Fosta Școală Greacă din Constanța va fi reabilitată, devenind școală privată!


Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Comunității Elene Elpis, Anton Antoniadis, a anunțat cu entuziasm că fosta Școală greacă din municipiul Constanța (retrocedată anul trecut comunităţii elene, după 15 ani de procese) va fi în sfârșit reabilitată.

Chiar dacă au existat oferte pentru investiții și schimbarea destinației clădirii, iată că, în urma încheierii unui protocol de colaborare între comunitatea Elpis și Fundația Maarif, localul va rămâne instituție de învățământ.

Circa 1,5 milioane de euro va fi contribuția investitorilor turci în fosta Școală nr. 2, situată la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân și Aristide Karatzali. Școala a fost închisă în 2018, după ce a funcționat o vreme ca structură a Colegiului Național „Mihai Eminescu”, și s-a degradat continuu, ajungând o ruină. După ce a intrat în posesia ei, comunitatea elenă a căutat să atragă fonduri pentru reabilitare. „Acum se va face ceva frumos”, a spus Antoniadis. „Eu spun că va fi o școală de excepție pentru învățământul constănțean. Va avea sală de sport, cantină și toate facilitățile unui învățământ modern”.

Invitat la eveniment, Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, a declarat:  „Este un real succes pentru constănțeni și pentru sistemul educațional al județului Constanța. Îi felicit pe reprezentanții celor două entități care astăzi pun bazele reconstrucției unui lăcaș de învățământ – simbol al comunității elene și al județului nostru, în care au învățat de-a lungul timpului, nenumărate generații de constănțeni. Așa cum v-am mai spus, trebuie să punem în valoare un element esențial al acestei zone și anume, multiculturalismul. Avantajele multiculturalismului dobrogean nu țin doar de multitudinea de culturi și tradiții, astăzi se reflectă în activități concrete ce pun bazele esențiale ale unei comunități: educația. Sunt convins că experiența în domeniu a Fundației Maarif România și voința puternică a comunității elene de a face totul la superlativ vor asigura realizarea acestui obiectiv și astfel, unitatea școlară va deveni în scurt timp un reper al învățământului constănțean ce va forma oameni de succes și va reda o resursă umană de calitate județului nostru. Vă felicit încă o dată și vă asigur de tot suportul meu, din punct de vedere administrativ!”

Au mai luat cuvântul, exprimându-și susținerea și încrederea, alți invitați de seamă: Stelian Victor Fedorca, coordonator dezvoltare instituțională al Fundației Maarif, Dorin Popescu, consilier al primarului Vergil Chițac, Emre Yurdakul, consul general al Consulatului Turciei la Constanța, Alparslan Ateș, președintele Fundației Maarif România.
 







Citește și:


Şcoala Greacă, retrocedată oficial, ieri, Comunităţii Elene Elpis. Preşedintele Antoniadis - „Este dureros să vedem cum a ajuns“ (galerie foto)

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Calendar ortodox, miercuri, 13 decembrie 2023. Ce sărbătorim astăzi

13 Dec 2023 864

Gheorghe Vitanidis, nume important în breasla regizorilor, născut la Mangalia

29 Sep 2023 1177

#citeșteDobrogea In memoriam Gheorghe Vitanidis, cel mai cunoscut regizor dobrogean

01 Oct 2020 6767

Şcoala Greacă, retrocedată oficial, ieri, Comunităţii Elene Elpis. Preşedintele Antoniadis - „Este dureros să vedem cum a ajuns“ (galerie foto)

26 Feb 2020 8095

#citeșteDobrogea 90 de ani de la nașterea regizorului dobrogean Gheorghe Vitanidis

01 Oct 2019 2896

#citeşteDobrogea De vorbă cu dr. Despina Hagiu despre generaţia de aur a pediatriei din Dobrogea. Medici constănţeni de renume care au predat şcoala deontologiei medicale (galerie foto)

01 Aug 2019 5334

Cine a fost Sfântul Ierarh Dosoftei și pentru care fapte a fost trecut în calendarul creștin-ortodox

13 Dec 2014 2574