Invatamant

Iohannis, la deschiderea anului universitar de la Constanţa Preşedintele a folosit des în discursul său cuvântul „credibilitate“ (galerie foto)

Pentru al doilea an consecutiv, la Constanţa, evenimentul de deschidere a noului an universitar s-a desfăşurat în Piaţa Ovidiu. Dacă anul trecut la eveniment au participat studenţii şi cadrele didactice ale Universităţii „Ovidius“ şi ale Universităţii Maritime din Constanţa, în acest an, celor două instituţii de învăţământ superior li s-a alăturat şi Academia Navala „Mircea cel Bătrân“. Invitatul special al evenimentului festiv a fost preşedintele României, Klaus Iohannis.
 
La manifestare au fost prezenţi rectorii celor trei instituţii de învăţământ, prof. univ. dr. ing. Cornel Panait - Universitatea Maritimă, prof. univ. dr. Sorin Rugină - Universitatea „Ovidius“ şi comandor conf. univ. dr. Octavian Tarabuţă - Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, prefectul judeţului Constanţa, Ioan Albu, viceprimarii municipiului Constanţa, Dumitru Babu şi Costin Răsăuţeanu, vicepreşedintele CJC Daniel Learciu, deputatul Vergil Chiţac, fost rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral dr. Alexandru Mîrşu, zeci de cadre didactice, prorectori şi decani.
 
La evenimentul de deschidere a anului universitar 2017-2018 a fost prezent şi preşedintele României, Klaus Iohannis. Acesta a fost întâmpinat de primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău. Aşa cum este firesc, ceremonia a început cu intonarea imnului de stat al României şi cu imnul academic „Gaudeamus igitur“. 

Decebal Făgădău: „Ştiu că universităţile au trecut prin momente deloc uşoare“ 

„Toate universităţile de stat din Constanţa şi-au dat mâna şi au răspuns invitaţiei noaste de a fi prezenţi în inima oraşului nostru. O inimă care a început să bată, o inimă din ce în ce mai tânără. Piaţa Ovidiu ar trebui să fie aşa în fiecare zi: plină de energie, plină de tinereţe, de încredere într-un viitor mai bun. Mă bucur că, în mandatul meu, am reuşit să adun mediul universitar. Avem tineri buni, deştepţi, cu care ne mândrim peste tot în lume. Ei vor găsi în universităţile constănţene un stâlp de încredere. Vor putea să-şi construiască o carieră în Constanţa şi să contribuie la dezvoltarea oraşului. Să dezvoltăm împreună cu municipalitatea, pentru că potenţialul este unul la care ar trebui să ne raportăm în mod real, nu doar la trecutul care nu ne-a avantajat de multe ori.
 
Ştiu că universităţile au trecut prin momente deloc uşoare, dar împreună putem depăşi aceste momente! Nu faceţi rabat de la calitate, fiţi intransigenţi, pentru că doar transferând competenţe reale oraşul nostru se poate dezvolta! Îmi doresc ca centrul universitar constănţean să capete din ce în ce mai multă consistenţă şi vizibilitate. Doar împreună putem să stabilim linia în care trebuie să meargă oraşul nostru. Constanţa nu este doar un oraş-graniţă al UE şi al NATO. Mi-aş dori ca tinerii să spună Uniunii Europene că aici începe Europa“, a declarat Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanţa. 

Klaus Iohannis: „Universităţile româneşti trebuie să aibă o reputaţie solidă“ 

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis celor prezenţi că, pentru a putea lupta împotriva ignoranţei şi a deveni „un reper moral şi o ancoră a statului de drept“, universităţile româneşti trebuie să aibă o reputaţie solidă, bazată pe un nivel ridicat de credibilitate. „Mă bucur că suntem azi împreună, cu prilejul deschiderii unui nou an universitar. Am ales să vin la Constanţa pentru că este un centru universitar important, iar ofiţerii de marină civilă şi militară sunt exemple elocvente ale pregătirii de înalt nivel pe care o primesc aici. Absolvenţii dumneavoastră devin repere ale competitivităţii pe piaţa globală, mai ales în domenii în care ţara noastră are o tradiţie în învăţământul superior. În plus, prezenţa României la Marea Neagră şi apartenenţa la NATO şi la UE reprezintă, cu certitudine, atuuri care vă oferă un avantaj cert şi pe care doresc să-l fructificaţi mai bine în viitor. Mai ales că sunteţi aici, unde începe Uniunea Europeană. Aşa cum se ştie, universităţile nu pregătesc doar buni profesionişti, fie ei angajaţi sau antreprenori. Ele au rolul de a forma buni cetăţeni şi de a contribui la formarea statului de drept pe baze sustenabile“, a subliniat Klaus Iohannis.

