Invatamant

Festivitatea de premiere a performanței în învățământ Părinți cu ochii în lacrimi și emoții ca la examene pentru elevii de 10 ai Constanței (galerie foto)


Am văzut, ieri, la festivitatea de premiere a elevilor constănțeni cu rezultate maxime la Evaluarea Națională și Bacalaureat, desfășurată în sala Remus Opreanu a Consiliului Județean Constanța, părinți cu ochii în lacrimi, părinți care știu la fel de bine precum copilul premiat că la baza acestor performanțe stau nenumărate ore de muncă, nedormite, încrâncenate.

Deschiderea festivității a aparținut inspectorului general, prof. Petrică Miu, care, printre altele, afirma: „Suntem recunoscători colegilor noștri profesori, directorilor, dar suntem recunoscători dragi copii și vouă pentru că ați fost conectați în permanență la tot ceea ce v-a transmis școala, la tot ceea ce v-au transmis colegii noștri în orele de curs și iată că ați ajuns aici să ne reprezentați și noi să ne mândrim că în județul Constanța avem 15 elevi de nota 10 la Bacalaureat și 24 de elevi care au promovat Evaluarea Națională tot cu nota 10. Ceea ce îmi permite să cred că suntem un județ de top! Nu cred că mai vorbim doar de performanță și excelență, ci de un viitor deosebit pe care îl are învățământul constănțean!”

Fiecare din cei 39 de elevi constănțeni a fost răsplătit cu o sumă de bani din partea Guvernului României, respectiv 1.000 lei absolvenții claselor a VIII-a și 3.000 lei absolvenții claselor a XII-a. Și pentru că la clasa a VIII-a vorbim de o muncă susținută doar pentru cele două materii de examen – limba și literatura română și matematică, efortul mult mai intens ni s-a părut din partea foștilor liceeni, actualmente studenți.

Care iată ce ne-au declarat:
Daniel Ababei a absolvit Liceul Internațional de Informatică din Constanța și actualmente este student la Imperial College din Londra, specializarea securitate cibernetică. „A fost destul de greu, dar în anumite momente a coincis pregătirea pentru Bacalaureat cu pregătirea pentru facultate. Și atunci am avut același scop, pentru că nota de la Bacalaureat îmi trebuia la admitere în facultate, aproape de nota 10. Și s-a întâmplat cu foarte multă muncă”. Cât despre domeniul de specializare ales, ne-a declarat că a plecat de la Informatica studiată în clasa a IX-a, după care pregătirea pentru olimpiadă și la un moment dat a descoperit partea de securitate, vulnerabilități ale sistemelor.

„M-a atras ideea de a face ceva într-un domeniu pe care nu multă lume îl știe și de a putea apăra persoanele de astfel de riscuri. Este greu de accesat un asemenea domeniu pentru că este nou, până acum nefiind conștientizată nevoia de securitate a informațiilor și prevenirea atacurilor și multe sisteme sunt vulnerabilitate. Și atunci să fii la curent cu toate limbajele, cu toate opțiunile și sistemele de operare e complicat. Dar în timp te adaptezi”.


În opinia lui Cristian Bogdan Trifan, student la Medicină la Universitatea „Carol Davilla” București, absolvent al Liceului „Ovidius”, nu este deloc greu să ajungi la performanța maximă, doar că ai nevoie de multă disciplină.

„Așa cum le-am spus și colegilor mei, motivația trece, dar disciplina este esențială și te face să tragi de tine. Trebuie să menționez că în clasele a IX-a și a X-a am studiat la Colegiul Național Mircea cel Bătrân, unde m-au ajutat foarte mult activitățile de voluntariat și unde mi-am descoperit vocația. Am avut șansa de a studia la două licee excepționale care m-au ajutat în moduri diferite”.


Roxana Postică a absolvit Liceul Teoretic „Traian” și este studentă la Litere la Universitatea din București.

„A fost un proces care nu a durat doar un an, ci continuă de 12 ani. Pe de o parte mă așteptam, pentru că știam că am muncit din greu în toți acești ani. Munca mi-a fost încununată și de faptul că am reușit să ajung la etapa națională la Olimpiada de Istorie și oarecum aceste rezultate m-au încurajat și mai mult. Nu ascund că au fost momente în care mi-am dorit să fiu mai liberă, să ies cu prietenii, dar pe de altă parte rezultatul final a fost cel care a încununat toată această muncă”.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu online cu inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa, Petrică Miu „Digitalizarea este o provocare căreia învăţământul constănţean îi poate face faţă cu succes“

12 Oct 2019 1415

Schimbări în organigrama ISJ Constanţa. Echipa mandatului nr. 5 al lui Petrică Miu

07 Sep 2019 5704

Peste 100 de microbuze vor deservi transportul elevilor în judeţul Constanţa. Ce se întâmplă cu toaletele din curtea şcolii?

04 Sep 2019 1072

Petrică Miu, noul inspector școlar general al ISJ Constanța. Mandatul Gabrielei Bucovală a expirat

19 Aug 2019 4334

Gabriela Bucovală, din nou inspector şcolar general. Petrică Miu - „Sigur va exista un recurs!“

30 Jan 2018 7383

Interviu online cu prof. Petrică Miu, inspector şcolar general Iată ce crede despre revenirea prof. Gabriela Bucovală!

29 Jan 2018 5581

„Bătălia“ pentru... Colegiul „Vasile Pârvan“. Petrică Miu - „Fiecare vrea să-şi întărească echipa, să aibă mai mult“

19 Jan 2018 3040

Surpriză! Reapariţia Liceului Militar de Marină ar putea conduce la dispariţia unei alte unităţi de învăţământ

15 Jan 2018 6408

S-a aprobat înfiinţarea Liceului Militar de Marină Constanţa. Ce spune Petrică Miu (video)

12 Jan 2018 19730

Cu ce belele vine la „pachet“ modificarea finanţării învăţământului. Creşte valoarea... per capita?

13 Dec 2017 3666

Inspectorul şcolar general, Petrică Miu, va face o sesizare la DNA. Este vizat un inspector şcolar general adjunct

07 Nov 2017 2803

Şeful ISJ Constanţa, Petrică Miu, despre problemele descoperite la inspectoratul pe care îl conduce

07 Nov 2017 3408

Planul de școlarizare pentru anul 2017-2018 pregătit de ISJ Constanța. Rețeaua școlară din județ va eficientizată

06 Nov 2017 1130

Problemele învăţământului din Constanţa. Ce au discutat, ieri, directorii instituţiilor de învăţământ preuniversitar cu şeful Petrică Miu (galerie foto)

18 Oct 2017 2803

Petrică Miu, şeful ISJ Constanţa, convoacă directorii în şedinţă

13 Oct 2017 2198