Invatamant

Elevii Colegiului Pedagogic au fost pentru o zi europarlamentari, alături de colegi din alte 21 de țări (galerie foto)


În toamna anului trecut, Ministerul Educației Naționale lansa un concurs în cadrul Programului Euroscola, ce permite elevilor să dezbată, să voteze și să adopte rezoluții privind probleme reale ale lumii contemporane, chiar din băncile Parlamentului European.
Între cele 60 de unități școlare din România înscrise s-a numărat și Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”, aflat la cea de-a patra participare (după edițiile din 2015, 2017 și 2018 ale concursului Euroscola, coordonați de prof. drd. Cristina Gâlă), declarat în cele din urmă câștigător alături de alte 10 instituții.


Euroscola reunește în fiecare an elevi liceeni din toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, care au şansa unică de a trăi experiența procesului decizional al Uniunii Europene, într-un Parlament multilingv, al tinerilor. Azi-noapte, cei 24 de elevi coordonați de prof. Cristina Gâlă și prof. Carmen Florescu s-au întors acasă de la Strasbourg.


Prof. drd. Cristina Gâlă: „A fost o experiență extraordinară”


Ziua Euroscola s-a desfășurat pe data de 23 ianuarie, cu un program extrem de intens, ce a debutat la ora 8 cu sosirea participanților în clădirea „Louise Weiss” a Parlamentului European, după care s-a trecut la constituirea grupurilor de lucru multilingve și repartizarea participanților. De precizat că au participat elevi din Belgia, Franța, Bulgaria, Republica Ceha, Germania, Irlanda, Grecia, Spania, Croația, Italia, Cipru, Ungaria, Malta, Letonia, Olanda, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Finlanda.


După ce și-au ocupat locurile în sala plenară a Parlamentului European, elevii având ocazia de a se așeza chiar pe locurile parlamentarilor europeni, fiecare instituție de învățământ a avut la dispoziție un minut să se prezinte, după care reprezentanți administrativi ai acestui for le-au prezentat Parlamentul European și Uniunea Europeană.


După masa de prânz a debutat jocul „Eurogame”, prin constituirea unor echipe din câte patru jucători. Elevii au avut de răspuns la câteva întrebări în cele 24 de limbi ale Uniunii Europene, iar cei care au răspuns cel mai corect și rapid s-au calificat în etapa finală, respectiv în grupe de lucru multinaționale. Doi dintre elevi - Briana Zaharia (echipa albilor, cu tricouri și șepci albe inscripționate cu Euroscola) și Ailin Baubec (echipa albaștrilor) au reușit performanța de a ajunge în finala „Eurogame”. De altfel, Ailin Baubec a făcut parte din echipa câștigătoare „Eurogame”.


A urmat reuniunea grupurilor de lucru în sălile comisiilor, prilej cu care tinerii au discutat și au făcut schimburi de puncte de vedere despre prioritățile europene, temele fiind pregătite în prealabil la Colegiu. „Copiii noștri – Erica Dante și Andrei Ivan - au fost îmbrăcați în costume naționale și au prezentat, în limba franceză și în limba engleză, țara, orașul, dar au vorbit și despre valorile Uniunii Europene”, ne-a spus prof. Gâlă. Apoi, echipele și-au desemnat din rândurile lor un purtător de cuvânt și un redactor.


În ultima parte a zilei, în sala plenară a Parlamentului European a avut loc ședința plenară, prilej cu care echipele și-au prezentat rapoartele adoptate în grupurile de lucru, iar la finalul jocului „Eurogame” au fost înmânate premii, dar și diploma „Euroscola”. Lucrând în echipe multinaționale, elevii Colegiului au adresat întrebări europarlamentarilor prezenți la activitate și președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, prin intermediul unei videoconferințe, acesta fiind la Brusseles.
Închiderea ședinței plenare s-a petrecut printr-o defilare a steagurilor țărilor participante. „A fost o experiență extraordinară pentru cei 24 de elevi de la Colegiul Pedagogic participanți”, a conchis prof. Gâlă.


Citește și:

Colegiul Național Pedagogic ,,Constantin Brătescu’’ din Constanța participă la concursul "Euroscola"

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE VIDEO. Deschiderea anului școlar 2020-2021 Precizări importante ale prefectului județului Constanța și ale inspectorului școlar general

14 Sep 2020 1291

Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” Constanța, gazda conferinței de presă cu tema deschiderii anului școlar 2020-2021

13 Sep 2020 1417

Cum se vor desfășura cursurile în trei din liceele de top ale Constanței

11 Sep 2020 2828

Cu ce note s-a intrat în clasa a V-a la gimnaziile constănțene cele mai căutate

28 Jun 2020 1510

Post vacant la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanţa. Când are loc concursul

08 Mar 2020 1540

Constanța. Două unități școlare, închise parțial din cauza epidemiei de gripă

24 Feb 2020 1523

Colaborare ISJ Constanța cu Arhiepiscopia Tomisului Festival de colinde la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”

15 Dec 2019 3626

Eveniment caritabil Spectacol în Sala Sporturilor din Constanța, cu ocazia Charity Basketball Game (galerie foto)

11 Dec 2019 2425

Învățământ bilingv română-spaniolă, la Colegiul Național Constantin Brătescu din Constanța

21 Nov 2019 1259

Constanţa. Câştigătoarea Crosului Ziua Olimpică 2019, la catedră! Campioana Nastasia Fotu, în faţa elevilor. Le predă muzica (galerie foto)

13 Nov 2019 2670

Colegiul Naţional Pedagogic ,,Constantin Brătescu” din Constanța, parteneriat cu un liceu din Olanda

16 Oct 2019 1594

Trofeu aniversar şi „Steagul Verde” la 14 ani împliniți de Proiect EcoȘcoală pentru Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”

02 Oct 2019 937

Colegiul Național Pedagogic ,,Constantin Brătescu’’ din Constanța participă la concursul "Euroscola"

11 Sep 2019 1652

Ambasadorul Spaniei în România, Manuel Larrotcha, vizită la Colegiul Naţional Pedagogic ,,Constantin Brătescu” din Constanţa

10 Sep 2019 1635

Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanța angajează bucătar

29 Aug 2019 792