#DobrogeaAcademică În școli constănțene a fost marcat centenarul Institutului de Istorie al Academiei Române „George Barițiu” din Cluj-Napoca (galerie foto)


Academia Română – Filiala Cluj-Napoca, prin Institutul de Istorie „George Barițiu“, organizează, până mâine, 5 februarie 2020, conferința internațională „Istoria și scrisul istoric azi: opțiuni metodologice, paradigme, agendă“.
Manifestarea este dedicată sărbătoririi a 100 de ani de la înființarea Institutului de Istorie „George Barițiu“ din Cluj-Napoca și reunește 119 prezentări organizate pe 17 secțiuni tematice. Evenimentul de marcare a centenarului institutului cuprinde și prezentări ale demersurilor de cercetare, expoziții ale volumelor editate și cu fotografii privind activitățile realizate.
 

Cel mai vechi institut din România dedicat cercetării istoriei



Întemeiat la data de 2 februarie 1920, Institutul de Istorie „George Barițiu“ din Cluj-Napoca este cel mai vechi institut din România dedicat cercetării istoriei și disciplinelor sale conexe. În prezent, proiectele institutului vizează numeroase direcții de cercetare: istoria spațiului românesc și central-european, cu accent pe istoria Transilvaniei din Evul Mediu până în perioada contemporană, studierea și interpretarea documentelor referitoare la Revoluția de la 1848, mișcarea națională a românilor din Transilvania în perioada 1849-1918, filosofia, cultura și religia în gândirea românească a secolului XX.


Pentru marcarea Centenarului său, conducerea Institutului – asigurată de prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei – a întocmit un plan de susținere, pe parcursul întregului an, a unor conferințe, inclusiv cu caracter internațional, și simpozioane, editări de cărți, prezentări ale istoricului său.


Așa cum ne-a comunicat profesorul Stoica Lascu,

„la 30 ianuarie au avut loc în întreaga țară astfel de prezentări, în județul nostru fiind gazde, sub egida Filialei Constanța a Societății de Științe Istorice, un număr de opt instituțiuni școlare – colegii, licee și școli gimnaziale, în cadrul cărora inimoșii profesori de Istorie, cu reală conștiință profesională și național-ideatică, au relatat în fața elevilor (iar la unele școli au prezentat referate pe această temă înșiși elevii) aspecte din centenara existență a acestui prestigios institut, cunoscut și apreciat de către comunitatea istoricilor nu doar din România, ci și de peste hotare”.



Este vorba despre Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanța (prof. drd. Cristina Gîlă), Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța (prof. dr. Adrian Ilie), Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța (prof. Mihai Paris), Colegiul Tehnic Energetic din Constanța (prof. Felicia Fărcășanu și prof. univ. dr. Stoica Lascu), Liceul Teoretic „George Călinescu” din Constanța (prof. Eugenia Crăciun), Școala Gimnazială nr. 3 „Ciprian Porumbescu” din Constanța (prof. Carmen Elena Țilivea), Școala Gimnazială nr. 1 din Pantelimon (jud. Constanța) (prof. dr. Marian Zidaru și prof. înv. Georgiana Dedu), Școala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart” din Constanța (prof. Mariana Momciu).


Este de subliniat că, în semn de apreciere pentru modul în care slujitori ai Musei Clio din spațiul României de la Mare au marcat acest centenar, profesorul Ioan Bolovan a acordat fiecărui dascăl constănțean implicat, și școlii respective, câte o diplomă, „În semn de recunoștință și apreciere pentru participarea în cadrul proiectului de solidarizare și promovare”; iar din partea Comitetului de organizare al proiectului din cadrul IIGB au fost expediate următoarele aprecieri pentru cele opt merituoase școli constănțene, „din cele peste 100 de instituții care au participat la proiectul Centenar IIGB”, și profesori constănțeni:

„Suntem deosebit de încântați de modul în care ați marcat momentul-eveniment al Institutului de Istorie George Barițiu, azi, 30 ianuarie, orele 12. Vă mulțumim respectuos. Am preluat fotografiile trimise, urmând ca imaginile sa fie completate de noi cu alte informații (instituția-gazdă, persoane implicate, audiența-asistența). Începând cu data de 2 februarie a anului 2020, la împlinirea celor 100 de ani de la înființarea Institutului, vom deschide seria postărilor de fotografii provenite din cele peste 100 de instituții care au participat la proiectul Centenar IIGB, dând o dovadă importantă pentru noi de apreciere a istoriei neamului și a slujitorilor ei”,


ne-a mai precizat prof. Stoica Lascu, în comunicatul trimis redacției.


#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualității românești



Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanța, are ca obiectiv conectarea comunității dobrogene la cel mai înalt for al intelectualității românești - Academia Română.

Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituții de educație și cultură constănțene, prin #DobrogeaAcademică se dorește, pe de o parte, readucerea în atenția comunității a relației Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, pornește de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitația de a conferenția despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.

Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanța își propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualității românești, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.


Sursa foto: Stoica Lascu


Citește și:

#DobrogeaAcademică Institutul de Cercetare a Calității Vieții împlinește 30 de ani de la înființare

#DobrogeaAcademică Academia Română intenționează să redacteze un manifest-concluzie în urma dezbaterilor asupra schimbărilor climatice (document)

#DobrogeaAcademică Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române - „Mesajul celor care au făurit România unită la 1859 este unul de încredere și de temeinicie întru «țara mea de glorii, țara mea de dor»”
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaAcademică Lansarea integralei digitale a Dicționarului tezaur al limbii române

07 Jul 2022 2596

#DobrogeaAcademică „Căderea unui dictator. Război hibrid și dezinformare în Revoluția Română din decembrie 1989“ – sesiune științifică

10 Jun 2022 2320

#DobrogeaAcademică Gheorghe Petrașcu - 150 de ani

08 Jun 2022 1738

#DobrogeaAcademică Societatea, între inteligența umană și inteligența artificială

01 Jun 2022 1173

#DobrogeaAcademică Limitarea accesului la documente din arhivă – o decizie cu consecințe grave

31 May 2022 1303

#DobrogeaAcademică Un laureat al Premiului Nobel, invitat special al Academiei Române

18 May 2022 1216

#DobrogeaAcademică O expoziție-omagiu adus fondatorului primului muzeu de etnografie şi artă națională, Alexandru Tzigara-Samurcaș

03 May 2022 1160

#DobrogeaAcademică Ritualuri și simboluri ale celei mai solemne sărbători a creștinilor

18 Apr 2022 2771

#DobrogeaAcademică Primul președinte al Academiei Române, aniversat la 220 de ani de la naștere

14 Apr 2022 1064

#DobrogeaAcademică „Șapte ciudățenii ale omului”, dezbătute de Jean-Jacques Askenasy

13 Apr 2022 1326

#DobrogeaAcademică Adunare Generală festivă, de Ziua Academiei Române

02 Apr 2022 2538

#DobrogeaAcademică România și modelul sovietic

30 Mar 2022 1991

#DobrogeaAcademică Basarab Nicolescu – omul cosmodern

24 Mar 2022 2994

#DobrogeaAcademică Aurelia și Ștefan Lăpușan, co-autori ai unei impresionante monografii lansate recent în Aula Academiei Române

01 Mar 2022 3293

#DobrogeaAcademică Centenar Horia Damian, „celălalt erou al României alături de Brâncuși“

22 Feb 2022 1359