Două eleve ale Colegiului Național Militar „Alexandru I. Cuza” reprezintă Constanța la Concursul național de literatură de la Călărași


În acest week-end, Inspectoratul Școlar al județului Călărași organizează, la Colegiul „Ștefan Bănulescu”, cea de-a XXIV-a ediție a Concursului cu participare internațională „Ion Barbu – Dan Barbilian”, manifestare cuprinsă în Calendarul concursurilor naționale școlare, fără finanțare de la Ministerul Educației Naționale.
Ion Barbu (născut Dan Barbilian; 19 martie 1895, Câmpulung, Regatul României – 11 august 1961, București, Republica Populară Română) a fost un poet și matematician român. Ca matematician este cunoscut sub numele Dan Barbilian. A fost unul dintre cei mai importanți poeți români interbelici, reprezentant al modernismului literar românesc. Dan Barbilian era fiul judecătorului Constantin Barbillian (care și-a latinizat numele inițial „Barbu”) și al Smarandei, născută Șoiculescu.
Talentul său matematic se manifestă încă din timpul liceului, elevul Barbilian publică remarcabile contribuții în revista Gazeta matematică. În tot acest timp, Barbilian își dezvoltă și pasiunea pentru poezie. Între anii 1914-1921 studiază matematica la Facultatea de Științe din București, studiile fiindu-i întrerupte de perioada în care își satisface serviciul militar în timpul Primului Război Mondial.
I-a avut ca profesori pe Gheorghe Țițeica, Dimitrie Pompeiu, David Emmanuel, Traian Lalescu și Anton Davidoglu.
 

Ana Maria Postolachi și Georgiana Huidiu - impresionant palmares de premii și mențiuni

Revenind la concursul național de literatură de la Călărași, acesta se adresează elevilor din clasele a XI-a și a XII-a și presupune interpretarea unui text, la prima vedere, din creația poetică a lui Ion Barbu.
Subiectul concursului pentru elevii din clasele a VII-a și a VIII-a vizează redactarea unui eseu nestructurat pe o temă dată, pornind de la creația barbiană, precum și rezolvarea unor itemi care evaluează competențele de înțelegere și interpretare a textului scris.
Festivitatea de premiere este programată duminică, 27 octombrie, la ora 10.
Constanța va fi reprezentată la acest prestigios concurs național de două eleve ale Colegiului Național Militar „Alexandru I. Cuza”, din clasa a XI-a, coordonate de prof. dr. Mihaela Matache, profesor de limba și literatura română.
Ambele eleve - Ana Maria Postolachi și Georgiana Huidiu - au deja un impresionant palmares de premii și mențiuni.
Ana Maria Postolachi a obținut premiul 1 la etapa județeană a Olimpiadei de filosofie, și s-a calificat la Națională, a mai obținut mențiune la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” - faza județeană, Premiul I la Simpozionul de comunicări „Constituția- precizie matematică sau utopie”, dar și Calificarea la faza națională a Concursului „Procopiu”.
Colega ei, Georgiana Huidiu, deține Premiul al doilea la Olimpiada județeană de română, premiul al doilea faza județeană a Olimpiadei de geografie, premiul 1 la Concursul județean de geografie „Constantin Brătescu", premiu special la Concursul interdisciplinar național „Ștefan Hepites”, premiul al treilea la Concursul național de tic „Marea digitală", mențiune la Concursul internațional de arte plastice Nichita Stănescu, Premiul I la sesiunea de comunicări științifice faza națională, premiul I la simpozionul „Constituția - utopie sau precizie matematică".



Citește și:

#citeşteDobrogea Comunismul, din literatură în viaţă. Dezbaterea elevilor Colegiului Naţional Militar „Al. I. Cuza“ (galerie foto)

#citeșteDobrogea În Anul Cărții, provocările scriitorului Pericle Martinescu pentru elevii Colegiului Militar devin reale teme de dezbatere (galerie foto)

Proiect educaţional în parteneriat - Colegiul Naţional Militar „Al. I. Cuza“ şi ZIUA de Constanţa #citeşteDobrogea. Critica de la margine la centru. Pericle Martinescu (galerie foto)
 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un nou an școlar pentru elevii Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”. Sute de elevi militari se vor alinia în formație

31 Aug 2022 594

Concursul de reviste „Comandor Eugeniu Botez", ediția a II-a, la final. Premiul I pentru Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza", Constanța

17 Aug 2022 674

Festivitate de absolvire pentru prima promoție a Colegiului Militar Național "Alexandru Ioan Cuza" Constanța (VIDEO)

09 Jun 2022 921

24 ianuarie are o dublă semnificație pentru Colegiul Național Militar "Alexandru Ioan Cuza" Constanța. Moment marcat de cadeții colegiului (GALERIE FOTO)

21 Jan 2022 966

Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“ Constanța Maria Bourceanu. Elev militar, dar pasionată și de dansul sportiv. „I-am dat sufletul meu“

05 Jan 2022 3414

#Dobrogea143 Prof. dr. Adrian Ilie, director adjunct al Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“ Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei (galerie foto)

16 Nov 2021 2361

#Dobrogea143 Elevii Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, mesaj de Ziua Dobrogei (VIDEO)

14 Nov 2021 1591

Laptop-uri și tablete pentru Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“ Constanța! Cine le furnizează (document)

15 Oct 2021 2442

A fost lansată prima monografie a Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța (video)

03 Oct 2021 1529

Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța Visul unei cariere militare, la puterea a doua

23 Sep 2021 1073

Elevă a Colegiului Național Militar din Constanța, premiul al III-lea la Olimpiada internațională de eseuri, organizată de European Security and Defence College

10 Sep 2021 1439

Elevi ai Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța, calificați în faza a II-a a concursului de robotică NEXTLAB.TECH

03 Sep 2021 1022

Proba de verificare a cunoștințelor pentru candidații care se transferă la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“ Constanța

02 Sep 2021 1515

Bacalaureat 2021 Rată de promovare de 97% la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța

05 Jul 2021 2442

Georgiana Tărăboi, șefă de promoție la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța

24 Jun 2021 1627