Invatamant

#DobrogeaAcademică Colocviu de matematică româno-turc, la Constanța. Cinci zile de dezbateri, la Universitatea „Ovidius“


Astăzi începe, la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, cea de-a treia ediţie a Colocviului de matematică româno-turc, manifestare din cadrul evenimentului „Journées Mathematiques Régionales”.

Colocviul se desfăşoară în perioada 18-22 septembrie, fiind organizat de Laboratorul de cercetări matematice româno-turc „Grigore Moisil“ - Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii „Ovidius“, în colaborare cu Consulatul General al Turciei la Constanţa, Institutul de Matematică al Academiei Române, cu sprijinul Centrului Francofon de Matematică din Bucureşti, al Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” din Constanţa şi al Asociaţiei Saladin Agiacai.

Este vorba de a treia întâlnire a matematicienilor români şi turci, după cea organizată în Constanţa în anul 2015, urmată de colocviul care s-a ţinut în Turcia, la Istanbul, în 2017.

Scopul acestor dezbateri ştiinţifice este de a sprijini şi a consolida colaborarea dintre matematicienii din cele două ţări. Vor avea loc discuţii cu privire la diverse tematici de specialitate, grupate în matematici pure (algebră, geometrie, geometrie algebrică, topologie, teoria numerelor) şi matematică aplicată (PDE’s, analiză, matematici aplicate).
 
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti 

Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română. Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaAcademică 70 de ani de la fondarea Institutului de Istoria Artei „George Oprescu“ din București

21 Oct 2019 268

#DobrogeaAcademică Impactul revoluției digitale asupra omului și societății. Măsuri necesare pentru România. Un manifest pentru adaptarea la era digitală

19 Oct 2019 450

#DobrogeaAcademică Sesiunea aniversară a Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ din Iași, la șapte decenii de activitate

16 Oct 2019 377

#DobrogeaAcademică Cercetătorul Daniel Cain conferențiază despre „români și «neromâni» în vremea Marelui Război“ (document)

15 Oct 2019 436

#DobrogeaAcademică Președintele Academiei de Științe a Moldovei conferențiază la Academia Română

14 Oct 2019 365

#DobrogeaAcademică Academicianul Marcian Bleahu, participant la lucrările Canalului Dunăre - Marea Neagră. Lansare de carte post-mortem

10 Oct 2019 470

#DobrogeaAcademică Academicieni de rang internaţional, prezenţi la Conferinţa ESPERA 2019

09 Oct 2019 575

#DobrogeaAcademică La 200 de ani de la nașterea lui Nicolae Bălcescu, Academia Română îi dedică o sesiune aniversară

08 Oct 2019 472

#DobrogeaAcademică Seminarul internaţional „Penser l’Europe“, o tradiţie ajunsă la majorat (document)

30 Sep 2019 324

#DobrogeaAcademică In memoriam Alexandru Ciucurencu, pictorul academician

27 Sep 2019 623

#DobrogeaAcademică Omagiu academic adus Şcolii de cercetare şi ingineria construcţiilor metalice de la Timişoara (document)

26 Sep 2019 430

#DobrogeaAcademică Vicepreședintele Academiei Române, prelegere la Universitatea de Stat din Republica Moldova (document)

24 Sep 2019 489

#DobrogeaAcademică Academicianul Nicolae Anastasiu, despre inefabila valoare a pietrei în istoria omenirii (document)

23 Sep 2019 498

#DobrogeaAcademică Semicentenarul cercetării româneşti în micro-nanoelectronică şi perspectiva de evoluţie a domeniului

19 Sep 2019 586

#DobrogeaAcademică Simpozion aniversar în Aula Academiei Române - 40 de ani de activitate a Institutului de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu“

18 Sep 2019 633