Faţă în faţă cu studenţii de la „Ovidius“ „Sunt Decebal Făgădău (…) vremelnic primar al municipiului Constanţa“

Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, s-a aflat, ieri, faţă în faţă cu studenţii Universităţii „Ovidius“. Însoţit de viceprimarul Costin Răsăuţeanu, edilul-şef al municipiului Constanţa s-a întâlnit cu rectorul Sorin Rugină şi studenţii instituţiei superioare de învăţământ.
  
Primarul le-a transmis studenţilor că este deschis la dialog şi aşteaptă cât mai multe sugestii. Mai mult, acesta a precizat că doreşte o colaborare de lungă durată şi întâlniri periodice.
 
„Universitatea «Ovidius» reprezintă o platformă care pregăteşte specialişti pentru viitorul comunităţii“, a declarat rectorul instituţiei de învăţământ superior. „Sunt Decebal Făgădău, sunt constănţean, căsătorit, am doi copii, 44 de ani şi vremelnic primar al municipiului Constanţa. Însă, în momentul în care am fost ales primar, mi-am propus să am un dialog cu tinerii. Dincolo de hârtii, dincolo de dificultăţile de moment, de administraţie, cel mai important este să ne uităm la viitor. Să vezi de unde vii, să preţuieşti ceea ce ai ca moştenire şi să contribui, la rândul tău, la moştenire. Voi sunteţi cei care veţi judeca această moştenire. De aceea, după o discuţie cu domnul rector, am ajuns la acest format de întâlnire, care, uşor-uşor, va fi scos din spaţiul convenţional. Era un fel de barieră între administraţie şi universitate. Am dorit să dărâmăm acest gard şi, anul trecut, am deschis anul universitar împreună în inima oraşului. A fost un gest simbolic, deoarece universităţile sunt în inima oraşului nostru, iar Primăria reprezintă un pilon de încredere. De aceea, ne dorim să construim împreună o strategie coerentă a oraşului. Este important pentru voi să ştiţi care este planificarea. În anul 2009, am făcut o strategie. Am scris un plan de dezvoltare pornind de la o triplă adresabilitate: o Constanţă a constănţenilor, o Constanţă a turiştilor şi o Constanţă a investitorilor.
 
În acest moment, lucrăm la strategia integrată de dezvoltare urbană. Desigur, lucrăm şi la planul de mobilitate urbană, tema de proiectare pentru planul urbanistic general, studiul ocupaţional, profilarea socio-demografică a Constanţei. Toate acestea vor contribui la o strategie unitară bazată pe cei trei piloni: oraşul, portul şi turismul. Astfel încât cele trei mai capitole să se îmbine cât mai bine.
 
Desigur că ne uităm şi la oferta de formare. La întâlnirile cu agenţii economici, ei ridică o problemă: fie că sunt oameni supracalificaţi pentru ceea ce au ei nevoie, fie sunt oameni calificaţi cu o certificare, care nu demonstrează competenţele posesorului ei. Dialogul cu tinerii trebuie să ne arate încotro trebuie să ducem oraşul, care trebuie să fie viitorul oraşului. Cunosc toate problemele oraşului“, a declarat primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.
 
„Vrem să construim un oraş în care vouă să vă placă să trăiţi, să vă întemeiaţi o familie, să vă regăsiţi pe piaţa muncii, să naşteţi succesori cărora să le predaţi o moştenire. Cea mai importantă moştenire este cea legată de valoarea umană. Mi-aş dori ca, împreună cu Universitatea «Ovidius», să răspândim povestea oraşului cât mai bine. Avem un oraş puternic, cel mai vechi din România. În cel puţin 100 de ani, de la 20.000 de familii, populaţia a crescut până la 300.000 de constănţeni“, a mai spus edilul-şef al municipiului Constanţa. 

Încheierea anului universitar, ca-n filme 

Primarul Decebal Făgădău le-a mai spus studenţilor că festivitatea de închidere a anului universitar va fi organizată în Piaţa Ovidiu, acolo unde s-a desfăşurat şi evenimentul de deschidere. „Anul universitar se va încheia tot în Piaţa Ovidiu, acolo unde a fost deschis. Veţi face poze, veţi merge la o cafea cu prietenii, vă veţi plimba pe malul mării. Important este să fim în inima oraşului. Anul viitor, în schimb, închiderea de an universitar va fi finanţată de municipalitate şi se va desfăşura pe plajă, cu o scenă, unde şefii de promoţie vor ţine un discurs, unde părinţii şi bunicii vor avea locul lor. Exact cum vedem în filme. Nu sunt ei mai buni decât sunteţi voi. În anul 2019, închiderea de an universitar în terminalul de pasageri din Portul Constanţa. Şi, ce să vezi? Când îţi faci poză în robă şi ai în spate marea, eşti de la Constanţa! Când îţi faci fotografie şi ai în spate vapoare, macarale, echipamente portuare, eşti la Constanţa! Aceste fotografii de la închiderea anului universitar vă vor face să nu uitaţi niciodată că aveţi ocazia să contribuiţi la designul oraşului vostru. Vreau o deschidere din partea voastră“, a declarat primarul municipiului Constanţa.

