Exemplu de bune practici între Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin” şi Şcoala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart” Elevii pot fi orientaţi profesional chiar de la învăţământul primar (galerie foto)


Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin” din Constanţa (fostul Grup Şcolar de Industrie Alimentară) a găzduit, recent, una dintre numeroasele activităţi din cadrul proiectului ROSE (Romanian Secondary Education Project), ce a avut ca invitaţi elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 18 „Jean Bart”. Astfel, elevii de clasa a IV-a şi elevi de clasa a IX-a, beneficiari ai proiectului, au gătit ca o echipă... biscuiţi.
 
Proiectul ROSE (Romanian Secondary Education Project), este finanţat integral de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în baza Legii nr. 234/2015 pentru ratificarea Acordului de Împrumut (Proiectul privind învăţământul secundar) între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare  şi se desfăşoară în intervalul 2015 - 2022.
 
Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin” este beneficiarul acestui proiect încă din prima rundă alături de 270 de licee din întreaga ţară şi are în vedere activităţi pedagogice şi de sprijin, activităţi extracurriculare şi de renovare şi dotare.
 
Activităţile propuse sunt variate şi cuprind programe de consiliere pentru elevii cu risc de abandon, dezvoltare personală, vizite la diferite locuri de muncă, întâlniri cu foşti absolvenţi sau cu oameni de succes, participarea la activităţi de mentorat şi ore de pregătire suplimentară pentru elevii de clasa a XII-a, dar şi pentru cei care înregistrează dificultăţi de învăţare la diferite obiecte indiferent de anul de studiu.
 
În primii doi ani de proiect s-a observat o evoluţie pozitivă a procentului de promovare la bacalaureat potrivit indicatorilor stabiliţi, s-a amenajat o sală de clasă pentru desfăşurarea activităţilor cu mobilier nou, tablă smart, videoproiector, iar acum este în derulare activitatea de dotare a sălilor de clasă cu videoproiectoare şi ecrane de proiecţie.  
 
„Unitatea noastră şcolară are tradiţie în implementarea învăţământului tehnic prin existenţa laboratoarelor de specialitate şi a cadrelor didactice pregătite în domeniile industriei alimentare şi a turismului şi serviciilor, dar şi experienţă în derularea proiectelor cu finanţare europeană încă din  2013. În ultimii patru ani, ne-am implicat în următoarele proiecte Erasmus+ «Organizare şi specializare în banqueting», în perioada 2014-2015; «Servicii hoteliere la standarde europene», în perioada 2015-2016; «Abilităţi şi competenţe dezvoltate prin mobilitate în scop educaţional», în perioada 2017-2018; şi «Absolvenţi competitivi pe piaţa muncii europene», în perioada 2019-2020.
 
Obiectivele specifice ale acestor proiecte de mobilitate au constat în dezvoltarea abilităţilor şi deprinderilor practice de specialitate ale elevilor; facilitarea integrării absolvenţilor pe piaţa muncii europene, prin contactul cu un mediu economic şi socio-cultural nou; dezvoltarea unui parteneriat transnaţional”, a declarat directorul unităţii, Curtomer Semra.
 

Implicarea TEAM - esenţială

 
Asociaţia Together Everyone Achieves More (TEAM) este responsabilă în cadrul proiectului de training-urile pentru dezvoltare personală şi s-a aplicat activ în organizarea activităţii de la Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin”.

Unitatea de învăţământ  are un profil gastronomic, deci şi un laborator dotat care permite astfel de activităţi. Este o bună direcţie şi pentru cei mici, care descoperă, experimentând, înclinaţii pentru eventuale profesii. Bucuria a fost generală, iar fotografiile vorbesc!
 
Elevii clasei a IX-a au avut rolul de mentori, alături de profesorul de instruire practică, şi i-au iniţiat pe micii invitaţi în tainele bucătăriei.  Costescu Mario, elev de 10 ani, ne-a declarat: „Este cel mai frumos cadou de la Moş Neculae pe care l-am primit vreodată în viaţa mea. Eu sigur mă voi face bucătar!”.

