„Gaudeamus igitur / Juvenes dum sumus!“ Universitatea „Ovidius“ şi UMC au dat startul anului universitar în Piaţa Ovidiu (galerie foto)

 

Peste 1.000 de studenţi şi cadre didactice au participat, ieri, la deschiderea oficială a anului universitar 2016-2017, eveniment găzduit de Piaţa Ovidiu. A fost pentru prima dată când două universităţi de stat - Universitatea „Ovidius“ şi Universitatea Maritimă din Constanţa - au deschis în acelaşi loc anul de studii.
 
În număr mare, studenţii s-au adunat bucuroşi că se revăd şi emoţionaţi pentru anul ce urmează. Festivitatea clasică de deschidere a anului universitar a fost transformată într-un adevărat eveniment, la care au participat şi oficialităţi din cadrul Primăriei Constanţa. Slujba religioasă a fost oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, alături de un sobor de preoţi. Printre cei prezenţi s-au numărat primarul Constanţei, Decebal Făgădău, prefectul Adrian Nicolaescu, rectorul Universităţii Maritime Constanţa, Cornel Panait, rectorul Universităţii „Ovidius“, Sorin Rugină, inspectorul şcolar general, Gabriela Bucovală, foştii rectori ai Universităţii „Ovidius“ Victor Ciupină şi Adrian Bavaru, managerul Spitalului Judeţean Constanţa, Cătălin Grasa, prorectori, profesori universitari şi decani. Deschiderea evenimentului a început cu intonarea imnului României, iar Piaţa Ovidiu a răsunat!
 
„Deschiderea anului universitar ne-a prilejuit această întâlnire într-un loc cu o încărcătură simbolistică vitală pentru Constanţa. Suntem în faţa fostei Primării, care azi depozitează ceea ce avem noi mai valoros. Suntem într-un loc în care inima oraşului nostru a început să bată. Şi am vrut să profităm de acest moment pentru a da un semnal de construcţie, de unire. Dacă ne unim cu toţii la un efort de reconstruire a unei comunităţi frumoase cum este Constanţa, nu putem să nu începem acest demers decât cu paşi mărunţi, prin unirea universităţilor. Sunt convins că mâine universităţile din Constanţa vor reuşi să polarizeze tot mediul academic constănţean în jurul lor“, le-a transmis celor prezenţi primarul Constanţei, Decebal Făgădău.
 
„Sunt onorat să particip la deschiderea anului universitar. Universitatea este locul unde se creează specialişti care vor influenţa, în viitor, dezvoltarea societăţii şi a economiei româneşti. Prin urmare, pregătirea excelentă a lor este o componentă esenţială a viitorului nostru“, a declarat prefectul Adrian Nicolaescu.
 
În cadrul festivităţii a luat cuvântul şi rectorul Universităţii Maritime, Cornel Panait, care a subliniat că îşi doreşte ca această colaborare între UMC şi Universitatea „Ovidius” să crească. „De-a lungul timpului, între universităţile din Constanţa s-a stabilit o relaţie tacită de concurenţă, care este ilogică. Constanţa este un centru universitar reprezentat de universităţile pe care le are. Am ales deschiderea în Piaţa Ovidiu deoarece este emblema Constanţei. Am ales să facem deschiderea anului alături de Universitatea «Ovidius» deoarece este una de stat, exclusiv civilă. Colegii de la Academia Navală «Mircea cel Bătrân» au fost şi ei invitaţi, dar au refuzat, din cauza rigorilor pe care trebuie să le respecte.
 
Ne dorim să fim parte a unui proiect de colaborare cu întregul spaţiu universitar din Constanţa. Acest lucru este în avantajul întregului spaţiu universitar. Suntem, cumva, mai apropiaţi de universităţi din afara Românei decât de cele din oraşul Constanţa. Lucru care este greu de explicat. Aşa-numita concurenţă dintre universităţi nu ar trebui să existe“, a declarat rectorul UMC, Cornel Panait.
 
