Invatamant

Două decenii de învăţământ superior artistic la Constanţa Premiera naţională a music-hallului „Cocoşatul de la Notre-Dame“, eveniment aniversar al studenţilor Facultăţii de Arte

Pentru Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, 2018 reprezintă un an foarte important în devenirea sa, învăţământul superior artistic debutând în oraşul nostru acum două decenii.
 
Ieri, în Sala Studio a facultăţii, a avut loc o conferinţă de presă ocazionată de prezentarea premierei spectacolului „Cocoşatul de la Notre-Dame“, în regia Danielei Vitcu (decan din 2012), premiat la cea de-a XV-a ediţie a Festivalului „Buzăul iubeşte teatrul“ cu Premiul special al juriului (secţiunea studenţi).
 
Ieşirea la rampă se va produce, aşadar, mâine, de la ora 19, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ (preţul unui bilet este 25 de lei). Dar spectatorii sunt aşteptaţi cu o oră mai devreme, începând cu ora 18, pentru a juriza expoziţia din foaier cu cele 60 de logo-uri propuse de studenţii de la Arte pentru a reprezenta Anul Centenar şi 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România.
 
Şi pentru că premiera de mâine seară este dedicată celei de-a 20-a aniversări a învăţământului artistic, am întrebat-o pe prof. Daniela Vitcu care ar fi atuurile cu care Facultatea de Arte de la Constanţa îşi atrage boboci. „Noi nu ne dorim studenţi numai de acasă. Ne dorim să aducem şi din ţară, ca dovadă, la ora actuală ne lăudăm că avem studenţi şi de la Târgu Jiu, Botoşani, Suceava, Slobozia, Petroşani, Buzău. Şi ei sunt aici, la Constanţa, datorită absolvenţilor noştri. Pentru că directorul teatrului din Târgu Jiu - Cosmin Breguţă - este absolventul nostru. În plan naţional, eu consider că suntem plasaţi destul de bine. Absorbţia pe piaţa muncii este de 87%. Pe lângă seriozitate, profesionalism, avem şi marea de partea noastră. Nu avem o bază materială extraordinar de bună, dar stăm bine. De exemplu, Sala Studio în care ne aflăm a fost inaugurată acum doi ani. Avem şi noi în plan o scenă precum la Târgu Mureş sau la UNATC, avem în proiect să realizăm mai mult de atât“, a mai spus decanul de la Arte.

„Un spectacol românesc 100%“ 

Ieri, decanul Daniela Vitcu declara că în tot acest an facultatea şi-a propus o serie de manifestări culturale, pentru a marca cei 20 de ani, premiera de mâine seară fiind considerată un apogeu. „În luna mai am avut un concert al specializării canto, realizat cu Alumni ai Facultăţii de Arte, absolvenţi 2004-2005. Acum avem această premieră, un spectacol realizat cu studenţii de la Master, care are specializarea Arta actorului de music-hall. Şi cum la master sunt mai puţini, a trebuit să apelăm şi la studenţii de la licenţă, anul I, după o serie de examene în care mi-am dat seama că aş putea să am încredere în ei, în primul rând că sunt rezistenţi la muncă. Pentru că spectacolul a fost realizat într-un timp destul de scurt, doar trei săptămâni. În momentul în care ne-am înscris la festivalul de la Buzău - organizat în colaborare cu Universitatea de Arte «Ion Luca Caragiale» din Bucureşti - nici nu începuserăm repetiţiile. Invitaţia de a participa din nou a fost după ce, anul trecut, cu spectacolul «Zbor deasupra unui cuib de cuci», câştigaserăm Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal.
 
Ideea acestui spectacol a pornit acum câţiva ani, când am avut nişte discuţii cu domnul Dumitru Lupu legate de acest music-hall. Poate că eu am simţit nevoia de frumuseţe umană, pentru că, din punctul meu de vedere, «Cocoşatul» este un reper de frumuseţe umană, în contrast cu fizicul lui. În absenţa regretatului maestru, am avut încredere în proaspătul nostru absolvent Alexandru Neş, cu care am mai lucrat pe momente mici, pentru că rolul compozitorului este cel mai important. Am vrut să facem un spectacol 100% românesc. De asemenea, trebuie să mulţumim doamnei Carmen Aldea Vlad pentru că şi-a pus mintea cu noi, pentru că nu suntem încă profesionişti, dar nici amatori. Dar e bine să ţintim sus.
Cu coregraful Stela Cocârlea colaborez de mulţi ani, aşa încât totul a venit de la sine.
 
