Elevii constănțeni solicită mărirea burselor. Ce sume propune AEC




 
  • Asociația Elevilor din Constanța critică proiectul de Hotărâre de Consiliu Local pentru aprobarea cuantumurilor burselor și solicită majorarea a trei din cele patru tipuri de burse pentru elevi, conform comunicatului oficial al AEC.

Vineri, 19 martie a.c., a fost publicat pe site-ul Primăriei Constanța un proiect de hotărâre de Consiliu Local ce prevedea aprobarea cuantumurilor burselor elevilor. Cuantumurile propuse în proiect coincid cu cele din semestrul anterior, în ciuda faptului că între timp au fost virați bani din bugetul de stat pentru bursele elevilor, permițând astfel mărirea acestora.

Bursele au un rol important în învățământul românesc, servind atât drept stimulent al rezultatelor elevilor, în contextul burselor de merit și de studiu, cât și drept ajutor pentru elevii cu o situație materială precară, în contextul burselor de studiu și sociale.

Amintim faptul că în bugetul de stat au fost prevăzuți bani pentru bursele elevilor, în așa fel încât să se poată respecta cuantumul minim de 100 de lei pentru fiecare tip de bursă. Așadar, sumele destinate burselor școlare alocate în semestrul anterior, ar trebui să se fie suplimentate.

Având în vedere solicitările anterioare ale reprezentanților elevilor și finanțarea de la bugetul de stat, AEC propune următoarele cuantumuri:

-bursa de merit- 200 de lei
-bursa de studiu- 350 de lei
-bursa socială-500 de lei


În prezent cuantumurile sunt următoarele:

-bursa de merit-100 lei

-bursa de studiu- 200 lei
-bursa socială- 200 lei
-bursa de performanță- 1000 lei

AEC solicită ferm administrației locale să crească cuantumurile burselor de merit, socială și de studiu, având în vedere finanțarea de la bugetul de stat.

Este necesar ca banii prevăzuți în bugetul de stat pentru burse să ajungă la elevi. Degeaba au fost alocate sumele necesare dacă nu putem observa o creștere a cuantumurilor. Finanțarea de la stat este făcută pentru a veni în sprijinul elevilor și pentru a suplimenta fondurile deja existente în bugetele locale, nu pentru ca sumele destinate burselor elevilor din semestrul trecut să fie realocate.

Solicităm majorarea burselor de merit, de studiu și de ajutor social, fiind o măsură care ar crește cu adevărat sprijinul primit de elevi din partea administrației locale, transmite Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC.

Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociația Elevilor din Constanța solicită desființarea examenului de Bacalaureat!

13 Mar 2024 874

Ședință CLM Constanța Proiectul privind solicitarea diferenței de preț pentru un teren din zona Satul de Vacanță, pe masa consilierilor locali. Investitorul vrea bloc de trei etaje

28 Feb 2024 473

Asociaţia Elevilor din Constanţa „Statutul Elevului” a fost depus la Ministerul Educației. Ce solicitări sunt vizate

01 Feb 2024 706

Ședință CLM Constanța Vânzarea unui teren din municipiu, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

30 Jan 2024 698

Asociația Elevilor din Constanța solicită rezilierea contractului Consiliului Județean Constanța cu operatorul de transport “Metropolitan”!

22 Jan 2024 733

Grevă japoneză anunțată de elevii din șase județe! Vizată și Constanța

09 Jan 2024 700

Știri Constanța Asociația Elevilor din Constanța are un nou președinte!

24 Sep 2023 1359

Urmează noi procese Transportul elevilor navetiști nu este, în continuare, gratuit. Consiliul Județean Constanța spune că elevii pot deconta contravaloarea abonamentului la școala unde învață!

11 Sep 2023 1137

Asociația Elevilor din Constanța contra Ministerului Educației, în justiție. Decizia Curții de Apel

28 Mar 2023 1298

Asociația Elevilor din Constanța vrea ca anul școlar să înceapă pe 4 septembrie, nu pe 11 septembrie. Ce spune Ariana Dudună, președintele Asociației

31 Jan 2023 1499

Contestație în anulare. A fost admis recursul în dosarul prin care Asociația Elevilor cere Consiliului Județean Constanța asigurarea transportului gratuit

23 Jan 2023 1378

Elevii constănțeni salută decizia Monicăi Anisie de a susține votul de la 16 ani

08 Jun 2022 1206

Exclusiv! Reacția primarului din Lumina, acuzat că se folosește de elevi pentru a curăța comuna. „Activitate educativă, criticată de un localnic”

21 May 2022 6220

Asociația Elevilor din Constanța „Anchetă mușamalizată, DNA legalizează mita!”

06 May 2022 1949

AEC „Statul român preferă să protejeze copiii de persoanele homosexuale, decât să îi protejeze de analfabetism”

02 May 2022 1535