Două licee din județul Constanța câştigătoare la a XVII-a ediţie a Competiției Naționale „Şcoală Europeană”

Scoală Europeană. Foto: Ministerul EducațieiMinistrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, a premiat cele 90 de unități de învățământ preuniversitar câştigătoare la a XVII-a ediţie a Competiției Naționale „Şcoală Europeană”. 

Printre unitățile de învățământ premiate se află și două școli din județul Constanța. Este vorba despre Colegiul Național „Mihai Eminescu” Constanța care s-a clasat pe locul 7 cu 186 de puncte și Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari care  aobținut 166 de puncte, fiind pe locul 48. 

La evenimentul desfășurat în data de 8 iunie, la Palatul Parlamentului, au mai fost prezenți Monica Cristina Anisie, președintele Comisiei pentru învățământ, tineret și sport din Senatul României, Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, secretarii de stat Antoneta-Georgina Bolchiș, Sorin Ion, Ionel Florian Lixandru și subsecretarul de stat Cătălin Mihai Micu (Ministerul Educației).

„Reluată după o întrerupere de doi ani provocată de pandemia de Covid-19, competiția națională „Școală Europeană” este una dintre inițiativele Ministerului Educației pe care instituțiile europene o recunosc drept exemplu de bune practici în privința implementării și dezvoltării politicilor europene din domeniul educației.

La ediţia curentă s-au înscris 131 de unităţi de învăţământ preuniversitar din 36 de județe și din Municipiul București“ - au precizta reprezentanții Ministerului Educației.


Pe primele 5 locuri s-au clasat Școala Gimnazială „George Vâlsan” din Amara (196 de puncte), Liceul de Arte „Ionel Perlea” din Slobozia (195 de puncte), Școala Gimnazială nr. 10 Suceava (193 de puncte), Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret (191 de puncte) și Școala Gimnazială „Constantin Parfene” din Vaslui (190 de puncte). Rezultatele complete sunt disponibile aici.

În funcţie de judeţele de provenienţă, se înregistrează următoarea distribuţie a celor 90 de şcoli câştigătoare: Bucureşti - 11,  Suceava și Dolj - câte 9, Iaşi - 6, Gorj - 5, Cluj, Timiş, Bihor şi Vaslui - câte 4, Buzău, Dâmboviţa, Ialomiţa şi Prahova - câte 3, Botoşani, Constanţa, Călăraşi, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Maramureş, Neamţ - câte 2, Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Covasna şi Olt - câte una.

Pe lângă Certificatul „Şcoală Europeană” 2022, fiecare școală premiată beneficiază și de suma de 5.000 lei, utilizabilă pentru dotarea instituției. Decizia privind bunurile achiziţionate aparţine conducerii fiecărei unităţi de învățământ.

„Activităţile/proiectele/programele luate în considerare la ediția din acest an au fost cele desfășurate în perioada septembrie 2019 - iulie 2022, respectiv:

a) derulate de școli prin programele de educație și formare profesională gestionate în Uniunea Europeană de Comisia Europeană, Parlamentul European sau alte instituții europene: Erasmus+, e-Twinning, Școli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola, Lider European, EuroQuiz etc.;

b) derulate de școli în parteneriat cu ambasade, universități și școli din Uniunea Europeană, companii europene, asociații profesionale europene, ONG–uri cu scop educațional/de formare profesională care activează la nivel european etc.;



c) finanțate din fonduri structurale, în care școala este aplicant sau partener“ - au precizat reprezentanții Ministerului Educației.


Evaluarea candidaturilor s-a realizat pe baza următoarelor criterii:
  • coerenţa activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generală a unităţii şcolare
  • integrarea activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene în programul curent al şcolii
  • performanțele școlare reflectate în rezultatele elevilor
  • asigurarea egalităţii de şanse și facilitarea accesului la educație
  • continuitate şi constanţă în derularea de activităţi/proiecte/programe europene
  • strategie şi modalităţi de implementare și evaluare
  • strategie şi modalităţi de valorizare (diseminare şi exploatare a rezultatelor/produselor)
  • dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei prin activităţile de cooperare europeană
  • calitatea și coerența documentelor de candidatură (documentele manageriale pentru perioada 2019 - 2022, formularul de candidatură și portofoliul ilustrativ).

„Certificatul „Școală Europeană” este valabil trei ani, la finalul cărora școala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obținut. Astfel, pentru menținerea titlului, pe lângă un management coerent și performant, școlile trebuie să dezvolte noi proiecte de parteneriat școlar cu unități similare din Europa. Obținerea titlului de „Școală Europeană” conferă recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile depuse pentru menținerea titlului obținut denotă un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide.



Prin această inițiativă, lansată în 2004, Ministerul Educației încurajează și motivează participarea unităților de învățământ preuniversitar din România la programele europene din domeniul educației și formării profesionale (Socrates 1997-2006, LifelongLearning 2007-2013, Erasmus+ 2014-2020 și Erasmus+ 2021-2027) și contribuie la dezvoltarea mobilității internaționale și la schimbul intercultural, obiective asumate pentru construirea Spațiului European al Educației.

La cele 17 ediții ale competiției naționale „Școală Europeană” (2004-2022) au participat 2.290 de unități de învățământ din toate județele țării, 952 dintre acestea primind certificatul și trofeul „Școală Europeană”. Impactul pe care această competiție l-a avut asupra comunităților educaționale, în toți acești ani, a făcut din această inițiativă a Ministerului Educației o competiție de elită“ - au mai precizat reprezentanții Ministerului Educației.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța a primit titlul de Școală Europeană 2023-2026

27 May 2023 1305

CS Marina Constanța Miruna Iuga va participa la European Open School Combat Games, în Serbia

28 Apr 2023 1210

Ministerul Educaţiei reia competiţia pentru obţinerea certificatului ''Şcoală Europeană''. Care sunt etapele competiției

23 Mar 2022 1254

Vara la mare, iarna la munte Tinerii din ALDE s-au şcolit la Sinaia

20 Feb 2019 3311

Imagini de la eveniment. Universitatea de vară PES Activists s-a întrunit la Constanța. Vor fi prezenți europarlamentari și membri de guvern (galerie foto)

24 Aug 2018 2340

Concursuri, colaje, afişe, discuţii Ziua Europeană a Limbilor, marcată în şcolile din Constanţa (galerie foto)

30 Sep 2017 5440

Unităţile şcolare din judeţul Constanţa se pot înscrie la competiţia naţională Erasmus+30

20 Apr 2017 1844

O ruină... preţioasă Prima şcoală din Hârşova, tot mai aproape de a atrage finanţare europeană

25 Jan 2016 4512

Anul 2016, sub semnul problemelor la Hârşova Spitalul Orăşenesc, în imposibilitate de a mai trata pacienţii

21 Jan 2016 3130

Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu“, câştigător al titlului de „Şcoală europeană“

05 Nov 2015 3043

Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu“, Şcoală Europeană pentru a patra oară

18 Jun 2015 3656

COLEGIUL NAŢIONAL PEDAGOGIC CONSTANTIN BRĂTESCU - ŞCOALA EUROPEANĂ PENTRU a IV –a OARA CONSECUTIV

17 Jun 2015 1456

Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu” a obţinut pentru a patra oară distincţia de „Şcoala Europeană”

17 Jun 2015 1995

Radu Mazăre, prezent la concurs Yilina Yelistratova, învingătoare la Elite Women la triathlonul de la Mamaia

07 Sep 2014 2170

Școala „Ferdinand”, premiată la sediul Comisiei Europene din București

16 May 2014 2294