Hîrșova în sărbătoare Festivalul – Concurs Regional ,,Primăvară dobrogeană, primăvară de folclor” Ediția 2018 (galerie foto)


Casa de Cultură ,,Carsium” Hîrșova a gazduit FestivalulConcurs Regional ,,Primăvară dobrogeană, primăvară de folclor, inițiat și desfășurat  de Liceul Teoretic ,,Ioan Cotovu” Hîrșova sub auspiciile aniversării Centenarului Marii Uniri, cuprins într-un amplu program de activități culturale de la nivelul orașului Hîrșova.

Festivalul se află  în al 8-lea an de desfășurare, din care 6 ani a fost aprobat ca festival județean, iar în ultimii doi ani este  aprobat în C.A.E.R.

Anul acesta au fost înscriși 480 de copii din 38 de școli din județele Tulcea, Brăila, Ialomița, Călărași și Constanța, cuprinși în secțiunile soliști și dansuri populare, pe nivele de vârstă (primar, gimnaziu și liceu).

Dobrogea este un spaţiu multietnic în care, alături de populaţia majoritară, convieţuiesc minorităţi precum: turci, tătari, rromi, lipoveni, macedoneni etc. În plus, Dobrogea se învecinează cu o serie de alte zone unde abundă formele artistice inedite și unde folclorul reprezintă o cheie de boltă spre estetic și autentic.  În aceste condiţii, conservarea obiceiurilor şi tradiţiilor specifice, dar şi dezvoltarea la elevi a respectului pentru diversitate şi toleranţă, se impun ca o condiţie sine qua non de dezvoltare armonioasă a elevilor și a comunității.

Prin acest proiect ne- am  propus să trezim şi să stimulăm interesul şi respectul elevilor pentru tradiţiile şi obiceiurile populare ale etniilor din judeţele implicate în proiect în vederea promovării acestora spre alte județe, dar și realizarea unor schimburi interetnice între județele vecine, oferindu-le, în acelaşi timp, o alternativă plăcută şi utilă de petrecere a timpului liber, precum şi o modalitate de dezvoltare a creativităţii şi abilităţilor artistice.

Proiectul îşi propune să promoveze folclorul național şi să atragă elevii de la cele mai mici vârste în cunoaşterea şi conservarea obiceiurilor şi tradiţiilor locale și regionale, prin organizarea unui festival al şcolilor din regiunea sudică și estică a României.
Festivalul a fost susținut de Consiliul Local Hîrșova și de sponsorii Sava Dumitrel și Ionela, Bulancea Viorel, Tătaru Claudia, Grosu Iulică.

Partenerii implicați în realizarea și desfășurarea festivalului au fost: Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Consiliul Local și Primăria orașului Hîrșova, Palatul Copiilor Constanța, Centrul Cultural județean ,,Theodor Burada” Constanța, Casa de Cultură  ,,Carsium” Hîrșova, Consiliul Școlar al Elevilor de la Liceul Teoretic ,,Ioan Cotovu” Hîrșova, Grupul Local de Tineret ,,Forever Scouts”.
Echipa de coordonare a fost formată din: prof. Maria BUCȘAN, prof. Manuela- Cornelia PIȘTEA, prof. Gabriela CAZACU, prof. Camelia ȘERBAN, prof. Georgeta DINU, prof. Corina STOIAN, prof. Marioara MIHAI.

 
 
Premiile au fost adjudecate astfel:

