#DobrogeaAcademică „Este greu de înțeles reducerea orelor de istorie, limbi străine, fizică, chimie și biologie în gimnaziu”


La finele lunii trecute, Academia Română atrăgea atenția asupra câtorva elemente importante referitoare la actuala situație a învățământului românesc, pornind de la experiența utilizării extinse a învățământului la distanță, mediat de tehnologie, ca soluție de avarie în contextul recentei pandemii.
De data aceasta, în punctul de vedere semnat de Biroul prezidiului Academiei Române este adusă în discuție diminuarea numărului de ore de științe, inclusă în cele patru variante ale planului cadru pentru învățământul gimnazial redactate de specialiști din Ministerul Educației, care se consideră a compromite „competitivitatea înaltă", într-un context global în care domeniile științelor de vârf constituie motorul economiei mondiale.
 

Punct de vedere privind noul Plan-Cadru pentru învățământul gimnazial din România
 

Academia Română a luat act de recenta publicare a celor patru variante ale Planului-Cadru pentru învățământul gimnazial din România redactate de grupurile de lucru ale Ministerului Educației şi Cercetării.
Constatăm cu surprindere și cu îngrijorare că toate cele patru variante prevăd înjumătățirea numărului de ore (de la două, la una pe săptămână) pentru limbile moderne, pentru istorie, fizică, chimie și biologie, precum și eliminarea completă a limbii latine și a orelor de dirigenție („dezvoltare personală“). Orele de educație muzicală, educație plastică și religie rămân și ele cu un statut incert, mai degrabă tolerate în noile programe decât așezate la locul care li se cuvine.
În acest context reamintim că în februarie 2016, Academia Română, împreună cu 500 de membri ai comunității academice, a făcut apel la Ministerul Educației să nu elimine limba latină și să nu reducă numărul de ore de istorie și limba română din planurile cadru ale învățământului gimnazial (https://academiaromana.ro/com2016/doc/d0212-
PunctVedereAR.pdf). Am găsit atunci la Minister parteneri de dialog real, deschiși argumentelor noastre.
Venim, așadar, și acum să reamintim că reducerea numărului de ore de istorie și geografie și eliminarea limbii latine vor atenta grav la consolidarea în rândul elevilor a sentimentului identitar și a stimei de sine ca români și europeni. Fără conștiința rădăcinilor, a istoriei și a trunchiului lingvistic și civilizațional latin comun împărtășite de români cu celelalte națiuni europene, poporul nostru va fi lipsit nu doar de reperele care îi asigură stabilitatea națională, ci și de elementele care îi facilitează aderarea la Uniunea Europeană ca spațiu cultural și de civilizație.
Cultura generală, aceea pe care școala are menirea să o formeze, nu este altceva decât cultura comună, împărtășită de toți membrii unei anumite societăți, iar societatea românească are în comun cu multe alte societăți europene tocmai această întemeiere latină – istorică, civilizațională – a identității noastre.
Ciclul gimnazial este cea mai importantă etapă a consolidării acestei culturi
generale, este etapa situată între primii pași ai alfabetizării și deprinderii operațiunilor elementare în primii ani de școală și specializarea începută odată cu intrarea în liceu. Ca atare, chiar și din acest punct de vedere, al culturii generale, al culturii împărtășite de toți, al culturii liant societal, este greu de înțeles reducerea orelor de istorie, limbi străine, fizică, chimie și biologie în gimnaziu.
În plus, reducerea numărului de ore în cazul științelor este și mai paradoxală dacă luăm în considerare faptul că Legea educației naționale (Nr. 1 din 5 ianuarie 2011) prevede că misiunea asumată de sistemul de învățământ românesc este de „formare, prin educație, a infrastructurii mentale a societății românești, în acord cu noile cerințe, derivate din statutul României de ţară membră a Uniunii Europene şi din funcționarea în contextul globalizării, şi de generare sustenabilă a unei resurse umane naționale înalt competitive“ (Art. 2, paragraf 2).
Având în vedere această obligație de a „genera“ „resurse umane naționale înalt competitive“, Academia Română consideră că diminuarea numărului de ore de științe compromite „competitivitatea înaltă“, într-un context global în care domeniile științelor de vârf, bazate pe fizică, chimie și biologie, constituie motorul economiei mondiale. În același timp, eliminarea sau diminuarea numărului de ore la disciplinele umaniste compromite caracterul „național“ al „resursei umane“. Cu alte cuvinte, operând în planurile-cadru strâmte ale noii pedagogii, școala va produce în
mod evident mai puțini români competenți.
Convinși fiind că acesta nu poate fi scopul politicilor educaționale ale Ministerului Educației şi Cercetării, facem apel către conducerea Ministerului să orienteze echipele de lucru spre găsirea altor soluții, care să nu afecteze formarea culturală, morală și profesională a tinerilor români.

 
#DobrogeaAcademică
 

#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti 
 
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
 
Citește și:

#DobrogeaAcademică Academia Română lansează cel mai amplu volum dedicat COVID-19 apărut la nivel mondial
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#Dobrogea Digitală Mesajele academicienilor Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, și al lui Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române

14 Nov 2020 3545

Biografii din marele Dicționar al Literaturii Române Carismaticul scriitor Mircea Dinescu aniversează șapte decenii de viață

11 Nov 2020 2596

Moștenirea din Constanța veche Academia Română se judecă pentru testamentul Elenei Movilă cu Primăria Constanța. Ce decizie a luat Curtea de Apel

29 Oct 2020 1248

#DobrogeaAcademică Vernisaj la Biblioteca Academiei Române - „Ion I.C. Brătianu – 156 de ani de la naștere“

22 Oct 2020 445

#DobrogeaAcademică Trei decenii de la înființarea Institutului de Informatică Teoretică al Academiei Române, Filiala Iași

17 Sep 2020 648

#DobrogeaAcademică Academia Română avertizează

28 Aug 2020 1010

„Colaborarea va fi cu beneficii de ambele părți“ Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi“ și ACS Victoria Delta Tulcea, cluburi partenere (galerie foto)

27 Aug 2020 2548

#DobrogeaAcademică Academia Română felicită echipa de cercetători de la ELI-NP

22 Aug 2020 1769

#DobrogeaAcademică Biroul prezidiului Academiei Române a reacționat dur la demiterea acad. Nicolae-Victor Zamfir de la conducerea Institutului „Horia Hulubei”

18 Aug 2020 644

#DobrogeaAcademică Academia Română lansează cel mai amplu volum dedicat COVID-19 apărut la nivel mondial

13 Aug 2020 1996

#DobrogeaAcademică România în și după pandemie. Punct de vedere al Academiei Române

06 Aug 2020 696

#DobrogeaAcademică Propunerile concrete ale Academiei Române pentru diminuarea efectelor negative ale schimbărilor climatice

04 Aug 2020 659

#DobrogeaAcademică „Educația on-line este o formă complementară educației directe, în sala de clasă”

30 Jul 2020 953

#DobrogeaAcademică Omagierea academicianului Cristofor I. Simionescu, la 100 de ani de la naștere, a prilejuit lansarea unui întreg poștal

10 Jul 2020 670

Academicieni de prestigiu ai României Paradoxal, savantul Alexandru Graur a încetat din viață în ziua în care aniversa 88 de ani

09 Jul 2020 2319