Asaltat de întrebările studenţilor

Studenţii de la Universitatea „Ovidius“ au ţinut să-i adreseze mai multe întrebări primarului Făgădău. Astfel, fiind întrebat despre transportul public, acesta a precizat că, până la sfârşitul anului, municipalitatea va achiziţiona 100 de autobuze moderne. „Municipalitatea va furniza servicii de transport calitativ. Vom achiziţiona 100 de autobuze moderne, dotate cu aer condiţionat şi platformă pentru persoane cu dizabilităţi. Vrem să încurajăm transportul în comun ca o alternativă pentru automobile“, a mai spus edilul-şef al municipiului Constanţa.
 
De asemenea, studenţii l-au întrebat pe Decebal Făgădău despre viitoarea sală polivalentă, care urmează să se construiască la Constanţa, despre starea deplorabilă a trotuarelor, dar şi despre gunoaiele din oraş. „Trebuie să avem spirit civic. Dacă tu arunci o hârtie, vecinul aruncă o hârtie? Primarul nu trebuie să strângă gunoaiele după cel care aruncă. Vom angaja 100 de poliţişti locali, care îi vor spune celui ce aruncă gunoaie: «Vrei o amendă sau ia mătura şi curăţă aleea!» Trebuie să avem spirit civic şi să avem grijă de oraşul nostru!“, a spus Făgădău. 

Despre lăcaşurile de cult 

Edilul-şef al municipiului Constanţa a mai spus că Primăria doreşte să termine lucrările la bisericile aflate în prezent în construcţie. „Vorbim despre biserica din parcul de la Gară, de cea de la Casa de Cultură, cea din Tomis III şi cea de la Boema. Vom termina toate bisericile începute. De altfel, am avut deja o discuţie cu arhiepiscopul Tomisului în acest sens“, a subliniat Decebal Făgădău.
 
Alte întrebări adresate primarului au fost legate de locurile de muncă din municipiul Constanţa, modernizarea lacului din parcul Tăbăcărie, dar şi posibilitatea desfăşurării de programe de internship în cadrul instituţiilor subordonate administraţiei publice locale.
 

„Majoritatea instituţiilor publice din Constanţa sunt praf la comunicare. Inclusiv Primăria Constanţa“, le-a spus primarul Făgădău studenţilor de la Facultatea de Jurnalism.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Este necesară o vechime de 6 ani și 6 luni Ce post scoate la concurs Universitatea „Ovidius” Constanța

19 Apr 2024 466

Debut în instanță pentru ÎPS Teodosie, în procesul legate de salariile de la Universitatea Ovidius! Ce s-a întâmplat la primul termen

19 Apr 2024 396

ÎPS Teodosie, contra Universității Ovidius, pentru 30.000 de euro! Procesul începe mâine

17 Apr 2024 512

Universitatea „Ovidius” Constanța, gazda lansării volumului „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”, o lucrare despre regiunea Moldova

17 Apr 2024 423

Studentă la Universitatea „Ovidius” Constanța Andreea Lungan, medaliată cu bronz la Concursul Studențesc de Matematică SEEMOUS

16 Apr 2024 484

Istoriografia română la ceas de sărbătoare Profesoara UOC Viorica Moisuc - Nonaginta Annis!

15 Apr 2024 634

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 592

Servicii de consultanţă în domeniul digitalizării S-a semnat protocolul încheiat între Consorțiul CiTyInnoHub și Instituția Prefectului - Județul Constanța (FOTO)

12 Apr 2024 411

Facultatea de Medicină a Universității Ovidius din Constanța celebrează 34 de ani de învățământ medical constănțean

12 Apr 2024 551

ISJ Județul Constanța, lider în țară la numărul de proiecte acceptate, depuse de liceele agricole

12 Apr 2024 534

Workshop la Muzeul de Artă Constanța dedicat Zilei Mondiale a Artei

12 Apr 2024 348

Universitatea „Ovidius” Constanța îi va decerna titlul de „Doctor Honoris Causa” lui Andrzej Pastwa, de la Universitatea de stat Silezia, din Polonia

11 Apr 2024 610

Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” Constanța In memoriam Șerban Papacostea, reputatul academician care a fost deținut politic la Canal

05 Apr 2024 721

Universitatea Ovidius din Constanța a găzduit testarea candidaților înscriși la Concursul național organizat de ANFP

05 Apr 2024 693

Studenții de la Universitatea Ovidius Constanța, în excursie de documentare

04 Apr 2024 637