 
PREMIUL I
Secțiunea soliști, nivel primar- Șerban Larisa, Liceul Teoretic ,,Ioan Cotovu” Hîrșova, jud. Constanța;
Secțiunea soliști, nivel gimnazial- Prună Maria, Școala Gimnazială  ,,Aurel Vlaicu” Fetești, jud. Ialomița;
Secțiunea dansuri populare, nivel primar- formația de dansuri ,,Mugurelul”, Școala Gimnazială Topalu, jud.Constanța;
Secțiunea dansuri populare, nivel gimnazial- Ansamblul ,,Cătinașul”, Școala Gimnazială Tortomanu, jud. Constanța;
Secțiunea dansuri populare, nivel liceal- Ansamblul ,,Anoixi”, Liceul Teoretic ,,Ioan Cotovu” Hîrșova, jud. Constanța;
TROFEELE:
Trofeul secțiunii soliști- Sibu Andra, Liceul ,,Haricleea Darclee Brăila;
Trofeul secțiunii dansuri populare -formația ,,Fuiorul”, Asociația ,,Astăzi pentru Viitor”, Școala Gimnazială din com. Mihail Kogălniceanu, jud. Ialomița;
MARELE TROFEU:
Ansamblul ,,Mugurelul”, Liceul Teoretic ,,Anghel Saligny Cernavodă, jud. Constanța.
 
Prof. Maria Bucsan, coordonatorul festivalului:

Mulțumim juriului care ne-a onorat și care a  jurizat concurenții înscriși în festival: d-nei Doina Voivozeanu, director Centrul Cultural Județean ,,Theodor Burada” Constanța, președintele juriului, d-nei inspector școlar al ISJ Constanța, prof. Marinela- Natalia Mrejeru, d-nului inspector școlar al ISJ Constanța, prof. Florian Stoica, d-nei Elena Plătică, solist de muzică populară și realizator de emisiuni Antena 1 Constanța, d-nei Makdolna Kartal, profesor instructor Palatul Copiilor Constanța, d-nei prof. Sorina Eftimi, director adj.la Colegiul Național de Arte ,,Regina Maria Constanța.
Mulțumim tuturor celor care au contribuit la buna organizare și desfășurare a acestui important eveniment pentru Liceul Teoretic ,,Ioan Cotovu” Hîrșova și pentru orașul nostru, eveniment care a marcat o dată în plus  Aniversarea Centenarului Marii Uniri!


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Hârșova, județul Constanța cumpără servicii de elaborare documentații tehnico-economice (DOCUMENT)

28 Feb 2024 596

Județul Constanța Liceul Teoretic „Ioan Cotovu” din Hârșova angajează. Ce post este vacant

16 Apr 2022 1562

Județul Constanța Activități preventive, desfășurate de polițiști în licee din Hârșova

05 Oct 2021 1109

Siluan Proiect SRL, obligată să achite Primăriei Hârșova o mică avere pentru „lucrări neexecutate“. Dosarul, la Tribunal

29 Sep 2021 1853

Post vacant la Liceul Teoretic „Ioan Cotovu” din Hârşova, județul Constanța

12 Sep 2021 1663

Județul Constanța Liceul Teoretic „Ioan Cotovu” din Hârşova angajează administrator financiar

25 Nov 2020 2009

#ConstanțaEsteBine Echipamente de ultimă generație pentru susținerea educației online au ajuns la trei unități de învățământ din Hârșova

06 Nov 2020 2686

Pe urmele demiterii directorului de la Liceul Teoretic „Ioan Cotovu” Primarul din Hârşova dezminte afirmaţia inspectorului general

11 Dec 2019 4636

ISJ Constanţa a aprobat cea de-a doua clasă pregătitoare la Liceul Teoretic „Ioan Cotovu“ din Hârşova (galerie foto)

20 Sep 2019 2523

Liceul Teoretic “Ioan Cotovu” Hârşova angajează mediator şcolar

30 Aug 2019 2388

Liceul Teoretic „Ioan Cotovu” din Hârșova a organizat A treia ediție a Festivalului Regional de folclor ,,Primăvară dobrogeană, primăvară de folclor” (galerie foto)

11 Jun 2019 2626

Doliu în învăţământul constănţean! Un director de instituţie s-a stins din viaţă

06 Feb 2019 8711

Liceul Teoretic “Ioan Cotovu” Hârşova angajează mediator şcolar

30 Oct 2018 2446

Liceul din Hârşova angajează mediator şcolar

28 Oct 2016 2265