Îmi place să fac spectacole angrenând studenţi cu profesori, licenţă cu master, pentru că aşa îi forţăm pe cei mici să crească, să pună osul la treabă. Să înţeleagă că această meserie nu este una uşoară, că a fi artist nu e de ajuns să te înscrii la facultatea de teatru. Punem accent pe disciplină, chiar cazonă“.
 
La finalul conferinţei, a apărut întrebarea de ce acest spectacol-premieră nu şi-a găsit locul în cea de-a treia ediţie a Festivalului „Miturile Cetăţii“. Pentru a înlătura orice speculaţii şi din dorinţa de a îngropa o... „secure“, am discutat cu Dana Dumitrescu, directoarea Teatrului de Stat, organizatorul evenimentului: „Facultatea de Arte ar fi trebuit să vină în completarea agendei Teatrului de Stat cu o propunere pe care cu certitudine nu aş fi refuzat-o, aşa cum de altfel s-a întâmplat acum doi ani, la prima ediţie. Cu Colegiul de Arte, care va prezenta «Hamlet», ne-am pus de comun acord. La UNATC mi s-a făcut o propunere. De aici nu am avut niciun fel de propunere, despre nimic, cu toate că Mirela Pană a avut la un moment dat o discuţie, când erau încă în repetiţii. Şi cu toate că am declarat public că intenţionăm să creăm şi o secţiune studenţească. Dacă îmi propuneau şi aş fi spus Nu înţeleg să fi apărut o problemă, dar în lipsa oricărei discuţii, nu văd ce mi se reproşează. Există un selecţioner de festival care alege spectacole din toată România şi din străinătate şi trimite scrisori teatrelor. În situaţia unor şcoli sau facultăţi, ei trebuie să vină cu propuneri“, exact cum, de altfel, declara la conferinţa de presă şi Lică Gherghilescu, directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

La Liceul Teoretic „Ovidius” Simpozionul internațional „Responsabilitate publică în educație”, ediţia X

27 Nov 2018 511

Lucrările Simpozionului internațional" Responsabilitate publică în educație", la Liceul Teoretic "Ovidius" din Constanța (galerie foto)

26 Nov 2018 462

Universitatea “Ovidius” din Constanţa angajează. Nu se solicită vechime

06 Nov 2018 3192

Interviu online cu Dan Cojocaru, coordonatorul Centrului „Jean Constantin“ „Tinerii trebuie să fie provocați, să fie smulși din lumea virtuală“

20 Oct 2018 1500

O cunoscută actriță din România împlinește 62 de ani. A fost decorată cu Ordinul național Pentru Merit în grad de Cavaler

11 Oct 2018 276

A murit artista Geta Brătescu

19 Sep 2018 676

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul Alexandru Mereuţă (galerie foto)

01 Aug 2018 929

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul şi directorul Lică Gherghilescu (galerie foto)

14 Jul 2018 1251

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru balerina Stela Cocârlea

02 Jul 2018 816

Festivalul „Miturile Cetăţii“ 2018 Cutia cu minuni a Zarazei i-a reînviat publicului constănţean dorul de „Fantasio“ (galerie foto)

22 Jun 2018 1053

Mesaje emoţionante după Festival „Buzău Iubește Teatrul” Studenţii Facultăţii de arte au primit o nouă recunoaştere naţională. „Cocoșatul de la Notre-Dame“ - Premiul special al juriului (galerie foto)

01 Jun 2018 1561

Studentă de 20 de ani, decedată într-un cumplit accident rutier. Mesaje de condoleanțe transmise pe Facebook. Cum s-a petrecut tragedia (galerie foto)

09 May 2018 1522

De vorbă cu actriţa Dana Trifan Enache, despre elevi şi… scenă „Din clasa a II-a, copiii au nevoie de ore de actorie pentru a se dezvolta mai logici în gândire!“ (galerie foto)

07 May 2018 6918

Imagini de la eveniment Alb, negru și... un strop de culoare sau „Poetica tușului“

04 May 2018 693

Imagini de la eveniment Artă și tradiție din Cappadocia și Valea Ihlara la Constanța, în viziunea artistei Banu Davun

04 May 2018 1345

„Spațiul sacru“ se deschide la Muzeul de Artă

27 Mar 2018 1549

Cântăreții castrați, omagiați la Constanța printr-o lansare de carte și un concert (galerie foto + video)

24 Feb 2018 1442

„Ex Libris Brâncuși“ de la Constanța ajunge la Muzeul Național Cotroceni

13 Feb 2018 803

Pe 23 februarie „Cântăreţii castraţi“ se... întorc, în prezentarea lui Radu Făgărăşan