 „Avem nevoie, în primul rând, de universităţi ca afară“ 

Preşedintele Iohannis a adăugat că, „pentru a avea o ţară ca afară, avem nevoie, în primul rând, de universităţi ca afară“. „De multe ori, auzim sintagma «vrem o ţară ca afară». Se poate. Dar pentru a avea o ţară ca afară avem nevoie de universităţi ca afară. Universităţi care promovează adevărul, gândirea critică şi moralitatea. În toate activităţile lor. De exemplu, mi-ar plăcea dacă universităţile ar ajuta la demontarea diverselor mituri nefondate pe care însă le regăsim în spaţiul public. Unul dintre ele, pentru a mă referi la învăţământul superior, este mitul fals conform căruia prea mulţi tineri merg la facultate. România este, de fapt, regretabil, pe ultimul loc în Uniunea Europeană din punctul de vedere al tinerilor de 30-34 de ani care au studii superioare. Acest lucru afectează competitivitatea ţării noastre şi, implicit, bunăstarea noastră“, a menţionat preşedintele ţării. 

„Să nu încurajăm existenţa unor universităţi cu grave probleme de management“ 

„Nu înseamnă însă că trebuie să încurajăm existenţa unor universităţi cu grave probleme de management educaţional doar de dragul statisticii. De asemenea, nu trebuie să neglijăm dezvoltarea unor rute profesionale, pe model dual, care să reprezinte o alternativă reală şi cu recunoaştere socială şi materială. Avem nevoie de înalţi specialişti, dar şi de meseriaşi bine calificaţi. Sunt lucruri care ar fi bine să se dezbată mai des în spaţiul public şi poate chiar şi în Parlament. Pentru a putea lupta împotriva ignoranţei, pentru a putea deveni un reper moral şi o ancoră a statului de drept, universităţile româneşti trebuie să aibă o reputaţie solidă, bazată pe un nivel ridicat de credibilitate. Ani de-a rândul, această credibilitate a fost zguduită de o serie de scandaluri de plagiat. Din nefericire, chiar şi astăzi găsim scuze pentru a nu avea o bază de date publică a lucrărilor de doctorat. De asemenea, nu avem o soluţie permanentă pentru acreditarea şcolilor doctorale.
 
Toate aceste probleme pot afecta credibilitatea diplomelor absolvenţilor noştri pe plan internaţional, punându-i în dezavantaj chiar pe tinerii care au depus eforturi considerabile pentru a-şi finaliza studiile cu succes. Nu este de acceptat să ne batem joc de eforturile lor, din dorinţa de a proteja reputaţia personală a unui număr de indivizi care şi-au dorit o carieră sau un titlu academic pentru care nu au fost realmente pregătiţi. Nu este drept ca un brevet românesc să nu fie pus pe picior de egalitate cu unul din Europa de Vest. Din fericire, există deja eforturi vizibile ale universităţilor pentru a elimina problemele de verticalitate existente în mediul academic, de la utilizarea softurilor anti-plagiat, la iniţiative locale de publicare a tezelor la nivel de instituţie. Pe toţi aceia care fac asemenea demersuri îi susţin şi îi încurajez să meargă mai departe pentru însănătoşirea vieţii academice. Pe măsură ce ţara noastră se dezvoltă, o parte din activitatea academică poate fi sprijinită prin încurajarea şi atragerea tinerilor talentaţi către universităţile româneşti. Mă refer în primul rând la absolvenţii de top ai liceelor noastre, dar şi la tinerii din alte ţări atraşi de specializările oferite în România“, a mai punctat Klaus Iohannis.

