Elevii constănțeni solicită mărirea burselor. Ce sume propune AEC
 
  • Asociația Elevilor din Constanța critică proiectul de Hotărâre de Consiliu Local pentru aprobarea cuantumurilor burselor și solicită majorarea a trei din cele patru tipuri de burse pentru elevi, conform comunicatului oficial al AEC.

Vineri, 19 martie a.c., a fost publicat pe site-ul Primăriei Constanța un proiect de hotărâre de Consiliu Local ce prevedea aprobarea cuantumurilor burselor elevilor. Cuantumurile propuse în proiect coincid cu cele din semestrul anterior, în ciuda faptului că între timp au fost virați bani din bugetul de stat pentru bursele elevilor, permițând astfel mărirea acestora.

Bursele au un rol important în învățământul românesc, servind atât drept stimulent al rezultatelor elevilor, în contextul burselor de merit și de studiu, cât și drept ajutor pentru elevii cu o situație materială precară, în contextul burselor de studiu și sociale.

Amintim faptul că în bugetul de stat au fost prevăzuți bani pentru bursele elevilor, în așa fel încât să se poată respecta cuantumul minim de 100 de lei pentru fiecare tip de bursă. Așadar, sumele destinate burselor școlare alocate în semestrul anterior, ar trebui să se fie suplimentate.

Având în vedere solicitările anterioare ale reprezentanților elevilor și finanțarea de la bugetul de stat, AEC propune următoarele cuantumuri:

-bursa de merit- 200 de lei
-bursa de studiu- 350 de lei
-bursa socială-500 de lei


În prezent cuantumurile sunt următoarele:

-bursa de merit-100 lei

-bursa de studiu- 200 lei
-bursa socială- 200 lei
-bursa de performanță- 1000 lei

AEC solicită ferm administrației locale să crească cuantumurile burselor de merit, socială și de studiu, având în vedere finanțarea de la bugetul de stat.

Este necesar ca banii prevăzuți în bugetul de stat pentru burse să ajungă la elevi. Degeaba au fost alocate sumele necesare dacă nu putem observa o creștere a cuantumurilor. Finanțarea de la stat este făcută pentru a veni în sprijinul elevilor și pentru a suplimenta fondurile deja existente în bugetele locale, nu pentru ca sumele destinate burselor elevilor din semestrul trecut să fie realocate.

Solicităm majorarea burselor de merit, de studiu și de ajutor social, fiind o măsură care ar crește cu adevărat sprijinul primit de elevi din partea administrației locale, transmite Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC.

Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Eleva din Mangalia care a scos la iveală fenomenul fondului școlii, intimidată de directoare

25 Jan 2022 7075

Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită conducerii Liceului Callatis să nu mai ceară bani elevilor. Ce spun reprezentanții IȘJ despre fondul școlii

25 Jan 2022 741

Asociația Elevilor din Constanța solicită autorităților să ia măsuri după moartea adolescentului din Năvodari

15 Jan 2022 728

Asociațiile de Elevi organizează grevă japoneză în această săptămână

10 Jan 2022 544

UPDATE. Protest în fața Ministerului Educației Asociația Elevilor Constanța va acționa în instanță ordinul prin care criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate

05 Jan 2022 715

Șapte elevi minori din județul Constanța au rămas blocați în tren din cauza grevei CFR (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Dec 2021 954

Asociațiile de elevi cer demisia ministrului Sorin Cîmpeanu și a consilierei prezidențiale, Ligia Deca, pentru „a stopa malpraxisul educațional pe care îl comit”

17 Dec 2021 679

Asociația Elevilor din Constanța Elevii cer transport gratuit și reparații capitale

13 Dec 2021 618

Asociația Elevilor Constanța a câștigat procesul împotriva CJC, cu privire la transportul gratuit

06 Dec 2021 760

Asociația Elevilor din Constanța trage un semnal de alarmă referitor la testele Covid din școli

05 Dec 2021 878

Mesajul Asociației Elevilor din Constanța referitor la deschiderea școlilor

13 Nov 2021 921

Asociaţia Elevilor din Constanţa a atacat în instanță hotărârea CJC care reglementează transportul rutier județean de persoane

12 Nov 2021 836

Editorial A vrut să investigheze numărul mare de bursieri. Atitudinea primarului Chițac față de bursele elevilor este una jalnică!

25 Oct 2021 4168

UPDATE. Elevii constănțeni i-au făcut plângere penală președintelui CJ Constanța, Mihai Lupu! Ce spune șeful administrației județene?

17 Sep 2021 1442

Asociația Elevilor Constanța, plângere penală pe numele președintelui CJC, Mihai Lupu

16 Sep 2021 961