La rândul său, rectorul Universităţii „Ovidius”, Sorin Rugină, a salutat această iniţiativă de deschidere a anului universitar alături de UMC. „Universităţile sunt instituţiile care îşi deschid cel mai târziu porţile, dar, odată cu deschiderea anului universitar, cetatea începe să funcţioneze din plin. Iată că oraşul a întinerit cu peste 4.300 de boboci şi cu ceilalţi până la 20.000 de studenţi care au ales să-şi creeze o profesie în universităţile noastre. Iată că universităţile vin spre kilometrul zero al cetăţii, aici, unde se îngemănează istoria cu prezentul şi cu viitorul, reprezentat de cei peste 4.300 de boboci, în care ne punem speranţa că vor contribui la procesul de perfecţionare a comunităţii noastre.
 

Universităţile noastre au o istorie relativ asemănătoare, dar este trist că, în cei 27 de ani, ele s-au situat cumva la periferia cetăţii. Este, cumva, o metaforă, dar aşa am simţit noi, mediul universitar. Suntem mai cunoscuţi şi mai apreciaţi de Europa. Salut această iniţiativă de a ne reuni în acest cadru, în acest moment zero al mesajelor pe care vrem să le transmitem comunităţii. Oraşul nostru nu este doar un centru economic, istoric şi cultural, ci este şi un puternic centru academic“, a punctat rectorul Sorin Rugină.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

fani

04 Oct, 2016 18:53

In sfarsit acesti rectori recunosc unde vor fi locuri de munca pentru absolventii "diplomati " .Le-au fost aratate locurile de munca nou infiintate in Constanta...

Articole asemanatoare

Caravana Shakespeare face popas și la Constanța

14 Apr 2024 561

Teren în Piața Ovidiu Judecătorii din București explică de ce UAT Constanța prin primar Vergil Chițac a pierdut procesul deschis de Banca Națională a României (MOTIVARE+DOCUMENT)

07 Apr 2024 3609

Scoasă la vânzare acum câțiva ani, Casa Hrisicos încă nu și-a găsit cumpărători. Proprietarii cer 3,3 milioane de euro

06 Apr 2024 1933

Imobiliare Constanța Blocul grecilor din Piața Ovidiu va fi modificat. Ce voiau să facă cu mansarda?

05 Mar 2024 2643

Banca Națională a României câștigă, la București, un proces cu primarul Chițac, legat de terenul din Piața Ovidiu (MINUTA)

14 Feb 2024 3055

Știri Constanța azi LIVE. Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Constanța! (FOTO+VIDEO)

24 Jan 2024 1669

Fotoreportaj Constanța Piața Ovidiu și Faleza Cazinoului, pline de oameni în prima zi a anului 2024 (GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Jan 2024 1451

Constanța Pregătiri intense în Piața Ovidiu! Se montează luminițele pentru Sărbătorile de iarnă (GALERIE FOTO)

14 Dec 2023 1055

RAJA Constanța Piața Ovidiu, fără apă! Iată cât durează avaria

02 Dec 2023 849

În Piața Ovidiu, Constanța Brigada 9 mecanizată Mărășești aniversează 145 ani de la înființare (FOTO+VIDEO)

01 Nov 2023 1192

Știri Constanța Un bărbat înarmat și recalcitrant a atacat cu un cuțit un grup de persoane la un concert din Piața Ovidiu (VIDEO)

02 Oct 2023 1042

Procesul dintre Primarul Constanței și Antoanella Marinescu, prin Grand SRL, a ajuns la Curtea de Apel

28 Sep 2023 1208

Expoziția de bandă desenată „Imagini din trecut. Holocaustul în Constanța” va avea loc în Piața Ovidiu. Tragedia evreilor și a romilor, punctele de interes

28 Sep 2023 910

Știri Constanța Trupa Cargo va concerta în Piața Ovidiu, pe 30 septembrie

25 Sep 2023 1709

Licitații Constanța Bio Tech SRL va inspecta conductele de canalizare pluvială din centrul istoric al municipiului (DOCUMENT)

19 Sep 2023 949