În şcolile profesionale bate vântul. Puțini tineri mai vor să înveţe o meserie

Dacă în urmă cu câţiva ani şcolile de meserii erau la mare căutare, astăzi puţini tineri de la noi mai vor să înveţe o meserie. Deşi absolvirea unei şcoli profesionale le-ar oferi o şansă mai mare de a avea un loc de muncă, nu de puţine ori, părinţii preferă ca tinerii să aibă diplome de facultate şi să ajungă şomeri.
 
În şcolile profesionale bate vântul. Asta, cu toate că tinerii care au astfel de studii au un venit garantat şi chiar peste medie. Puţini sunt cei care mai vor să fie cizmari, croitori, sudori, arată B1 TV.
 
Dacă la începutul anilor 2000, pe băncile şcolilor de meserii erau aproape 300.000 de tineri, 14 ani mai târziu, doar un sfert mai călcau pragul unor astfel de unităţi de învăţământ.
 
Cei care se mai gândesc că "meseria este brăţară de aur" sunt tinerii care aleg siguranţa unui loc de muncă la finalul studiilor. Merg la şcolile pe care marile companii le sponsorizează ca să aibă forţă de muncă.
 
La Colegiul Tehnic din Braşov, de exemplu, numai 28 de elevi se pregătesc pentru a lucra la fabrica de elicoptere de la Ghimbav. În condiţiile în care sunt sute de companii care aşteaptă oameni care să muncească.
 
La Combinatul Siderurgic din Galaţi nu se înghesuie nimeni să lucreze, deşi salariile sunt bune, şi angajatorul oferă şi cazare.
 
Alte companii mari fac parteneriate cu şcoli şi îşi pregătesc viitorii angajaţi direct la locul de muncă. Însă cu greu mai găsesc oameni în piaţă.
 
Dispariţia aproape totală a şcolilor profesionale ţine, în primul rând, de subfinanţarea sistemului de educaţie. Dar şi de abandonul şcolar care, în ţara noastră, reprezintă 19% faţă de media europeană, care ajunge la 11%.

sursa foto: bzi.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

viorel

13 Nov, 2016 19:26

Nu este adevărat că școlile profesionale sunt GOALE!Este o prostie spusă de necunoscători!Scolile profesionale sunt foarte căutate de elevi foarte buni și locurile se ocupă foarte repede!!Se propun prea multe clase pentru câți elevi de clasa VIII a termină si de aceea raman locuri libere.Dar sunt foarte cautate mai ales profilele de mecanică,industrie alimentara chiar croitorie si agro turism.Mai documentati-vă cand faceți afirmații!!!!Problema cea mai mare este numărul redus al elevilor de la an la an,populația școlară este in scădere.!!!pROBLEMELE FINANCIARE ALE PĂRINȚILOR,MIGRAȚIA ÎN ȚĂRILE VESTICE SUNT PROBLEMA ȘI CHIAR CREAREA LOCURILOR DE MUNCĂ!!!!

Articole asemanatoare

In memoriam Corneliu Marinescu, un profesor de seamă al județului Constanța

17 Oct 2023 1298

Meseria e brățară de aur! Harta școlilor profesionale și liceelor tehnologice din județele Constanța și Tulcea

31 Mar 2022 1515

Judecători, procurori și avocaţi vor merge săptămâna aceasta în școli și vor susține cursuri de educație juridică. Ce teme vor aborda

05 Mar 2018 1887

Editorial Ziua Internaţională a Educaţiei, un motiv legal de chiul

06 Oct 2016 4206

Refacerea structurii școlilor profesionale devine prioritate

29 Jul 2016 1710

Fundamentarea cifrei de şcolarizare la învăţământul profesional pentru anul şcolar 2016-2017

24 Nov 2015 2314

Absolvenții școlilor postliceale se pregătesc de examene

09 Jul 2014 2455

Litoral TV Școlile profesionale, asaltate de elevii tulceni

19 Jun 2014 2053

Litoral Tv Liceu sau școală profesională?

16 Jun 2014 2112