Invatamant

Eveniment la Constanţa Învăţământul dual, parte a soluţiei problemelor pieţei de muncă din viitor (galerie foto)

În aceste momente, la Biblioteca Colorată Tomis HUB din incinta Tomis Mall Constanța, are loc o conferinţă cu tema "Învățământul Profesional în Sistem Dual - o soluție la criza muncitorilor calificați din țara noastră".

Aceasta este o primă Conferinţă Regională care îşi propune să promoveze în rândul elevilor, părinţilor şi agenţilor economici sistemul de învăţământ profesional care presupune învăţarea unei meserii şi asigurarea unui loc de muncă la finalul cursurilor de specialitate.

Evenimentul, organizat de Comitetul Județean al Părinților Constanţa și Școala fără Șomeri cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța si Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură, vine în întâmpinarea agenților economici care au nevoie de muncitori calificați, prin implicarea în programe de școală profesională în sistem dual. Primăria Municipiului Constanţa susţine sistemul de învăţământ dual. Fie că vorbim despre zidari, patiseri sau lăcătuşi, toate aceste meserii sunt deja la mare căutare, iar perspectiva ne arată că vor fi din ce în ce mai solicitate.

Invitatul special al acestei conferințe este Cornel Bertea Hanganu, fondatorul și președintele Școlii Fără Șomeri, un concept unic în România care a dus performanță în școala profesională în sistem dual prin înființarea a peste 100 de clase în sistem dual în ultimii 2 ani cu agenți economici ce și-au dorit să se implice în pregătirea forței de muncă bine calificată.

Printre cei prezenţi se numără subprefectul Şenol Ali, consilerul primaului Decebal Făgădău, Mihai Petre, vicepreşedintele comitetului judeţean al părinţilor Constanţa Ciprian Lepădatu, inspector general şcolar al Constanţa Gabriela Bucovală, vicepreşedinte al federaţiei naţională a asociaţiilor de părinţi Eugen Ilie şi reprezentanţi ai CCINA Constanţa.

"Când vorbim de dual, vorbim de parteneri. Este administraţia publică locală, şcoala, agentul economic, elevii şi părinţii lor. Învăţământul dual cuprinde curriculumul general şi practica profesională productivă. Se pot înscrie absolvenţii clasei a 8-a şi tinerii până la 26 de ani. Elevii au ore de practică - 200 de ore timp de 3 ani. Ei primesc o bursă de 200 de lei de la stat şi 200 de lei de la companie pe lună. Iar la abaolvire, elevii au asigurat un loc de muncă", spune Ciprian Lepădatu, vicepreşedintele comitetului judeţean al părinţilor Constanţa.

Obiectivul învăţământului dual este rezolvarea necesităţilor ocupării locurilor de muncă.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanţa Învățământul Profesional în Sistem Dual, dezbătut în cadrul primei Conferinţe Regionale

15 Jul 2019 685

Protocol de colaborare între CCINA Constanţa şi ANFPSDR, în sprijinul promovării învăţământului dual în mediul de afaceri (galerie foto)

20 Jun 2019 1541

CCINA Constanţa, seminar dedicat dezvoltării învăţământului profesional în sistem dual în Dobrogea

15 Jun 2019 1989

În ajutorul absolvenţilor de gimnaziu din Constanţa Târgul ofertelor educaţionale din învăţământul profesional „Ştiu să-mi aleg meseria“

08 Mar 2019 1190

CCINA Până la ce dată, firmele din Constanța pot solicita locuri în învățământul dual

08 Nov 2018 373

Astăzi începe etapa a doua de admitere în învăţământul profesional de stat. Mii de locuri sunt disponibile

31 Aug 2018 468

Pentru absolvenții clasei a VIII-a ISJ Constanța a prezentat oferta învățământului profesional și dual din anul școlar 2018-2019

10 Jun 2018 1895

A doua sesiune de admitere în învățământul profesional de stat și în învățământul dual începe mâine. Câte locuri mai sunt disponibile

28 Aug 2017 1350

Încep înscrierile pentru un loc în sistemul de învățământ profesional dual. Cât durează școlarizarea și ce beneficii au elevii

25 Aug 2017 1308

CCINA Constanţa Se pot constitui clase de învăţământ profesional dual pentru anul şcolar 2017-2018

13 Apr 2017 1953

Mihai Daraban (CCIR) - Învățământul românesc a fost deteriorat din interior

01 Sep 2016 1765