 „România ar putea deveni un reper relevant pe harta globală a educaţiei“ 

„Este nevoie de eforturi susţinute pentru a face din învăţământul superior românesc un mediu cu adevărat atractiv. Asta înseamnă simplificarea procedurilor birocratice şi a proceselor administrative, dar şi dezvoltarea unui mediu prietenos şi tolerant care să-i încurajeze pe studenţii străini să aleagă ţara noastră. Mă bucur să constat că centrul universitar Constanţa excelează prin parteneriatele cu universităţi din afara ţării şi prin numărul important de studenţi străini care au ales să studieze aici. Multe dintre temele expuse de mine astăzi s-au regăsit şi în dezbaterile organizate în cadrul proiectului «România educată», care include un grup de lucru dedicat învăţământului superior. Rezultatele discuţiilor vor fi dezvoltate într-o viziune strategică ce poate readuce coerenţa şi predictibilitatea de care avem nevoie în reforma învăţământului superior.
 
Insist pe ideea de predictibilitate deoarece nu ne mai putem permite transformarea tuturor ideilor năstruşnice despre educaţie în acte legislative care nu au nicio legătură unele cu altele şi cu atât mai puţin cu o strategie mai amplă în domeniul educaţiei şi cercetării. Cred că România ar putea deveni un reper relevant pe harta globală a educaţiei numai prin centre universitare unite, aşa cum se încearcă la Constanţa prin aducerea la un loc a liceelor şi a colegiilor naţionale, a universităţilor comprehensive, militare sau de profil maritim într-o strânsă colaborare cu autorităţile locale şi cu mediul privat.
 
Dragi studenţi, vă doresc un an bun, să aveţi puterea să vă autodepăşiţi şi curajul să vă propuneţi obiective îndrăzneţe, pentru că numai aşa veţi avea realizări importante! Dragi profesori, vă mulţumesc pentru activitatea dumneavoastră în serviciul cunoaşterii şi pentru devotamentul cu care aţi călăuzit paşii a generaţii întregi de studenţi. Vă doresc mult succes şi un an universitar bun!“, a menţionat preşedintele României, Klaus Iohannis.
 
Citeşte şi:
 
O nouă reţinere în învăţământul universitar din Constanţa. Cine sunt profesorii care au intrat în colimatorul procurorilor

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Gaudeamus igitur / Juvenes dum sumus Universităţile de stat şi cele private din Constanţa, la festivitatea de deschidere a noului an universitar (galerie foto)

02 Oct 2018 684

Klaus Iohannis, la festivitatea de deschidere a anului universitar de la Iaşi. Mesajul preşedintelui

01 Oct 2018 516

LIVE TEXT Imagini de la eveniment Cinci universităţi din Constanţa, la festivitatea de deschidere a noului an universitar (galerie foto)

01 Oct 2018 2331

Ceremonia de deschidere a anului universitar 2018-2019 organizată la Sala Sporturilor din Constanța

30 Sep 2018 1002

Programul ceremoniilor de deschidere a noului an universitar în instituţiile militare de învăţământ din ţară

28 Sep 2018 587

Studenţii Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" participă la festivitatea de deschidere a noului an universitar în Piața Ovidiu din Constanța

28 Sep 2018 738

Academia Navală “Mircea cel Bătrân” Constanţa participă la festivitatea de deschidere a noului an universitar, în Piaţa Ovidiu

26 Sep 2018 492

UPDATE Preşedintele Iohannis a ajuns în Piaţa Ovidiu. Este întâmpinat de primarul Decebal Făgădău (galerie foto)

02 Oct 2017 3782

Constanţa. Mii de studenţi la deschiderea anului universitar. Preşedintele Klaus Iohannis prezent în Piaţa Ovidiu (galerie foto+video)

02 Oct 2017 3603

Preşedintele Klaus Iohannis, aşteptat în Piaţa Ovidiu. Zeci de politişti la datorie (galerie foto+video)

02 Oct 2017 1280

„Gaudeamus igitur / Iuvenes dum sumus!“ Klaus Iohannis va da startul anului universitar în Piaţa Ovidiu din Constanţa

02 Oct 2017 2149

Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar. Restricții de circulație

30 Sep 2017 2101

Este oficial. Președintele Klaus Iohannis vine la Constanța. Participă la deschiderea anului universitar

27 Sep 2017 1444

Academia Navală “Mircea cel Bătrân” participă la festivitatea de deschidere a noului an universitar în Piaţa Ovidiu

