Doctor Honoris Causa al Universităţii „Andrei Şaguna“ Valer Dorneanu - „Chiar dacă nu sunt constănţean, acest titlu înseamnă foarte mult“ (galerie foto)

Emoţii, flori, tineri frumoşi şi cadre didactice mulţumite de rezultatele promoţiilor anului 2017 ale Universităţii „Andrei Şaguna“, care, ieri, au marcat într-un cadru festiv absolvirea ciclului universitar.
 
O atmosferă de sărbătoare a domnit, ieri, la festivitatea de înmânare a diplomelor de absolvire tinerilor care au studiat la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii „Andrei Şaguna“. În cadrul evenimentului de ieri, Universitatea „Andrei Şaguna“ a acordat titlul de Doctor Honoris Causa preşedintelui Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu, acesta alăturându-se astfel unei pleiade de ilustre personalităţi care au primit din partea unităţii de învăţământ superior această recunoaştere. Printre ele se numără Constantin Bălăceanu StolniciGeorge Maior, Emil HurezeanuTeodor MeleşcanuÎPS Laurenţiu StrezaMugur Isărescu, Keith Hitchins, Nicolae Văcăroiu şi alţii.
 
La rândul său, preşedintele Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu, a acordat numele său promoţiei 2017 a Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din Universitatea „Andrei Şaguna“ Constanţa. Reamintim că unitatea de învăţământ superior a instituit, încă din anul 2004, tradiţia cursurilor festive, fiecare facultate invitând specialişti de mare notorietate din domeniul de activitate specific profilului acesteia. În acest an, Universitatea „Andrei Şaguna“ sărbătoreşte 25 de ani de la înfiinţare, perioadă în care a inaugurat o serie de evenimente cu participarea a numeroase personalităţi din România şi din străinătate.
 
Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat şi Nicolae Văcăroiu, prim-ministru al României între 1992 şi 1996, preşedintele Curţii de Conturi, Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale, şi Uygar Mustafa Sertel, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa.
 
„Chiar dacă nu sunt constănţean şi nu am absolvit această universitate, acest titlu înseamnă foarte mult. În primul rând, onoarea care mi s-a făcut de a fi invitat aici. De asemenea, festivitatea care a avut loc te duce înapoi în tinereţe, pentru a vedea câtă cinste acordă conducerea universităţii şi studenţilor, şi înaintaşilor, şi celui al cărui nume îl poartă. Andrei Şaguna a fost primul mitropolit al Transilvaniei, un mare patriot, un om care a militat pentru unitatea României, drepturile românilor, ortodoxie, a înfiinţat peste 800 de şcoli, a fost întemeietorul unui ziar şi merită să fie evocat tot timpul. Nu întâmplător Biserica Ortodoxă l-a canonizat“, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu.

Laudatio Valer Dorneanu

Prof. univ. dr. Aurel Papari, fondatorul Universităţii „Andrei Şaguna“, a fost cel care a dat citire laudatio-ului: „Valer Dorneanu este un excelent jurist, ale cărui calităţi profesionale l-au propulsat în funcţii dintre cele mai importante în statul român, fiind unul dintre martorii principali ai mecanismelor procesului de democratizare, de tranziţie de la comunism la democraţia de astăzi. Fiu de ţărani dintr-un sat din Harghita, a făcut şcoala primară în cele mai grele condiţii şi a plecat de acasă pentru a urma gimnaziul şi liceul la oraş, rezultatele bune la învăţătură ajutându-l să intre la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti“.
 
După absolvire, a lucrat ca procuror, ca expert în probleme de legislaţia muncii la Uniunea Generală a Sindicatelor, apoi consilier în Consiliul Legislativ, poziţie în care se afla la Revoluţia din 1989. Fiind specializat în probleme de tehnică legislativă, experienţa şi competenţa sa l-au acreditat ca membru în Comisia juridică şi constituţională din cadrul Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, apoi consilier pe probleme de legislaţie la Preşedinţia României, între 1990 şi 1992.
 
