Inspectoratul Școlar Județean Constanța va verifica activităţile didactice desfăşurate online

  • Exceptând cele 9 unități de învățământ, toate celelalte instituții școlare vor primi dispozitive electronice prin POC – OUG 144/2020, ca urmare a scrierii de cereri de finanțare fie de către administrațiile publice locale, fie de către unitățile de învățământ.
Având în vedere situația epidemiologică de la nivel național, începând cu data de 9.11.2020, instituțiile școlare din județul Constanța funcționează conform scenariului 3. Cei 85.780 de elevi din învățământul primar, gimnazial, liceal desfășoară activități didactice în sistem on-line.
 
În această perioadă, prin eforturile cumulate ale tuturor partenerilor educaționali implicați, s-au realizat demersurile specifice în vederea asigurării unui proces instructiv-educativ echilibrat și eficient, după cum urmează:
  • din martie până în septembrie, 5108 dispozitive au fost date spre utilizare unităților de învățământ (prin achiziție proprie sau a administrațiilor publice locale, prin donație, prin sponsorizare etc);
  • prin HG nr. 370/2020, elevii din medii defavorizate vor primi, prin programul Școala de acasă: 5689 tablete (în luna noiembrie vor fi livrate către școli);
  • prin HG nr. 756/2020, IȘJ Constanța achiziționează 170 de tablete (achiziție directă – termenul de livrare este până luni, 16.11) și 192 laptopuri (licitație deschisă, în derulare pe SICAP, se așteaptă finalizarea);
  • prin proiectul ROSE, prin achiziție centralizată, unitățile de învățământ primesc 2433 laptopuri (procedura de licitație nu a fost contestată, este în derulare);
  • pentru 9 unități de învățământ (dintr-un total de 500 de școli), Inspectoratul Școlar Județean Constanța va scrie cerere de finanțare, prin Programul Operațional Competitivitate (POC – OUG 144/2020), în vederea achiziționării de tablete, table interactive și videoproiectoare etc. 
Exceptând cele 9 unități de învățământ, toate celelalte instituții școlare vor primi dispozitive electronice prin POC – OUG 144/2020, ca urmare a scrierii de cereri de finanțare fie de către administrațiile publice locale, fie de către unitățile de învățământ.
 
De asemenea, Consiliul Județean Constanța a devenit eligibil și și-a manifestat disponibilitatea pentru a scrie cerere de finanțare pentru elevii din Centrele Școlare pentru Educație Incluzivă, care vor primi dispozitive speciale, adaptate nevoilor acestora.
 
În acest context, menționăm că, în cel mai scurt timp, nu numai că se va acoperi necesarul de 6899 dispozitive electronice pentru învățământul de masă (pentru 8% din numărul total al elevilor, așa cum a fost raportat de către managerii școlari la începutul acestei săptămâni), ci se vor achiziționa dispozitive electronice și pentru cei care nu au considerat că ar avea nevoie.
 
Pentru asigurarea unei îndrumări corecte și coerente a activității didactice, IȘJ Constanța, prin inspectorii școlari, va monitoriza săptămânal fiecare elev care nu are acces în acest moment la dispozitive sau surse de internet, astfel încât pregătirea tuturor să fie asigurată conform standardelor specifice, până la achiziționarea mijloacelor tehnologice necesare.
 

Pe lângă preocuparea pentru suportul tehnic în activitățile didactice, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, va verifica în această perioadă procedurile unităților de învățământ privind activităţile didactice desfăşurate prin intermediul tehnologiei şi al internetului, precum și programul de muncă stabilit la nivelul unității de învățământ, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii Sars-Cov-2.

De asemenea, se va facilita continuarea colaborării cu instituţii publice, organizaţii non-guvernamentale, agenţi economici etc. pentru dezvoltarea de resurse educaţionale deschise, platforme de învăţare on-line, aplicaţii digitale, emisiuni TV şi radio şi alte resurse care pot asigura suport pentru activitatea de învăţare on-line, a afirmat Sorin Mihai, inspector școlar general.


Sursa foto: educatiacontinua.edu.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Hotărârea numărul 2 CNSU a decis prelungirea cursurilor online până pe 7 februarie

09 Jan 2021 1077

Interviu online Ionica Șerban, profesorul cu magie de la Grădinița cu program normal nr. 2 Valu lui Traian

18 Dec 2020 4925

Instituțiile militare de învățământ trec cursurile în sistem online

11 Nov 2020 1722

Județul Constanța Elevi din 174 de unități de învățământ, fără dispozitive electronice pentru Școala online

10 Nov 2020 1446

Unitățile de învățământ din județul Constanța, pregătite pentru activitatea de învățare în sistem on-line

09 Nov 2020 1022

#ConstanțaEsteBine Echipamente de ultimă generație pentru susținerea educației online au ajuns la trei unități de învățământ din Hârșova

06 Nov 2020 1621

Prof. Sorin Mihai „Avem foarte multe unități de învățământ în mediul rural care funcționează sub efective”

23 Oct 2020 3070

Sindicatele din învățământ propun „sancțiuni clare pentru părinții și elevii care aduc grave prejudicii de imagine unor cadre didactice”

07 Oct 2020 2457

Ministerul Educației dezminte zvonurile legate de trecerea, după alegeri, la scenariul roșu a întreg învățământului românesc

25 Sep 2020 1551

Sondaj de opinie Cum preferați să înceapă noul an școlar – online, fizic la școală sau hibrid?

31 Aug 2020 2810

Conform sondajului lansat de FNAP-IP Părinții consideră că online-ul nu poate înlocui cursurile offline pe o perioada îndelungată

13 Aug 2020 1614

Interviu cu Iulian Cristache, președintele FNAP-IP „Din toamnă, clasele vor fi împărțite în grupe de elevi care vor participa la cursuri online, alături de colegii din bănci, prin rotație”

20 Jun 2020 6204

ISJ Constanța a dat startul „Săptămânii Meseriilor” – ediție online

02 Jun 2020 1466

Colegiul „Mircea cel Bătrân”, beneficiarul unui sistem integrat de ultimă generație pentru cursurile online

08 May 2020 2417

#ConstanțaEsteBine Directorul școlii din Limanu s-a ambiționat să rezolve problema toaletei din curte. Apoi a cumpărat și 400 de tablete

07 May 2020 2499