02 Feb 2018 1870

Imagini de la eveniment „Coborât-a coborât“, atmosferă de sărbătoare la Bazilica „Sfântul Anton de Padova“ (galerie foto + video)

22 Dec 2017 1253

Concert de Crăciun la Bazilica "Sfântul Anton de Padova” din Constanța

13 Dec 2017 1937

Paul Sichigea lansează live „Niște domni“ (galerie foto)

08 Dec 2017 971

Constănțenii sunt așteptați la Muzeului de Artă. Concert de Iarnă organizat de Universitatea ”Ovidius”

04 Dec 2017 2246

#sărbătoreşteDobrogea O continuare a „Simfoniei“ lui Dragoş Alexandrescu. Imnul Dobrogei, compus de maestrul Dumitru Lupu, pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad (video)

14 Nov 2017 1918

Un tulburător „Zbor deasupra unui cuib de cuci“ răsplătit cu aplauze binemeritate de către publicul de acasă (galerie foto)

20 Jun 2017 4563

​„Zbor deasupra unui cuib de cuci“, astăzi, la Constanța

18 Jun 2017 3426

Invitație... „Într-un bazar sentimental“

01 Jun 2017 1566

De Ziua Mondială a Teatrului Elevii de la Colegiul de Arte învață cum să vorbească pe scenă

26 Mar 2017 1619

Cu ochii aţintiţi „Spre cer“! Premieră la Constanţa - un film cu actori amatori, regizat de un student la Actorie, Paul Sichigea (galerie foto+video)

17 Mar 2017 7527

„Primăvara artelor“ a ajuns la cea de-a X-a ediţie. Tinerii artişti pregătesc evenimente deosebite

04 Mar 2017 997

Universitatea „Ovidius” din Constanţa organizează concurs. Iată ce posturi sunt vacante

24 Jan 2017 5275

Trei ani fără un pianist şi un profesor extraordinar - Daniel Sărăcescu

24 Jan 2017 4248

Ziua în care Vasile Cojocaru ar fi împlinit 67 de ani

17 Jan 2017 3208

Subiect de actualitate în cadrul Simpozionului „Musicians în Exile”

27 Oct 2016 969

UPDATE 2. Prodecanul Dănuț Dumitru Popovici, va fi schimbat Decanul Facultății de Teologie de la Universitatea „Ovidius“ din Constanța a fost demis

18 Oct 2016 7295

In memoriam Pianistul Daniel Sărăcescu ar fi împlinit 53 de ani

11 Oct 2016 1290

Mesaj de condoleanțe al Facultății de Arte din Constanța la încetarea din viață a maestrului Pompeiu Hărășteanu

08 Oct 2016 1173

Teatrul ”Căluțul de mare” și Facultatea de Arte a Universității „Ovidius“ prezintă spectacolul „Liliacul”

01 Jul 2016 1239

Tudor Socolan, masterand la Universitatea „Ovidius”, Interpretare muzicală - „Mi-aș dori să fur meserie de la Vasile Moldoveanu”

21 May 2016 3173

Ar putea deveni profesor asociat la Universitatea Ovidius. Vasile Moldoveanu - „Voi reveni ca să continui această muncă“ (galerie foto + video)

21 May 2016 3904

UPDATE 2 Concert la finalizarea cursului de Master Class al maestrului Vasile Moldoveanu - „ Am ajutat cu ce am învățat eu în 42 de ani de activitate” (galerie foto + video)

20 May 2016 2120

Soprană, doctor în muzică, profesor. Vorbim de Mirela Voicu, ce tocmai şi-a lansat o carte de studii muzicale (galerie foto)

06 May 2016 2195

„Primăvara Artelor” continuă cu un workshop despre „Arta Actorului”

20 Apr 2016 1553

„Hades şi Persefona, o legendă despre tenebre şi lumină”, la „Aplauze”

20 Apr 2016 2313

Expoziţie de gravură şi pictură pe sticlă, în cadrul evenimentului „Primăvara Artelor”

19 Apr 2016 1462

Evenimentul „Tango sau întâlnire cu noi înșine” organizat de studenții de la Arte a fost amânat

16 Apr 2016 1366

Studenții Facultății de Arte – „Ultima şansă” … „Arta în stradă”

15 Apr 2016 1377

Manifestările din seria „Primăvara Artelor” continuă cu un concert de arii şi duete

13 Apr 2016 1322

Seria de manifestări „Primăvara Artelor” continuă mâine cu două evenimente

11 Apr 2016 1154

Seria de manifestări „Primăvara Artelor”, lansată de Facultatea de Arte

10 Apr 2016 1307