27 Sep 2017 1031

LSUMC cere prioritizarea educaţiei

04 Oct 2016 854

Editorial Un nou an universitar, la start. Mai puţini studenţi, mai multe facultăţi

04 Oct 2016 1616

Mesajul tineretului liberal din Constanța pentru studenți

03 Oct 2016 968

UPDATE 1. Premieră! Se deschide anul universitar în Constanţa! Studenţii, în număr mare, s-au adunat în Piaţa Ovidiu (galerie foto)

03 Oct 2016 2450

Începe un nou an universitar! Schimbări majore pentru studenţi

03 Oct 2016 1817

Reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, la deschiderea anului universitar în instituţiile militare

01 Oct 2016 968

Deschiderea anului universitar va avea loc în Piața Ovidiu

29 Sep 2016 4342

Ministrul Duşa - „Îi ordon rectorului Chiţac să pregătească un marş de instrucţie mult mai amplu cu bricul «Mircea»“ (galerie foto)

02 Oct 2015 2395

UPDATE 2. În prezenţa Ministrului Apărării Naţionale Academia Navală „Mircea cel Bătrân" organizează festivitatea de deschidere a noului an universitar (galerie foto)

01 Oct 2015 1337

Mircea Dușa participă la deschiderea anului universitar al Academiei Navale

30 Sep 2015 1050

Academia Navală „Mircea cel Bătrân" organizează festivitatea de deschidere a noului an universitar

29 Sep 2015 852

Studenţii au revenit la Alma Mater Sorin Rugină - „Universitatea «Ovidius» este una de elită, o emblemă a judeţului Constanţa“ (galerie foto)

02 Oct 2014 1974

Fotoreportaj Deschiderea anului universitar sau prilej de etalare a celor mai tari ţinute

01 Oct 2014 2061

Deschidere de an universitar la Academia Navală “Mircea cel Bătrân”

30 Sep 2014 1496

Universitatea Ovidius deschide noul an academic

28 Sep 2014 2187

Eveniment Are loc deschiderea anului universitar la Academia Navală

01 Oct 2013 1855

Umbrele, regrete, urări şi promisiuni Cum a fost la deschiderea anului universitar de la Ovidius (galerie foto)

01 Oct 2013 1771

Comunicat - Universitatea Ovidius

26 Sep 2013 695

Gaudeamus igitur! Universitatea Ovidius a păşit cu dreptul în noul an de studii (galerie foto)

03 Oct 2012 2678

Tiberiu Epure „Universitatea Ovidius este la hotarul de a intra în topul primelor 10 universităţi din ţară“

02 Oct 2012 1210

„Ovidius" îşi deschide, azi, porţileFestivitate de inaugurare a noului an universitar

02 Oct 2012 2459

Festivitatea de deschidere a anului universitar la Academia Navală Mircea cel Bătrân

01 Oct 2012 1445

Dublă sărbătoare la „Andrei Şaguna

01 Oct 2012 2216

Un nou an universitar la Andrei Şaguna

29 Sep 2012 1068

Deschiderea noului an universitar la Andrei ŞagunaAcademicieni, expoziţie de fotografie şi instalarea noului rector

29 Sep 2012 1649

Festivitate de deschidere a anului universitar la Academia Navală Mircea cel Bătrân

28 Sep 2012 1209

„Ovidius“ dă startul anului universitar. Vezi când

28 Sep 2012 1062

Anul universitar, deschis cu fast la Ovidius

28 Sep 2012 886

Deschidere festivă a anului universitar la „Andrei Șaguna”. Află când

25 Sep 2012 1191

Bălăceanu Stolnici i-a îndemnat pe şagunişti să nu cadă pradă superficialităţii (galerie foto)

03 Oct 2011 1707

Academia Navală Mircea cel Bătrân organizează luni festivitatea de deschidere a noului an universitar

30 Sep 2011 902

Deschidere de an universitar cu surprize la „Andrei Şaguna“

02 Oct 2010 1645

Deschidere noului an universitar conferinta de presa

29 Sep 2009 716

Universitatea Ovidius va inaugura noul campus

30 Sep 2008 1184

A inceput anul universitar

02 Oct 2006 765

Basescu a comentat declaratiile lui Nastase

04 Oct 2005 686