De Ziua Internațională a Francofoniei Liceenii de la Colegiul „Carol I” au transferat sărbătoarea online, respectând o tradiție (galerie foto)

  • Activități realizate împreună cu Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” și Alianţa Franceză Constanţa
  • Timp de o săptămână, scena amfiteatrului mare a fost înlocuită cu un padlet pe care au fost încărcate toate creațiile şi manifestările artistice ale elevilor participanți


Pe 20 martie este sărbătorită Ziua Internațională a Francofoniei. Se estimează că la nivel mondial 300 de milioane de oameni celebrează această zi pentru a-și exprima atașamentul pentru cultura și limba franceză. Această dată marchează comemorarea semnării, în 1970, la Niamey (Niger), a tratatului referitor la crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), devenită ulterior Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF).


Francofonia reprezintă un vector al democrației și solidarității pe plan mondial și este ancorată în dinamica de dezvoltare economică, culturală și socială prin promovarea unor proiecte care pun în prim plan educația ecologică și egalitatea de șanse. În acest an tema lunii francofoniei este „Femei francofone, femei rezistente”.


Pe tot parcursul lunii martie, și-n România se organizează manifestări numeroase, precum expoziții, ateliere de creație și benzi desenate, webinarii, quiz-uri, recitaluri muzicale și mese rotunde. Datorită contextului sanitar actual majoritatea evenimentelor se desfăşoară online.
 

O catedră de limbă franceză cu profesori inventivi

După cum ne-a informat prof. Mihaela Postelnicu, un dascăl constănțean cunoscut pentru o carieră dedicată actului educațional și relației speciale cu elevii săi, elevii Colegiului Comercial „Carol I” au sărbătorit evenimentul, ca în fiecare an, cu mult entuziasm şi creativitate, chiar și în aceste condiții speciale care impun anumite limite.


De această dată, scena amfiteatrului mare a fost înlocuită cu un padlet pe care sunt încărcate toate creațiile şi manifestările lor artistice la care au lucrat pe parcursul întregii săptămâni. Programul activităților propuse elevilor de profesorii de franceză din liceu a cuprins: crearea unui curs cu numele evenimentului pe platforma Google Classroom, distribuirea de materiale de promovare a limbii franceze, informații despre semnificația zilei, muzică francofonă, plantarea „Copacului francofoniei” în grădina liceului, concursuri (de fotografie, de cultură generală, de afişe), implicarea elevilor în concursurile organizate de Institutul Francez din Bucureşti «Deghizează-te într-un personaj francofon!» (concurs de fotografie) şi de Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” împreună cu Alianţa Franceză Constanţa «L’Homme et la Mer», dar şi provocarea de a intra în bucătărie pentru a încerca o reţetă simplă şi delicioasă de „madeleines”.


Elevii îndrumați de profesorii lor de franceză de la Colegiul Comercial „Carol I” (Elena Roadideal, Camelia Țuglea și Dana Stavrositu) au demonstrat că tradiția se poate păstra şi că sunt capabili să se reinventeze chiar şi în aceste condiţii dificile ale pandemiei.



Citește și:\


Sărbătoarea profesorilor de franceză

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Locuri de muncă Constanța Colegiul Comercial „Carol I” angajează paznic. Detalii

13 Mar 2024 546

Locuri de muncă Constanța Colegiul Comercial „Carol I” scoate la concurs un post vacant. Iată ce trebuie să faci

28 Feb 2024 937

Învățământ Constanța Componența consiliului de administrație de la Colegiul Economic Carol I

26 Feb 2024 573

Constanța. Maria Alessia Vrâncianu Panciu, triplă campioană europeană Festivitate de premiere - surpriză la Colegiul Comercial „Carol I“ (GALERIE FOTO)

08 Dec 2023 1338

O elevă din Constanța, Premiul I la concursul național „Legile se aplică și pe net“! Ce a scris liceana în lucrare (DOCUMENTE)

05 Oct 2023 2826

Angajări Constanța Post vacant de informatician la Colegiul Comercial „Carol I” din Constanța

27 Sep 2023 909

Angajări Constanța Colegiul Comercial „Carol I” din Constanța scoate la concurs un post vacant

26 Sep 2023 888

Colegiul Comercial „Carol I” Constanța, în doliu!

14 Feb 2023 5224

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2021. „Timpul…“ de Adrian-Cătălin Pîrvu

13 Feb 2023 868

Scriitoarea constănțeană Elvira Iliescu ar fi împlinit 86 de ani

28 Jan 2023 1543

Învățământul constănțean, în doliu. O îndrăgită profesoară s-a stins din viață

10 Dec 2022 20816

Colegiul Comercial „Carol I” Constanța angajează informatician. Când are loc concursul

16 Sep 2022 934

Colegiul Comercial „Carol I“ Constanța scoate la concurs două posturi. Nu se solicită vechime

15 Aug 2022 2049

Colegiul Comercial „Carol I" din Constanța angajează. Vezi dacă îndeplinești cerințele

01 Jul 2022 1567

Evenimentele zilei Ce oameni faimoși s-au născut în data de 8 iunie

08 Jun 2022 1246