În sfârșit s-a decis. Elevii vor beneficia de transport gratuit

  • Vor exista două marje: pe an calendaristic și pe an școlar
  • Operatorul de transport public local are obligativitatea de a menține același tarif pentru elevi pe durata anului școlar

În ședința Executivului de joi, 28 mai 2020, a fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care se reglementează procedura de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevi. Astfel, elevii vor beneficia în mod gratuit de următoarele: transport local, transport cu trenul, pe tot parcursul anului calendaristic, naveta între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați fiind, astfel, asigurată pe toată perioada anului școlar.  
Elevii care sunt școlarizați în România vor beneficia de gratuitate pentru transportul local rutier și naval, transportul rutier județean și naval între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, transportul interjudețean și transportul intern feroviar și cu metroul.
Pentru a beneficia de gratuitatea serviciilor publice de transport local, elevii din învățământul preuniversitar vor solicita centrelor de emitere a documentelor de transport, aparținând operatorului de transport public local, în baza carnetului de elev emis de unitatea de învățământ, vizat prin ștampilă pentru anul în curs, eliberarea documentului de călătorie cu transportul local de tipul legitimație de transport/ abonament/ card sau alte documente tip, cu valabilitate lunară.
Operatorul de transport public local are obligativitatea de a menține același tarif pentru elevi pe durata anului școlar, tarif care nu poate fi mai mare decât cel practicat pentru celelalte categorii de călători.
Pentru asigurarea gratuității transportului elevilor, pe durata cursurilor, elevii din învățământul preuniversitar, domiciliați în altă localitate față de unitatea de învățământ, depun la începutul fiecărui semestru, la secretariatul școlii, o cerere, prin care solicită eliberarea unei adeverințe care atestă calitatea de elev înmatriculat la unitatea de învățământ, în vederea deplasării cu titlu gratuit, de la domiciliu la unitatea școlară.
În baza acestei adeverințe, operatorul de transport rutier/naval eliberează documentul de călătorie de tipul legitimație de transport/ abonament/ card sau alte documente tip, pe traseul prevăzut în adeverința eliberată de unitatea de învățământ.
Elevii din învățământul obligatoriu, profesional, inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat vor beneficia de gratuitate pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.  Operatorii de transport feroviar de călători vor elibera elevilor legitimații de călătorie și abonamente lunare gratuite  pentru toate categoriile de tren, clasa a II-a.
Elevii din învățământul obligatoriu, profesional, inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat vor beneficia de gratuitate pentru transportul cu metroul, pe bază de abonament lunar, pe tot parcursul anului școlar.  Eliberarea abonamentului lunar gratuit pentru elevi se face în baza carnetului de elev, care  va avea înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului, respectiv în baza adeverinței doveditoare și a certificatului de naștere, în copie, pentru elevii claselor pregătitoare.
„Fiecare copil al României are dreptul la educație. Unul dintre obiectivele Ministerului Educației și Cercetării este acela de a  asigura accesul echitabil și nediscriminatoriu la o educație de calitate a tuturor elevilor din România. Acest lucru presupune, cu necesitate, măsuri rapide și coerente de intervenție integrată pentru diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar”, a declarat Monica Anisie, ministrul educației și cercetării.
Reamintim faptul că până la adoptarea Ordonanței de urgență nr. 70/2020, reglementarea transportului elevilor crea un cadru discriminatoriu între diferitele categorii de elevi din învățământul preuniversitar, respectiv între elevii orfani, cei cu cerințe educaționale speciale, cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială sau tutelă, elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu și majoritatea elevilor.

Citește și:

AEC solicită Consiliului Județean să încheie în regim de urgență contracte de transport public în care să fie prevăzută gratuitatea pentru elevii din județ

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Gratuitate pe toate mijloacele de transport în comun pentru elevi. Legea merge la promulgare

10 Oct 2020 1044

Transport gratuit pentru elevii şi liceenii constănţeni. Făgădău explică de ce nu s-a putut acorda până acum această facilitate

06 Mar 2020 2605

Din 5 martie, Decebal Făgădău anunță transportul gratuit pentru toți elevii din Constanța

04 Mar 2020 12068

AEC solicită consilierilor să dea dovadă de responsabilitate și să fie prezenți la ședința de Consiliu Județean!

07 Feb 2019 1020

Constanţa Se cere gratuitate RATC pentru elevi şi studenţi

22 May 2017 1367

Gratuitate la transport pentru elevi Infrastructura rutieră, o prioritate pentru Primăria Limanu

26 Nov 2015 2531

RATC Constanţa anunţă că în curând va introduce tarifele reduse pentru elevi

16 Feb 2015 1046