfel încât să nu existe apropiere între elevi din clase diferite, respectiv cadre didactice și elevi în afara sălilor de clasă.
 
Toate cadrele didactice vor folosi cataloage proprii (agende), unde vor înregistra notele și absențele elevilor. Transferul acestor înregistrări în cataloagele claselor se face la mijlocul și la sfârșitul semestrului, după un program stabilit la nivelul unității de învățământ, pentru reducerea riscurilor asociate unei aglomerări de cadre didactice în cancelarii și atingerii cataloagelor de către diferite cadre didactice pe parcursul aceleiași zile. Pe cât posibil, se va folosi comunicarea la distanță pentru informarea profesorilor diriginți și a părinților (e-mail, cataloage electronice etc.)
 
În pauzele comune, de 5 minute, este permisă numai circulația profesorilor pe holuri, de la o clasă la alta. Elevii rămân în sălile de clasă proprii.
În cazul folosirii unor cabinete sau laboratoare, pauzele comune de 5 minute sunt destinate dezinfectării acestora pentru noile clase/grupe care le vor folosi. Deplasarea elevilor către și dinspre aceste săli se face la începutul și la sfârșitul orelor de 55 de minute, însoțiți de către cadrul didactic.
 
Citește și:

Rezultatele studiului „Back to School Post-Covid”, lansat de Ministerul Educației Peste jumătate dintre părinții elevilor români doresc revenirea la cursurile față în față

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Experiențe Erasmus în cadrul consorțiului coordonat de ISJ Constanța. Ce activități vor avea loc

06 Mar 2024 584

Anunț de la Ministerul Educației. Este vizat anul școlar 2024-2025!

27 Dec 2023 2578

Sondaj al Ministerului de Interne Aproximativ 70% dintre elevi doresc ca anul școlar viitor să fie organizat în continuare pe module

18 Dec 2023 896

Sondaj de Opinie 60% dintre respondenți sunt convinși că problema supraaglomerării din unele școli din Constanța nu se va rezolva curând

22 Oct 2023 788

Sondaj de opinie Credeți că problema supraaglomerării din unele școli din Constanța va fi rezolvată curând?

15 Oct 2023 985

Știri Constanța azi Academia Navală „Mircea cel Bătrân” organizează festivitatea de deschidere a unui nou an universitar (FOTO+VIDEO)

02 Oct 2023 2250

Editorial! Impresii după primele săptămâni din noul an școlar! Urmează prima zi liberă pentru elevi și preșcolari

01 Oct 2023 1137

Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia începerii noului an școlar

11 Sep 2023 927

Gânduri frumoase pentru elevi Bogdan Huțucă, deputat PNL - „Educația este cea mai bună trambulină spre o carieră de succes"!

11 Sep 2023 726

Ciucă - „România nu se poate dezvolta fără specialiști, fără oameni bine instruiți și tineri care știu o meserie“

11 Sep 2023 877

Silviu Coșa „Mergând prin clase am văzut foarte mulți copii cu zâmbetul pe buze“ (VIDEO)

11 Sep 2023 879

Știri Constanța Primarul de la Fântânele, despre prima lui zi de școală- „Era altă epocă, alte timpuri“ (VIDEO)

11 Sep 2023 1134

Ligia Deca „Acest an şcolar este însă un nou început pentru întreg sistemul de educaţie“

11 Sep 2023 734

Klaus Iohannis anunță În viitorul CSAT vom discuta despre consumul de droguri în școli

11 Sep 2023 772

Știri Constanța Polițiștii locali, alături de elevi, la începutul noului an școlar!

11 Sep 2023 804