Două eleve ale Colegiului Național Militar „Alexandru I. Cuza” reprezintă Constanța la Concursul național de literatură de la Călărași


În acest week-end, Inspectoratul Școlar al județului Călărași organizează, la Colegiul „Ștefan Bănulescu”, cea de-a XXIV-a ediție a Concursului cu participare internațională „Ion Barbu – Dan Barbilian”, manifestare cuprinsă în Calendarul concursurilor naționale școlare, fără finanțare de la Ministerul Educației Naționale.
Ion Barbu (născut Dan Barbilian; 19 martie 1895, Câmpulung, Regatul României – 11 august 1961, București, Republica Populară Română) a fost un poet și matematician român. Ca matematician este cunoscut sub numele Dan Barbilian. A fost unul dintre cei mai importanți poeți români interbelici, reprezentant al modernismului literar românesc. Dan Barbilian era fiul judecătorului Constantin Barbillian (care și-a latinizat numele inițial „Barbu”) și al Smarandei, născută Șoiculescu.
Talentul său matematic se manifestă încă din timpul liceului, elevul Barbilian publică remarcabile contribuții în revista Gazeta matematică. În tot acest timp, Barbilian își dezvoltă și pasiunea pentru poezie. Între anii 1914-1921 studiază matematica la Facultatea de Științe din București, studiile fiindu-i întrerupte de perioada în care își satisface serviciul militar în timpul Primului Război Mondial.
I-a avut ca profesori pe Gheorghe Țițeica, Dimitrie Pompeiu, David Emmanuel, Traian Lalescu și Anton Davidoglu.
 

Ana Maria Postolachi și Georgiana Huidiu - impresionant palmares de premii și mențiuni

Revenind la concursul național de literatură de la Călărași, acesta se adresează elevilor din clasele a XI-a și a XII-a și presupune interpretarea unui text, la prima vedere, din creația poetică a lui Ion Barbu.
Subiectul concursului pentru elevii din clasele a VII-a și a VIII-a vizează redactarea unui eseu nestructurat pe o temă dată, pornind de la creația barbiană, precum și rezolvarea unor itemi care evaluează competențele de înțelegere și interpretare a textului scris.
Festivitatea de premiere este programată duminică, 27 octombrie, la ora 10.
Constanța va fi reprezentată la acest prestigios concurs național de două eleve ale Colegiului Național Militar „Alexandru I. Cuza”, din clasa a XI-a, coordonate de prof. dr. Mihaela Matache, profesor de limba și literatura română.
Ambele eleve - Ana Maria Postolachi și Georgiana Huidiu - au deja un impresionant palmares de premii și mențiuni.
Ana Maria Postolachi a obținut premiul 1 la etapa județeană a Olimpiadei de filosofie, și s-a calificat la Națională, a mai obținut mențiune la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” - faza județeană, Premiul I la Simpozionul de comunicări „Constituția- precizie matematică sau utopie”, dar și Calificarea la faza națională a Concursului „Procopiu”.
Colega ei, Georgiana Huidiu, deține Premiul al doilea la Olimpiada județeană de română, premiul al doilea faza județeană a Olimpiadei de geografie, premiul 1 la Concursul județean de geografie „Constantin Brătescu", premiu special la Concursul interdisciplinar național „Ștefan Hepites”, premiul al treilea la Concursul național de tic „Marea digitală", mențiune la Concursul internațional de arte plastice Nichita Stănescu, Premiul I la sesiunea de comunicări științifice faza națională, premiul I la simpozionul „Constituția - utopie sau precizie matematică".



Citește și:

#citeşteDobrogea Comunismul, din literatură în viaţă. Dezbaterea elevilor Colegiului Naţional Militar „Al. I. Cuza“ (galerie foto)



#citeșteDobrogea În Anul Cărții, provocările scriitorului Pericle Martinescu pentru elevii Colegiului Militar devin reale teme de dezbatere (galerie foto)

Proiect educaţional în parteneriat - Colegiul Naţional Militar „Al. I. Cuza“ şi ZIUA de Constanţa #citeşteDobrogea. Critica de la margine la centru. Pericle Martinescu (galerie foto)
 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decizie definitivă a instanței în procesul dintre Black Sea Euro Investments și Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza“ Constanța

23 Mar 2024 452

Promovarea ofertei educaționale la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța (FOTO)

23 Mar 2024 479

În Constanța Concurs cu tematică ecologică, „Metamorfoza - O Nouă Viață", organizat la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza"

24 Feb 2024 573

Constanța ​Ziua Internațională a Sportului Militar, sărbătorită la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” (GALERIE FOTO)

18 Feb 2024 627

Ziua Națională a Lecturii celebrată la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța (GALERIE FOTO)

18 Feb 2024 523

Colegiul Național Militar din Constanța organizează recrutarea și selecția pentru soldați gradați profesioniști

18 Feb 2024 693

În Constanța Instructaj de prim ajutor, la Colegiul Național Militar Alexandru Ioan Cuza

13 Feb 2024 639

Știri Constanța Concursul „Pontus Euxinus” la Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" (GALERIE FOTO)

11 Feb 2024 740

Reprezentanți ai Centrului Militar Zonal Constanța în mijlocul elevilor de la Liceul Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" Cumpăna (GALERIE FOTO)

08 Feb 2024 764

Gala Dark Knights 2024 la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța (GALERIE FOTO)

03 Feb 2024 704

Rezultatele „Cupa Unirii" la ping-pong, în cadrul Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza", Constanța

31 Jan 2024 543

Peformanță a echipei de baschet a Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța

29 Jan 2024 812

LIVE TEXT Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța premiază elevii participanți la concursul de matematică „Viceamiral Vasile Urseanu” (GALERIE FOTO+DOCUMENT)

08 Dec 2023 1392

LIVE VIDEO+TEXT Activitate la Colegiul Național Militar "Alexandru Ioan Cuza" Constanța cu ocazia Zilei Dobrogei (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Nov 2023 1348

#Dobrogea145 Prof. dr. Adrian Ilie, director al Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“ Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

16 Nov 2023 1075