Elevii din municipiul Constanţa încep anul şcolar cu dreptul Consilierii locali au alocat două milioane de lei pentru burse

Elevii din municipiul Constanţa au un motiv de bucurie: în anul şcolar 2015 - 2016 vor primi burse! Decizia a fost luată ieri, în cadrul şedinţei de îndată a Consiliului Local al Municipiului Constanţa.
 
Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului municipal pe anul 2015, iniţiat de primarul interimar Decebal Făgădău, a fost votat de toţi cei 18 consilieri locali prezenţi. În expunerea proiectului de hotărâre, Decebal Făgădău a propus alocarea a două milioane de lei pentru acordarea burselor pentru elevi în anul şcolar care începe, dar şi suplimentarea finanţării de bază a unităţilor şcolare din municipiu cu suma de un milion de lei, bani care vor fi folosiţi pentru stingerea arieratelor.
 
„Încercăm să îndulcim un pic situaţia prin care trec şcolile constănţene. Am avut o întâlnire cu directorii unităţilor şcolare din municipiul Constanţa, cărora le-am explicat situaţia bugetului municipal. Noi, ca Municipiu, finanţăm indirect, anual, cu 21 de milioane de lei activitatea şcolilor, deoarece alocarea de la autoritatea centrală către şcolile din municipiul Constanţa a fost de 14,5 milioane de lei. Prin urmare, au rezultat cheltuieli neacoperite. Tocmai de aceea, azi (n.r. ieri), am suplimentat cu un milion de lei finanţarea de bază, pentru a stinge arieratele înregistrate de unele unităţi şcolare. La următoarea şedinţă a Consiliului Local, vom face o reechilibrare a finanţării unităţilor şcolare. De asemenea, le-am propus consilierilor locali şi mă bucur că au acceptat să includem în buget suma de 2 milioane de lei pentru bursele şcolare“, a precizat primarul interimar al municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.

Beneficiarii, stabiliţi în luna octombrie

În luna octombrie, reprezentanţii Primăriei Constanţa vor stabili beneficiarii celor patru feluri de burse: de performanţă, de merit, de studii şi sociale. „Vom acorda patru tipuri de burse: de performanţă, de merit, de studii şi sociale. În luna octombrie, vom face o radiografie a unităţilor şcolare din municipiu, pentru a identifica beneficiarii. În funcţie de numărul acestora, vom stabili şi cuantumul fiecărui tip de bursă în parte. Atât directorii unităţilor şcolare, cât şi reprezentanţii părinţilor au apreciat această iniţiativă. Cred ca este un semn ca noi ne dorim ca şcolile să înregistreze cât mai multă performanţă“, a mai spus Decebal Făgădău.

Şcolile, ajutate să-şi achite datoriile către furnizorii de utilităţi

Primarul interimar al municipiului Constanţa a mai spus că din milionul de lei cu care a fost suplimentată finanţarea de bază vor fi achitate datoriile pe care unele unităţi şcolare le au către furnizorii de utilităţi. Vorbim de Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“, Colegiul Tehnic de Marină „Alexandru Ioan Cuza“ sau Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“. În total, şapte unităţi şcolare vor fi ajutate să-şi achite datoriile acumulate.

Asociaţia Elevilor din Constanţa, despre decizia luată de aleşii locali

„Decizia luată astăzi (n.r. ieri) de Consiliul Local reprezintă un act reparatoriu pentru elevii constănţeni, care vor beneficia de acelaşi drept de care beneficiază şi colegii lor din alte judeţe. AEC se va implica activ în procedura de stabilire a numărului şi a cuantumului burselor, pentru ca suma acordată să fie la nivelul din restul ţării. În această toamnă, AEC va continua demersurile pentru ca şi elevii din alte localităţi ale judeţului care nu respectă încă prevederile legale să beneficieze de acest drept legitim la burse şcolare“, a declarat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin Alexandru Manda.

