În varianta modificată a ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății Schimbări nuanțate, dar nu cele așteptate. Primordială - pasarea responsabilităților (Document)


În urmă cu puțin timp a apărut în spațiul public noul Ordin pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu câteva modificări, dar nu cele semnalate de inspectorii școlari generali în videoconferința de joi, 4 februarie, dimineață.
 
Mult trâmbițatul ordin comun nu face decât să paseze responsabilitățile între inspectoratele școlare – directori – profesori și prea puțin către Direcția de Sănătate Publică. Apropo, ministrul Sorin Cîmpeanu a spus în videoconferință că propune pentru DSP un termen de  24 ore, pentru a reacționa la diversele situații apărute în școli, întrucât s-au descoperit numeroase întârzieri și chiar inadvertențe în raportarea cazurilor. Prevedere care nu apare în forma finală a ordinului.
 
Inspectorii școlari au reclamat faptul că nu e normal să se ocupe profesorii de triajul, fie el și observațional, al elevilor, și cu toate acestea nu a dispărut din ordin această prevedere.
 
A fost nuanțată, tot la solicitarea inspectorilor școlari generali, prevederea privitoare la profesorii cu vulnerabilități, fiind introdusă opțiunea ca certificatul medical să vină și de la medicul curant, nu numai de la cel de medicina muncii, cum era inițial.
„Personalul didactic din cadrul unităților de învățământ/conexe/instituțiilor de învățământ aflat în grupa de risc, respectiv vârstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară, poate desfășura activități didactice în sistem on-line numai în baza unei adeverințe emise de medicul de medicina muncii sau medicul curant. În acest caz conducerea unității /instituției va adapta orarul școlar în mod corespunzător sau va identifica alte soluții de derulare a cursurilor”.

De asemenea, nu este prevăzută în ordin situația în care este închisă întreaga unitate de învățământ ca urmare a înregistrării de cazuri la mai mult de două clase ce necesită suspendarea, propunere lansată chiar de ministrul Cîmpeanu.

După cum am observat, propunerile adresate de inspectorul școlar general Sorin Mihai nu au fost luate în calcul, la art. 3 în continuare consiliile de administrație propun ISJ aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor, care oricum adoptă scenariul în baza ratei incidenței și nu necesită avizare. La art. 11, „generalul” constănțean a propus informarea isj-urilor de către DSP cu privire la reluarea cursurilor, dar comunicarea a rămas aceeași doar între unitatea de învățământ și DSP. La art. 12, deși Sorin Mihai a propus ca această comunicare cu DSP să se facă înscris, și nu doar telefonic, pe baza unor experiențe anterioare nefericite, solicitând o procedură a circuitului informațional. Și, cu toate că ministrul Cîmpeanu a reiterat propunerea sa de a impune un termen în comunicarea cu DSP de maxim 24 de ore... nu apare prevăzut. Cât despre triajul observațional, pentru care cadrele didactice nu au competențele necesare, prof. Mihai solicitase să se specifice ce presupune acesta. Nu s-a revenit.
 
În secțiunea Documente puteți parcurge noul Ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății.
 

Citește și:
Modificări la ordinul comun legat de întoarcerea la școală a elevilor (Document)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISJ Județul Constanța, lider în țară la numărul de proiecte acceptate, depuse de liceele agricole

12 Apr 2024 514

Aqua Geoterma Resource SRL a semnat cu ISJ Constanța. Firma se va ocupa de cazarea și hrana participanților la Olimpiada Națională de Geografie (DOCUMENTE)

11 Apr 2024 605

Inspectorul școlar de la Constanța, Irinela Nicolae pe locul 25 pe lista de europarlamentare a PSD

04 Apr 2024 588

Inspectoratul Școlar Județean Constanța inițiază Proiectul județean „Verde creativ- Adoptă un spațiu“

03 Apr 2024 686

Inspectoratul Școlar Județean Constanța Șapte elevi din Constanța vor participa la Olimpiada de Lingvistică

03 Apr 2024 674

Inspectoratul Școlar Județean Constanța 230 de elevi au participat la faza județeană a Concursului naţional „Educaţie pentru sănătate”, ediţia a XV-a

01 Apr 2024 841

Înscrierea în clasa pregătitoare începe pe 11 aprilie ISJ Constanța a afișat numărul de clase și străzile arondate școlilor. Află la ce școală îți poți înscrie copilul (DOCUMENTE)

01 Apr 2024 1564

Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, marcată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța printr-o expoziție

01 Apr 2024 410

Inspectoratul Școlar Județean Constanța continuă proiectul de succes “Fii Avocat în Școala Ta!”

01 Apr 2024 750

Constanța a găzduit Concursul Național “Istoria și Tradițiile Turcilor din România” (GALERIE FOTO)

01 Apr 2024 463

Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, gazda Concursului National de creativitate în limba engleză (GALERIE FOTO)

30 Mar 2024 616

Etapa județeană a Concursului naţional Educaţie pentru sănătate, desfășurată la Liceul Teoretic ”George Călinescu” Constanța (GALERIE FOTO)

30 Mar 2024 1016

Acțiuni de prevenire ale consumului de droguri, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Constanța

28 Mar 2024 599

ISJ Constanța a inaugurat două terenuri de sport pentru elevii constănțeni (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 775

Justiție Constanța Florentina Țigmeanu, fostul director de la Școala „Gheorghe Țițeica” Constanța, va primi daune morale de 4.000 de euro!

26 Mar 2024 899