 
„Scopul principal al acestor activităţi comune îl constituie creşterea motivaţiei şcolare, scăderea abandonului, creşterea ratei de promovabilitate a bacalaureat”, a declarat prof. psiholog Daniela Ghiţoiu, preşedinte TEAM. „La nivel naţional este iniţiat proiectul ROSE, pentru liceele tehnologice, iar asociaţia noastră este responsabilă de dezvoltare personala. Eu fac traininguri cu 100 de elevi de aici, lunar, şi cred că poţi creşte implicarea şcolară, dacă ajuţi elevii să descopere noi direcţii de implicare, pe care le stăpânesc şi în care se regăsesc pe subgrupe, fac miniproiecte. În contextul activităţii de la Liceul Tehnologic «Gheorghe Miron Costin» din Constanţa am descoperit că de fapt orientăm profesional elevii de la vârste foarte mici, oferindu-le experienţe în care să se regăsească”, a conchis prof. Ghiţoiu.
 
Sursa foto: Daniela Ghiţoiu
 
Citeşte şi:
 
Sub egida Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România Prof. univ. dr. Stoica Lascu le-a vorbit elevilor Școlii „Jean Bart” despre importanţa, în istorie, a preoţilor şi a învăţătorilor

Poliţiştii din Constanţa, activităţi preventive la Școala Gimnazială nr.18 „Jean Bart”
 
Imagini de la eveniment Constanţa. Ianis Hagi, căpitanul FC Viitorul, în mijlocul copiilor de la Şcoala „Jean Bart“ (galerie foto + video)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Farul Constanța, alături de elevii Școlii Gimnaziale nr. 18 „Jean Bart“ din Constanța (GALERIE FOTO + VIDEO)

18 Oct 2022 2022

Elevii și profesorii Școlii Gimnaziale nr. 18 „Jean Bart”, evacuați din unitatea școlară. Ce s-a întâmplat (GALERIE FOTO)

12 Oct 2022 1339

În curând va suna clopoțelul Spațiul exterior ce aparține Școlii Gimnaziale Nr. 18 „Jean Bart” din Constanța a fost reabilitat (GALERIE FOTO)

02 Sep 2022 1518

Farul Constanța Student la ASE. Robert Ion, fotbalistul pasionat de matematică. „Fiecare secundă contează“ (VIDEO)

22 Jun 2022 1840

Concurs de angajare la Școala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart”, Constanța. Cine poate participa

04 Jun 2022 1392

Şcoala Gimnazială nr.18 „Jean Bart” din Constanţa angajează paznic

23 Aug 2021 1342

Psiholog Daniela Ghițoiu, președintele Asociației TEAM „Izolarea va lăsa urme foarte adânci în multe familii și părinții vor căuta soluții de susținere a copiilor”

03 Apr 2021 5038

Scriitorul Florin Bican față-n față, online, cu elevii Școlii gimnaziale nr. 18 „Jean Bart”

12 Feb 2021 1996

O grădiniță, două școli și un liceu din județul Constanța trec în scenariul 3 Coronavirus!

15 Oct 2020 4385

#ConstanțaEsteBine ZOOMzăiala din pandemie s-a materializat într-un joc în premieră - „Jeanbardemic”

22 May 2020 2794

La cinci ani de la înfiinţare Asociaţia Together Everyone Achieves More (TEAM) a reuşit să devină a doua familie pentru sute de tineri (galerie foto)

23 Dec 2019 6246

Sub egida Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România Prof. univ. dr. Stoica Lascu le-a vorbit elevilor Școlii „Jean Bart” despre importanța, în istorie, a preoților și a învățătorilor

11 Dec 2019 2436

Polițiștii din Constanța, activități preventive la Școala Gimnazială nr.18 „Jean Bart”

15 Nov 2019 2033

Imagini de la eveniment Constanţa. Ianis Hagi, căpitanul FC Viitorul, în mijlocul copiilor de la Şcoala „Jean Bart“ (galerie foto + video)

22 May 2019 4492

Premieră pentru elevii Școlii gimnaziale nr. 18 „Jean Bart” Locul I pentru „ecranizarea” cărții „Tropice Tâmpe”, semnată Florin Bican

20 May 2019 2760