A fost ulterior ministru pentru relaţia cu Parlamentul în Guvernul Văcăroiu şi preşedinte al Consiliului Legislativ, numit de Parlament. A îndeplinit două mandate de parlamentar, în primul mandat ocupând, timp de patru ani, funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. În al doilea mandat, a fost preşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii, în primii doi ani ai mandatului, şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, în următorii doi ani. A fost adjunct al Avocatului Poporului timp de trei ani, iar în 2013 a fost desemnat ca judecător la Curtea Constituţională a României. În iulie 2016 a fost ales preşedinte al acestei instituţii, pentru trei ani.
 
Activitatea sa didactică în învăţământul superior a început din 1999 şi continuă şi în prezent, cu susţinerea unor cursuri în domeniile sale de specializare - drept parlamentar, tehnică legislativă şi dreptul muncii. Opera de cercetare a profesorului universitar Valer Dorneanu este şi ea considerabilă: 16 monografii, precum şi peste 60 de articole, studii şi comunicări ştiinţifice publicate în reviste de specialitate sau susţinute în cadrul unor manifestări naţionale şi internaţionale. A fost decorat cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, dar şi cu diploma Meritul Academic, cea mai înaltă distincţie a Academiei Române, iar Biserica Ortodoxă Română i-a acordat, de asemenea, cea mai înaltă distincţie a sa, Crucea Patriarhală. Şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei l-a distins cu Crucea Moldavă.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În Constanța Accident pe bulevardul Lăpușneanu, cu trei mașini implicate. O victimă este la spital (FOTO+VIDEO)

16 Jan 2024 3353

In memoriam Olimpiu Glodarenco, istoricul care a condus timp de șapte ani Muzeul Național al Marinei Române

12 Jan 2024 1064

Personalități Constanța Traian Brătianu împlinește 82 de ani. Carieră împărțită între presă, literatură și pedagogie

09 Jun 2023 1298

Jurnalista constănțeană Steliana Bajdechi împlinește 61 de ani. Drumul de la inginerie la cariera în presă

21 Jan 2023 2238

#Dobrogea144 Prof. univ. dr. Aurel Papari, președintele Fundației și Universității „Andrei Șaguna“, mesaj de Ziua Dobrogei

18 Nov 2022 1358

Intervenție de urgență în stația de autobuz de la Universitatea Andrei Șaguna din Constanța. Ce s-a întâmplat (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Nov 2022 8739

A încetat din viață fostul președinte al Institutului Național de Statistică

07 Feb 2021 2705

Constanța Incendiu la un autoturism, în fața Universității Andrei Șaguna

24 Jan 2021 1847

Tragedie pe litoral Cine este tânărul care și-a pierdut viața în accidentul de la Eforie. Studia la Universitatea Andrei Șaguna din Constanța

12 Aug 2020 4081

#citeșteDobrogea Remember George Pruteanu, la 12 ani de la dispariție. „A asculta manele e degradant ca și a te scobi în nas cu degetul până la cot”

27 Mar 2020 4438

Ambasadorul Rusiei, Valery Kuzmin, la Universitatea „Andrei Șaguna“ din Constanța „Rusia este gata să poarte un dialog cu orice stat și guvern legitim“ (galerie foto)

29 Feb 2020 2304

Protest în fața Universității Andrei Șaguna din Constanța, în timpul vizitei ambasadorului rus Valerii Kuzmin (galerie foto)

28 Feb 2020 5078

​Scrisoare deschisă adresată ARACIS „Jurnaliştii sunt instrumentalizaţi în propagandă şi legitimarea puterii abuzive” (documente)

09 Jan 2020 2383

Doliu în lumea academică. A încetat din viață un academician ce a primit titlul de doctor honoris causa al unei universități din Constanța

02 Jan 2019 2301

La Universitatea „Andrei Şaguna” Academicieni români prezintă volumul omagial „Educaţia la Centenar”

11 Dec 2018 2535