Gata cu vacanța de iarnă! De astăzi se reiau cursurile, tot online Reprezentanții elevilor solicită descentralizarea deciziei redeschiderii școlilor


Pentru următoarele trei săptămâni, elevii constănțeni se vor întoarce înapoi în fața calculatoarelor, cursurile semestrului I fiind reluate online, conform ordinului nr 3.090 din 8 ianuarie 2020 (pe baza OUG 2 și a recomandării Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență), act normativ prin care cursurile încep 100% online pe data de 11 ianuarie. Ordinul a fost publicat vineri seara în Monitorul Oficial.

În ciuda insistențelor majorității elevilor, dar și a părinților, care au asistat, neputincioși, la oboseala propriilor copii în săptămânile de la debutul anului școlar 2020-2021.

De altfel, Consiliul Național al Elevilor confirmă faptul că de-a lungul ultimelor luni, colegii lor au descris astfel problemele cu care s-au confruntat în timpul școlii online: orele desfășurate în mediul online sunt obositoare, materia este mai greu de asimilat, ori anumite drepturi le sunt încălcate.
Pe de altă parte, ministrul Educației a afirmat faptul că „este mult prea din scurt” ca școlile să se deschidă pe data de 11 ianuarie.
Deoarece, la momentul de față, există multe județe în care nu se depășește indicele de infectare de 3 la mia de locuitori, solicităm ca decizia pentru deschiderea școlilor să fie descentralizată, ținând cont de situația epidemiologică din fiecare localitate”, se arată într-un comunicat al Consiliului Național al Elevilor.
 

„În localitățile unde rata de infectare este sub 3 la mia de locuitori, este imperioasă deschiderea școlilor”

Ținând cont de faptul că ne apropiem vertiginos de examenele naționale, de al doilea semestru al acestui an școlar și că multe localități din țară se află sub indicele de 3 cazuri/mia de locuitori, solicităm Ministerului Educației să descentralizeze din nou decizia privind redeschiderea unităților de învățământ, în funcție de rata incidenței la nivel local, asigurând, în același timp, materialele sanitare necesare desfășurării cursurilor în siguranță.

Mai mult, este absolut imperioasă realizarea unei strategii fezabile de învățare remedială, pentru a garanta faptul că lacunele pe care mulți elevi le-au acumulat la începutul pandemiei și în perioada de învățare online din acest an școlar nu se vor acutiza, devenind imposibil de acoperit. În același timp, solicităm demararea discuțiilor privind organizarea examenelor naționale, pentru a avea mai multe scenarii pregătite, astfel încât acestea să poată fi derulate în siguranță”, se precizează în același comunicat publicat de edupedu.ro.

Încă de la debutul anului școlar 2020-2021 descentralizarea deciziei de începere a cursurilor era una benefică și toată lumea se aștepta ca trecerea în online 100% să nu fie una la nivel național. Mai ales că din cele trei scenarii avansate în mandatul ministrului Monica Anisie, unul permitea învățământ hibrid, solicitat insistent atât de elevi, cât și de către părinți chiar și acum, la reluarea cursurilor.

Decizia de a menține școlile închise pentru încă 3 săptămâni, fără a se ține cont de incidența de noi infectări cu COVID-19 din localități, nu va face altceva decât să adâncească lacunele generate de învățământul online. Să nu uităm, totuși, că o treime dintre elevii români nu au acces la educație din lipsa infrastructurii digitale sau a conexiunii la internet, motiv pentru care, în localitățile unde rata de infectare este sub 3 la mia de locuitori, este imperioasă deschiderea școlilor. Educația online nu este un substitut sustenabil pentru învățământul clasic, iar decizia ar trebui descentralizată la nivelul fiecărei unități de învățământ”, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, Silviu Morcan, președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța.


Precizăm că ieri, 10 ianuarie 2020, potrivit datelor furnizate de reprezentanții Prefecturii Constanța, pe municipiul Constanța incidența era de 4,46 la mia de locuitori, în timp ce pe județ incidența era de 3,06 la mia de locuitori.


Citește și:

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu Elevii ar putea fi chemați la școală și sâmbăta
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Elevii au revenit în sălile de clasă după vacanța de iarnă!

08 Jan 2024 916

Elevii și preșcolarii intră mâine, la finalul orelor de curs, în vacanța de iarnă. Când se reîntorc în bănci

21 Dec 2023 1249

Farul Constanța a intrat în vacanță. Când se vor reuni „marinarii”

21 Dec 2023 1212

Sondaj de opinie Cum îți vei petrece sărbătorile de iarnă din acest an?

26 Nov 2023 884

Sondaj de opinie Care sunt destinațiile preferate pentru a petrece vacanța de iarnă?

08 Oct 2023 997

Sondaj de Opinie Unde veţi petrece vacanţa elevilor din luna februarie?

23 Jan 2023 1533

De interes pentru constănțeni Iată care sunt măsurile minime de protecție sanitară împotriva gripei. Cum se transmit virusurile gripale?

09 Jan 2023 1556

Elevii s-au întors astăzi în bănci. Iată calendarul aprobat de Ministerul Educaţiei

09 Jan 2023 1474

Elevii revin în bănci după vacanţa de iarnă! Ce recomandări trebuie respectate în contextul alertei de gripă

08 Jan 2023 1419

104 apeluri la Dispeceratul Naţional, în ultimele 24 de ore. Câte persoane au fost transportate la spital

23 Jan 2022 1240

Poliția de Frontieră Trafic crescut la ieşirea din ţară. Măsuri de fluidizare la graniţa cu Ungaria

08 Jan 2022 1401

Iarna, la munte Se deschide Teleschiul Călugărul din Sinaia. Domeniul schiabil, cu noi pârtii și instalații, în golul alpin (VIDEO)

24 Dec 2021 1998

Elevii şi preşcolarii intră în vacanţa de iarnă. Când vor reveni în bănci

23 Dec 2021 1932

Când se reunește Farul Constanța în noul an. Primul adversar din 2022 e FC U Craiova 1948

23 Dec 2021 3861

Atenţie, părinţi! Mesaj important de la IŞJ Constanţa pentru elevii claselor a VIII-a si a XII-a din judeţ! Sunt vizate simulările pentru examen

14 Dec 2021 1639