Educația sexuală în școli. Ce părere au părinții despre introducerea acestei discipline

  • Educația sexuală în școli este un subiect controversat în rândul părinților.
  • Introducerea acestei discipline este încă discutată în Parlament. 
  • În România, tot mai multe fete își încep viața sexuală de la vârste tot mai fragede. 
Țara noastră se află în topul țărilor cu cele mai tinere mămici.
 
Să ne amintim de cazul șocant mediatizat în luna noiembrie 2021, când o fetiță de numai 12 ani din localitatea Agighiol, județul Tulcea a fost nevoită să întrerupă cursurile școlare după ce a rămas însărcinată, iar sarcina a devenit vizibilă. Tatăl copilului ar fi un băiat în vârstă de 16 ani.
 
Este foarte evident faptul că educația sexuală este necesară în țara noastră.
 
E adevărat, părinții ar putea face educația sexuală a copilului acasă, însă nu toți pot avea astfel de discuții cu ai lor copii, fiind un subiect foarte delicat. În general, relațiile dintre copii și părinți sunt dificile, fiind afectate de lipsa de comunicare, în special aceste probleme se intensifică în perioada de adolescență a copiilor.
 
Introducerea acestei discipline este încă în discuție. Deși există materii predate la școală care să permită profesorilor să abordeze și acest subiect (exemplu: anatomia), nu este de ajuns pentru a educa elevii. Rămâne întrebarea: cine va preda noua disciplină?
 
Părinții consideră că medicii și psihologii ar fi potriviți pentru a preda educația sexuală în școli, întrucât au cunoștințe despre psihologia copilului și ar ști cum să explice pe înțelesul tuturor, în funcție de vârstă.
 
Pe grupurile de părinți înființate pe rețelele de socializare, părinții discută intens despre acest subiect. Și în acest caz există două tabere: cei care sunt de acord cu introducerea educației sexuale în școli și cei care nu sunt de acord.
 

„Nu-mi voi da acordul.“

 

„Până va fi acceptată ca materie în școala românească, este bine să discutăm noi cu ei acasă, adecvat vârstei, despre anatomie, limite și protecție...“

 

„Ar fi grozav să existe materia asta. Până atunci ar fi util ca măcar părinții să discute cu copilul. Și deși pare foarte timpuriu, educația asta începe de pe la trei ani, și presupune cunoașterea și denumirea părților corpului uman.“

 

„Eu nu-s de acord, prefer ca eu să fac asta. Sunt cărți, materiale, avem și noi, pentru că practic ține de anatomie, dar explicații în ritmul copilului, după cum e intersat și întreabă. Unii poate au nevoie mai repede de unele informații decât alții, la școală toți sunt la fel tratați. Aș prefera la școală să rămână opțională.“

 

„Cred că dacă s-ar schimba denumirea din educație sexuală în educația corpului uman sau ceva de genul acesta, poate nu ar mai ridica atâta revoltă. Pentru că până la urmă la asta se referă. Toată lumea e scandalizată de un cuvânt și nu caută mai departe ce reprezintă. Faptul că nu-i spui unui copil anumite lucruri nu înseamnă că nu le va afla sau nu le va căuta, toți copiii sunt curioși, nu mai spun de adolescenți.“

 

„Educația sexuală nu este = poziții sexuale/perversiuni sau ce ați mai putea crede că este. Îi învață pe copii despre corpul lor, despre bolile cu transmitere sexuală și cum să se ferească de ele, nu cum să le capete! Îi educă să fie responsabili, cum să nu-și înceapă viața sexuală mult prea devreme și să evite o sarcină nedorită. Câte minore rămân însărcinate de la 12/13 ani pentru că părinții nu le explică ce înseamnă să fii responsabil? Țările dezvoltate unde există educație sexuală în școli au și rata mai mică a natalității în rândul minorilor. Așa e, mai bine să afle din film ele pentru adulți pe furiș, decât să le explice părinții cum stau lucrurile.“

 

„Există anatomia. Este suficient.“

Florin Cîțu spune că educația sexuală va fi introdusă în școali într-un curs de „educație pentru viață”, începând de anul viitor, și că părinții care nu sunt de acord își vor putea retrage copiii, la fel cum se întâmplă în cazul orelor de religie. Anunțul a sosit după ce Senatul a respins solicitarea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii și a votat-o în forma veche, în care participarea copiilor la ore de educație sexuală este condiționată de acordul scris al părintelui.
 
În luna iunie a anului curent, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara despre acest subiect controversat:

 

„Toți elevii se înscriu la o disciplină care să conțină elementele de educație sexuală, având posibilitatea retragerii tuturor acelora pentru care părinții nu sunt de acord. Este același principiu aplicat în 2015 la ora de religie.
 
Educația sexuală este integrată în momentul de față în programa de educație pentru sănătate, un curs opțional care se face de foarte puțini elevi. Sunt între 7 și 9 % dintre elevii din fiecare an care urmează acest curs. Această programă este foarte judicios construită, pleacă de la clasa a V-a cu cele mai simple noțiuni și merge progresiv cu cele mai complexe noțiuni de educație sexuală până la clasa a XII-a. Este o programă foarte bine gândită care trebuie predată de profesori de biologie și de cadre medicale.ׅ“

 

Discuția rămâne deschisă, întrucât nu s-a luat o decizie definitivă în acest caz, deși statisticile sunt îngrijorătoare: tot mai multe minore rămân însărcinate și abandonează școala.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursă foto: Pixabay
 
Citește și:
 
Caz șocant în localitatea Agighiol, județul Tulcea. O elevă de 12 ani este însărcinată. A fost deschisă anchetă

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.