Invatamant

Azi se vor adresa instanţei Elevii constănţeni luptă în continuare pentru burse

Asociația Elevilor din Constanța a sesizat, ieri, secția de contencios administrativ a Curții de Apel Constanța, cu privire la problema nedecontării integrale a navetei elevilor.
 
„Prin cererea de chemare în judecată, AEC a solicitat sesizarea Curții Constituționale a României, cu privire la neconstituționalitatea art. 15 din OG 29/2015, prin care a fost plafonată naveta elevilor“, a declarat președintele Asociației Elevilor din Constanța Constantin-Alexandru Manda. Totodată, azi, Asociația Elevilor din Constanța va solicita secției de contencios a Tribunalului Constanța să oblige Consiliul Local Municipal Constanța să emită o hotărâre prin care să stabilească numărul și cuantumul burselor pentru elevii din municipiul Constanța, așa cum prevede Legea educației naţionale nr. 1/2011 și OMECTS nr. 5576/2011. Amintim că Asociaţia Elevilor din Constanţa a determinat Consiliul Local Constanţa să aplice reducerea la transportul local în comun pentru elevi, aşa cum prevede legea. Consiliul local Constanţa a adoptat în februarie o hotărâre prin care toţi elevii care învaţă în municipiul Constanţa beneficiază de 50% reducere la transportul local în comun, iar elevii orfani vor beneficia de gratuitate, conform legii. Decizia Consiliului local a fost luată la doi ani după primele solicitări făcute de Asociaţia Elevilor din Constanţa. Reprezentanţii elevilor din Constanţa au organizat un protest pentru obţinerea respectării legii şi au depus două plângeri penale la Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Radu Mazare.

Ce spune Legea Educaţiei

Art. 82 (1) Elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat pot beneficia de burse de performanţă, de burse de merit, de burse de studiu şi de burse de ajutor social.
Art. 82 (2) Cuantumul unei burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi numărul acestora se stabilesc anual prin hotărâre a consiliului local, respectiv a consiliului judeţean/consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
Art. 82 (3) Criteriile generale de acordare a burselor se stabilesc de Ministerul Educaţiei. Criteriile specifice de acordare a burselor de performanta, de merit, a burselor de studiu şi a celor de ajutor social se stabilesc anual în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ, în limitele fondurilor repartizate şi în raport cu integralitatea efectuării de către elevi a activităţilor şcolare.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decebal Făgădău - „Plătim 15.000 de burse. Din semestrul II al anului viitor, analizez să creştem cuantumul acestora“

01 Nov 2018 646