#DobrogeaAcademică Academicianul Dumitru Murariu a deschis, la Constanța, cursul național multidisciplinar „Inițiere în istoria și filosofia științei și tehnicii”


La Facultatea de Construcții a Universității „Ovidius” din Constanța a avut loc deschiderea celei de-a XIII-a ediții a cursului multidisciplinar „Inițiere în istoria și filosofia științei și tehnicii”, organizat de Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii (CRlFST) al Academiei Române, prin Filiala CRIFST Constanța. Primele zece ediții ale acestui curs s-au desfășurat la București, iar edițiile XI și XII au avut loc la Brașov.


În preambulul primei prelegeri susținute de dr. Dumitru Murariu, membru corespondent al Academiei Române, prim-vicepreședinte al CRIFST (care a vorbit despre „Bazele unui institut centenar în anul 2020”), prof. asociat dr. biol. Alexandru Ș. Bologa, directorul acestui curs, a precizat că și-a dorit foarte mult să aducă și la Constanța acest curs-eveniment. „După ce am aflat că anul trecut cursul a avut loc la Brașov și s-a bucurat de un mare succes și apreciere, sub egida Universității Transilvania din Brașov, am fost, ca brașovean, cu atât mai mobilizat să încercăm să organizăm acest curs la Universitatea «Ovidius». Academia Română a considerat că și filiala noastră din Constanța, deși nu foarte numeroasă, merită această onoare și ne-am străduit, împreună cu doamna conf. dr. ing. Anca Constantin, să-l ridicăm la standarde respectabile”, a spus acesta, mulțumind conducerii universității pentru deschiderea de a găzdui acest curs, dar și lectorilor care onorează susținând prelegeri interesante din domeniile de expertiză proprii.


În cuvântul său de bun venit, prof. univ. dr. Sorin Rugină a reiterat deschiderea pe care a avut-o, într-un mandat și jumătate cât a fost rectorul Universității „Ovidius”, către parteneriate care să onoreze această universitate, mai ales cu instituțiile academice de vârf din România. „Această primă ediție a cursului de la Constanța este o binefacere în acest an în care, pe 20 martie, universitatea împlinește 30 de ani de la înființare, continuând cei 29 de ani de înțământ superior la Constanța”.





După cum ne-a declarat conf. dr. ing. Anca Constantin, cursul, organizat cu titlu gratuit, a suscitat interesul multor pasionați de istoria și filosofia științei, 38 de cadre didactice și studenți doctoranzi sau masteranzi alegând să se bucure de această neașteptată oportunitate.
Timp de două săptămâni, între orele 16 și 20, cursanții - majoritatea profesori din învățământul preuniversitar - se vor bucura de prelegeri din cele mai variate domenii, istorie, fizică, biologie, chiar și matematică.


Absolvenții vor primi certificat de absolvire eliberat de CRIFST al Academiei Române, după ce, în prealabil, vor susține o lucrare, la sfârșitul lunii mai, pe o temă aleasă, de preferință legată de Dobrogea, din subiectele prezentate sau tangentă cu acestea, sub îndrumarea unuia dintre profesorii-lectori.
 

