#DobrogeaAcademică Concursul online de Lingvistică, prima etapă de selecție pentru lotul României la Olimpiada Internațională


Sâmbătă, 27 februarie, de la ora 10, Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti", împreună cu Comisia Națională a Olimpiadei de Lingvistică, organizează Concursul Online de Lingvistică, atât pentru elevii de gimnaziu (clasele a V-a și a VI-a, respectiv clasele a VII-a și a VIII-a), cât și pentru elevii de liceu (clasele a IX-a – a XII-a).
Concursul reprezintă prima etapă de selecție pentru lotul României la Olimpiada Internațională de Lingvistică 2021, etapa de sâmbătă, 27 februarie, fiind structurată astfel:
  • Secțiunea Exercițiu A este dedicată elevilor claselor a V-a și a VI-a și va consta în 2 probleme. Durata 3 ore.
  • Secțiunea Exercițiu B este dedicată elevilor claselor a VII-a și a VIII-a și va consta în 3 probleme. Durata 3 ore.
  • Secțiunea Performanță este dedicată elevilor de liceu (clasele a IX-a – a XII-a) și va consta în 3 probleme. Durata 4 ore.
 

Extras din regulamentul de organizare
CAPITOLUL IV. Desfășurarea propriu-zisă a probei

Art. 11 (1) În dimineața competiției, setul de probleme parolat va fi trimis pe adresa de e-mail a fiecărui participant.
(2) Parola pentru accesarea subiectelor va fi postată pe pagina de Facebook în momentul începerii probei.
(3) Linkurile către formularele Google Forms (câte unul pentru fiecare problemă), prin care elevii vor trimite răspunsurile corecte, vor fi incluse în setul de probleme.
Formularele vor fi active pe toată durata concursului, urmând a fi închise în momentul expirării timpului oficial de lucru.
Art. 12 După finalizarea competiției, pe pagina de Facebook vor fi publicate subiectele și rezolvările lor.
 

CAPITOLUL V - Evaluarea formularelor de răspuns

Art. 13 Evaluarea formularelor primite se va face de către membrii Comisiei Naționale a Olimpiadei de Lingvistică (ONL).
Art. 14 (1) Rezultatele vor fi afișate nominal, în ordine alfabetică, în conformitate cu Art. 10, alin. (3) din prezentul regulament.
(2) Termenul de afișare a rezultatelor va fi anunțat pe pagina de Facebook, după încheierea competiției, în funcție de numărul de participanți.
Art. 15 Se vor acorda diplome cu valoare simbolică, în ordinea ierarhică a punctajelor pentru fiecare secțiune, tuturor participanților care au obținut peste media punctajelor de la acea categorie, după cum urmează:
● 1/12 din totalul premiilor vor fi Diplomă pentru Medalia de Aur;
● 1/6 din totalul premiilor vor fi Diplomă pentru Medalia de Argint;
● ¼ din totalul premiilor vor fi Diplomă pentru Medalia de Bronz;
● ½ din totalul premiilor vor fi Mențiune Onorabilă;



În plus, se pot acorda diplome pentru Cea mai bună rezolvare pentru fiecare problemă, la fiecare secțiune.

 

CAPITOLUL V – Selecția lotului restrâns al României pentru IOL 2021

Art. 16 La procesul de selecție a lotului restrâns al României pentru IOL 2021 vor participa doar elevii de la secțiunea de Performanță.
Art. 17 De la COL 2021, se vor califica primii 10% dintre participanți, în ordinea descrescătoare a punctajelor, cu condiția să fi obținut un punctaj mai mare sau egal cu media punctajelor de la acea categorie.
Art. 18 (1) A doua etapă de selecție se va desfășura prin participarea la Olimpiada de Lingvistică Asia Pacific (Asia Pacific Linguistics Olympiad, APLO), la care România va fi prezentă în calitate de țară invitată.
(2) Subiectele acestei competiții vor respecta formatul olimpiadei internaționale. Elevii vor avea de rezolvat un set de 5 subiecte, într-un interval de timp de 6 ore.
(3) Această competiție se va desfășura online, sub supraveghere video, la începutul lunii aprilie. Pentru aceasta, participanții vor fi nevoiți să aibă la dispoziție un calculator/laptop cu cameră video și microfon. Răspunsurile la probleme vor fi scrise pe hârtie, urmând ca lucrările să fie scanate/fotografiate și trimise către comisia națională pentru evaluare.
(4) Detaliile organizatorice cu privire la această probă (platforma de supraveghere, modul de trimitere a foilor de răspuns etc.) vor fi comunicate ulterior prin e-mail elevilor calificați.
Art. 19 (1) Primii 10 elevi, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute la APLO, vor face parte din lotul lărgit. Aceștia vor beneficia de o pregătire online asigurată de membrii Comisiei Naționale.
(2) Ulterior, aceștia vor participa la o ultimă etapă de selecție, ce se va desfășura la jumătatea lunii mai și va consta în rezolvarea unui set de 5 probleme în 6 ore, respectând modelul Olimpiadei Internaționale de Lingvistică.
(3) Primii patru elevi clasați în urma acestei selecții vor constitui lotul restrâns și vor reprezenta România la Olimpiada Internațională de Lingvistică 2021.
(4) În cazul în care unul dintre elevii din lotul restrâns nu mai poate sau nu mai dorește să participe la IOL 2021, acesta va fi înlocuit de următorul elev clasat în urma selecției finale.


Citește și:

Cu toate că ISJ Constanța nu se implică: Peste 1.000 de elevi constănțeni participă la Olimpiada Națională „Gazeta Matematică”, sprijinită logistic de UMC
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaAcademică Lansarea integralei digitale a Dicționarului tezaur al limbii române

07 Jul 2022 2602

#DobrogeaAcademică „Căderea unui dictator. Război hibrid și dezinformare în Revoluția Română din decembrie 1989“ – sesiune științifică

10 Jun 2022 2324

#DobrogeaAcademică Gheorghe Petrașcu - 150 de ani

08 Jun 2022 1752

#DobrogeaAcademică Societatea, între inteligența umană și inteligența artificială

01 Jun 2022 1181

#DobrogeaAcademică Limitarea accesului la documente din arhivă – o decizie cu consecințe grave

31 May 2022 1308

#DobrogeaAcademică Un laureat al Premiului Nobel, invitat special al Academiei Române

18 May 2022 1220

#DobrogeaAcademică O expoziție-omagiu adus fondatorului primului muzeu de etnografie şi artă națională, Alexandru Tzigara-Samurcaș

03 May 2022 1164

#DobrogeaAcademică Ritualuri și simboluri ale celei mai solemne sărbători a creștinilor

18 Apr 2022 2778

#DobrogeaAcademică Primul președinte al Academiei Române, aniversat la 220 de ani de la naștere

14 Apr 2022 1068

#DobrogeaAcademică „Șapte ciudățenii ale omului”, dezbătute de Jean-Jacques Askenasy

13 Apr 2022 1337

#DobrogeaAcademică Adunare Generală festivă, de Ziua Academiei Române

02 Apr 2022 2544

#DobrogeaAcademică România și modelul sovietic

30 Mar 2022 1997

#DobrogeaAcademică Basarab Nicolescu – omul cosmodern

24 Mar 2022 2998

#DobrogeaAcademică Aurelia și Ștefan Lăpușan, co-autori ai unei impresionante monografii lansate recent în Aula Academiei Române

01 Mar 2022 3302

#DobrogeaAcademică Centenar Horia Damian, „celălalt erou al României alături de Brâncuși“

22 Feb 2022 1361