Reamintim că, la sfârşitul lunii aprilie, AEC a înaintat Primăriei municipiului Constanţa şi membrilor Consiliului Local Municipal un proiect de hotărâre însoţit de o expunere de motive şi a purtat discuţii cu reprezentanţii autorităţii publice locale. Ulterior, în urma unei cereri formulate de AEC în baza Legii nr. 544/2001 privind accesul la informaţii de interes public, Primăria Constanţa a răspuns că nu se doreşte acordarea burselor prevăzute de Legea educaţiei. Din acest motiv, în data de 21 iulie, a fost depusă la secţia de contencios a Tribunalului Constanţa o acţiune prin care AEC cerea obligarea Consiliului Local Municipal Constanţa la acordarea burselor şcolare pentru elevi, prevăzută de legile în vigoare. Dosarul, având numărul 4993/118/2015, ar urma să aibă primul termen în data de 9 octombrie. De asemenea, au avut loc discuţii cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, în cadrul cărora a fost sesizată această problemă.

Citeşte şi

Cererea Asociaţiei Elevilor a fost înregistrată: Tribunalul Constanţa ar putea obliga municipalitatea să acorde burse elevilor

Azi se vor adresa instanţei: Elevii constănţeni luptă în continuare pentru burse

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

elev din CONSTANTA

11 Sep, 2015 14:32

Slava Domnului! In sfrasit si noi, elevii din Constanta, vom avea parte de acest gen de apreciere. Pana acum doar daca aveai domiciliul parintilor in afara orasului Constanta, puteai spera la asa ceva. Elevii cu medii de 8, spre exemplu, primeau 200 lei/luna, dar elevi cu 10 - media generala/an nu primeau decat coronita facuta tot de parinti. In schimb, profesorii solicitau diplomele de la diferitele concursuri si olimpiade pentru a le "trece" in portofoliul elevului, cu toate ca este clar ca NU exista un portofoliu al elevului, decat cel tinut acasa de parinti, ci numai portofoliul profesorului. Dar, hai, treaca de la noi. Dar, sa vedem daca se va pune si in aplicare o asa idee si cine va primi si cine nu, caci, sa nu uitam, suntem aici, in Romania.

Articole asemanatoare

Decebal Făgădău „Mi-aș fi dorit din tot sufletul să candidez la funcția de primar al Municipiului Constanța“ (VIDEO)

27 Mar 2024 1679

UPDATE Decebal Făgădău revine în PSD. Pentru ce funcție ar putea candida (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 1093

Fostul primar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, la ceas aniversar! Ce mesaj a transmis

14 Mar 2024 1053

Joi, 15 februarie 2024 Primul termen în apelul dosarului terenurilor din Portul Tomis!

15 Feb 2024 817

ZIUA LIVE Horia Constantinescu –„Am discutat cu Decebal Făgădău și cred că am conturat formula câștigătoare. Ne înscriem și noi la concurs, partidul decide candidații”!

12 Feb 2024 1501

Ce pregătesc Horia Constantinescu și Decebal Făgădău?

10 Feb 2024 1415

Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, clasare de la DNA! Vizat, dosarul din cauza căruia a demisionat din PSD

29 Jan 2024 1677

Judecător nou pentru dosarul terenurilor din Portul Tomis! Procesul amânat pentru 15 februarie 2024

18 Jan 2024 992

Decizii care au „marcat“ justiția din Constanța în 2023! (Penal)

04 Jan 2024 994

Tribunalul Constanța amână pentru la anul dosarul Marcelei Enache, fostul secretar al municipiului Constanța

17 Dec 2023 859

Justiție Constanța Marți, 12 decembrie 2023, primul termen în apelul dosarului terenurilor din Portul Tomis!

12 Dec 2023 1299

Cine este procurorul de la DNA care îl cercetează pe arhiepiscopul Tomisului, pentru cumpărare de influență

06 Dec 2023 9986

Fostul primar, Decebal Făgădău, tătic pentru a treia oară Maria s-a născut pe 2 decembrie!

03 Dec 2023 3624

Răsturnare de situație Apele Române pierd, la București, terenul pentru care fusese amendat Decebal Făgădău când era primar! (MINUTA)

23 Nov 2023 1100

Judecător nou pentru dosarul lui Cristian Radu, primarul din Mangalia! (RECHIZITORIU)

16 Oct 2023 4323