Agenda de prelegeri a celei de-a XIII-a ediții



Având caracter multidisciplinar, prelegerile vor fi susținute de academicieni, profesori universitari, specialiști.
- acad. Bogdan C. Simionescu (vicepreședinte al Academiei Române, președinte al CRIFST)- „Provocările științei secolului XXI”
- Dr. Dumitru Murariu (prim-vicepreședinte al CRIFST) – „Bazele unui institut centenar în anul 2020”
- Acad. Mihail-Viorel Bădescu (vicepreședinte al CRIFST) – „Petrache Poenaru - primul inginer membru al Academiei Române”
- Dr. Valentin Marin (secretar științific al CRIFST) – „CRIFST al Academiei Române. Scurt istoric, prezent si perspective” - Precizări metodologice privind întocmirea lucrării de curs
- Ing. dipl. Radu Bellu (vicepreședinte Filiala CRIFST-Brașov) – „Istoricul căilor ferate în zona Dobrogei”
- Dr. Alexandru Ș. Bologa (președinte Filiala CRIFST – Constanța) – „Scurt istoric al dezvoltării științelor mării în România (1893-prezent) - conf. dr. biolog Maria S. Celan (1898-1989)”
- Prof. dr. Doina Carp (Universitatea Politehnică București) – „Despre fundamentele modelării matematice”
- Conf. dr. Anca Constantin (secretar al Filialei CRIFST – Constanța” – „Apa. Abordări științifice și tehnice în Dobrogea”
- Prof. dr. Victor Ciupină (președinte al Filialei AOSR Constanța – „Fizicieni români care au schimbat fizica românească în ultimele decenii”
- Dr. Paolo Diviacco (Italia - Institutul Național de Oceanografie și Geofizică Experimentală)- „On Representation in Collaborative Scientific Research”
- Prof.dr.ing. Ana-Maria Grămescu (Filiala CRIFST –Constanța) – „Evoluția construcțiilor civile în Dobrogea”
- Prof. dr. ing. Elena Helerea (președinte al Filialei CRIFST Brașov) – „Impactul industrializării și dezindustrializării în Ţara Făgărașului și Ţara Bârsei”
- Prof. dr. ing. Alexandru Herlea (DHD, Președinte Casa Românească, Paris, Franța) – „Istoria tehnicii și locul ei în cultura română”
Prof. dr. Stoica Lascu (Universitatea „Ovidius”, Constanța) – „Oameni de știinţă din Dobrogea - membri ai Academiei Române; Figuri reprezentative ale scrisului istoric privind Dobrogea”
- Prof. dr. Aurel Lup (Filiala CRIFST – Constanța) – „Agricultura socialistă a României - mit și realitate”
- Prof. dr. ing. Gheorghe Manolea (DHC Președinte al Filialei CRIFST - Craiova) – „Istoria metodologiei cercetării în științe fizice și inginerești”
- Conf. univ.dr. Mihail Niemesch (Universitatea „Titu Maiorescu”, București) – „Considerații privind apariția, evoluția și dezvoltarea Dreptului Român”
- Conf. dr. Daciana Sava (Universitatea „Ovidius”, Constanța) – „Istoria cercetărilor botanice în România”
- Prof. dr. Vasile Sârbu, Filiala CRIFST – Constanța „Contribuții românești considerate premiere în medicina universală”
- Prof. dr. Dumitru O. Unc (Universitatea „Ovidius”, Constanța) - „Istorii medicale tomitane”.


#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii românești


Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii românești - Academia Română.


Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie și cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se dorește, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, pornește de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.


Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa își propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii românești, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.


Citește și:

#DobrogeaAcademică. Universitatea „Ovidius”, gazda celei de-a XIII-a ediții Academicieni de prestigiu susțin prelegeri la cursul „Inițiere în istoria și filosofia științei și tehnicii”

Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii al Academiei Române organizează la Constanța A XIII-a ediție a cursului „Inițiere în istoria și filosofia științei și tehnicii”


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaAcademică Lansarea integralei digitale a Dicționarului tezaur al limbii române

07 Jul 2022 2590

#DobrogeaAcademică „Căderea unui dictator. Război hibrid și dezinformare în Revoluția Română din decembrie 1989“ – sesiune științifică

10 Jun 2022 2317

#DobrogeaAcademică Gheorghe Petrașcu - 150 de ani

08 Jun 2022 1737

#DobrogeaAcademică Societatea, între inteligența umană și inteligența artificială

01 Jun 2022 1172

#DobrogeaAcademică Limitarea accesului la documente din arhivă – o decizie cu consecințe grave

31 May 2022 1303

#DobrogeaAcademică Un laureat al Premiului Nobel, invitat special al Academiei Române

18 May 2022 1215

#DobrogeaAcademică O expoziție-omagiu adus fondatorului primului muzeu de etnografie şi artă națională, Alexandru Tzigara-Samurcaș

03 May 2022 1158

#DobrogeaAcademică Ritualuri și simboluri ale celei mai solemne sărbători a creștinilor

18 Apr 2022 2770

#DobrogeaAcademică Primul președinte al Academiei Române, aniversat la 220 de ani de la naștere

14 Apr 2022 1064

#DobrogeaAcademică „Șapte ciudățenii ale omului”, dezbătute de Jean-Jacques Askenasy

13 Apr 2022 1325

#DobrogeaAcademică Adunare Generală festivă, de Ziua Academiei Române

02 Apr 2022 2538

#DobrogeaAcademică România și modelul sovietic

30 Mar 2022 1989

#DobrogeaAcademică Basarab Nicolescu – omul cosmodern

24 Mar 2022 2989

#DobrogeaAcademică Aurelia și Ștefan Lăpușan, co-autori ai unei impresionante monografii lansate recent în Aula Academiei Române

01 Mar 2022 3290

#DobrogeaAcademică Centenar Horia Damian, „celălalt erou al României alături de Brâncuși“

22 Feb 2022 1358