Jumătate dintre profesorii constănțeni și-au exprimat intenția de a se vaccina Controversata vaccinare naște dispute aprige între părinți și cadrele didactice


Inspectoratele școlare județene au termen astăzi, până în ora 16, să raporteze Ministerului Educației disponibilitatea angajaților din sistemul de învățământ de a se vaccina anti-COVID-19.

Întrebat zilele acestea în legătură cu intenția exprimată de angajații constănțeni din educație, prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, a declarat pentru ZIUA de Constanta: „Situația privind disponibilitatea de vaccinare a personalului din unitățile de învățământ preuniversitar din județul Constanța se află în acest moment în etapă de procesare a datelor. S-a solicitat managerilor școlari o centralizare pe trei paliere- personal didactic de predare, personal didactic auxiliar, personal nedidactic. Termenul de transmitere a situației finale către MEC este 15 ianuarie 2021. Drept urmare, la dată respectivă vom deține informația finală. Momentan, procentul este de aproximativ 50%”.

De altfel, acesta este procentul vehiculat și de ministrul Educației în ceea ce privește intenția la nivel național a celor 340.000 de membrii ai sistemului „fără ca aceste răspunsuri să constituie o obligație legală de vaccinare, iar în sistemul de învățământ universitar suntem deja la 60%”, declara Sorin Cîmpeanu.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, anunța că personalul din sistemul didactic este inclus în categoria persoanelor care deservesc activități esențiale, respectiv în etapa a doua de vaccinare, care va demara la finele lunii ianuarie, început de februarie.
 
56% dintre părinți nu doresc să își trimită copiii la școală dacă profesorii nu se vaccinează
• Un chestionar online publicat de Asociația „Mame pentru Mame” la finele anului trecut pe pagina de Facebook arată că peste jumătate dintre părinții chestionați nu și-ar trimite copiii la școală dacă profesorii lor nu se vor vaccina
• În cazul profesorilor care nu se vaccinează, 58,7% dintre părinții consideră că aceștia ar trebui să predea online
• Doar o mică parte dintre părinți susțin soluții radicale, precum excluderea din învățământ a profesorilor care nu vor să se vaccineze.
• Temerea principală a părinților (64,1%) este că cei mici aduc infecția de la școală și îi îmbolnăvesc pe membrii vulnerabili ai familiei.
Evident că respectivul comunicat a fost vehement contestat de profesori, care s-au simțit lezați de atitudinea „anumitor părinți”.
Iată în continuare comunicatul Asociației „Mame pentru Mame”
 

„Circa 56,5% dintre părinții din România nu și-ar lăsa copiii să revină la orele de școală în prezența unui profesor care nu s-a vaccinat împotriva coronavirusului, conform unui sondaj online realizat de Asociația «Mame pentru Mame». În același timp, peste jumătate dintre cei chestionați (58,7%) au declarat că profesorii care nu doresc să se vaccineze ar trebui să țină doar ore online, nu cu prezență fizică în fața elevilor.
«Avem acum dovada că majoritatea părinților înțeleg utilitatea vaccinării și sunt de acord cu aceasta», afirmă Ana Măiță, președintele Asociației Mame pentru Mame și activist pentru drepturile femeilor, mamelor și copiilor. «Ca mamă și fost pacient COVID-19, am o experiență directă cu boala și cunosc impactul pe care îl are asupra unei familii. Am trecut printr-o perioadă sumbră în care am fost izolată, cu alți doi membri ai familiei mele suspecți de infectare cu coronavirus, iar un altul, cu o stare de sănătate extrem de fragilă, la rândul său în izolare pentru a se feri de infecții. Înțeleg perfect preocupările părinților și aș dori să le transmit că au susținerea deplină a organizației noastre. Datorită vaccinării populația este acum ferită de boli grave precum difteria sau poliomelita, așadar vom depune toate eforturile pentru a convinge oamenii, în mod particular profesorii, de beneficiile vaccinării, în special în actualul context», a declarat Ana Măiță, președintele Asociației «Mame pentru Mame».
Recentul sondaj publicat de Federația Sindicatelor din Educaţie «Spiru Haret» arată însă o situație de semn opus, în care majoritatea profesorilor refuză vaccinarea. În schimb, opinia părinților, consultați prin intermediul chestionarului Asociației «Mame pentru Mame», este că profesorii care nu doresc să se vaccineze ar trebui să predea exclusiv online.

«Aceste rezultate sunt mai degrabă încurajatoare», afirmă Ana Măiță. «Din fericire, doar o mică parte dintre respondenți, 13%, consideră că acești profesori ar trebui excluși din învățământ, deci nu avem în față perspectiva unui conflict între părinți și profesori. Aceste date ne fac să credem că putem găsi o soluție acceptabilă pentru școală, care să le ofere profesorilor care nu doresc să se vaccineze șansa de a-și face în continuare meseria. Subliniez însă că organizația noastră susține în continuare cu fermitate adoptarea unei legi a vaccinării».
În condițiile unei pandemii care a ucis deja circa 15.000 de români, oameni din categoriile cele mai vulnerabile – bătrâni, suferinzi de boli cronice, dar și personal medical din prima linie – refuzul vaccinării este o problemă serioasă. Pentru a se atinge imunizarea de grup și a reduce astfel la minimum incidența cazurilor de COVID-19, este nevoie ca o proporție mult mai mare din populație să fie vaccinată, între 60% și 70% potrivit majorității modelelor epidemiologice.
România se confruntă cu un grad relativ redus de acceptare a vaccinurilor și vaccinării, deși tocmai grație acestora populația este acum ferită de boli grave precum difteria sau poliomielita.
Chestionarul «Mame pentru Mame» a fost completat online de 710 români, în perioada 21-22 decembrie”.
 
Citește și:

Concluziile chestionarului inițiat de Consiliul Județean al Elevilor constănțeni

Orele online nu satisfac aproape deloc nevoile educaționale ale elevilor
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța va avea centre de examen pentru obținerea certificatelor Pearson, de limbă engleză

03 Mar 2021 746

În fiecare week-end Cursuri de limba franceză pentru elevii de-a XI-a și a XII-a

02 Mar 2021 736

Părinții constănțeni nu se înghesuie să-și înscrie copiii la orele remediale

02 Mar 2021 1037

Debutează vaccinarea profesorilor la Constanța. Câte cadre didactice au solicitat imunizarea

24 Feb 2021 954

Cu toate că ISJ Constanța nu se implică Peste 1.000 de elevi constănțeni participă la Olimpiada Națională „Gazeta Matematică”, sprijinită logistic de UMC

20 Feb 2021 1300

Ministrul Sorin Cîmpeanu „În 10 ani, inspectoratele școlare nu-și vor mai avea rostul”

18 Feb 2021 16266

Șeful ISJ Constanța, precizări despre activitățile privind recuperarea orelor din online

12 Feb 2021 1256

Modificări propuse la înscrierea în clasa pregătitoare 2021 Inspectoratul Școlar va putea decide reconfigurarea circumscripțiilor școlare

11 Feb 2021 2459

Apelul sindicatelor din învățământ „Trebuie să apară tragedii și în sistemul de educație, pentru ca lucrurile să fie luate în serios”

11 Feb 2021 1110

Se înființează Consiliul Consultativ al societății civile. Funcționează în subordinea Consiliului Județean Constanța. Cine face parte din el?

10 Feb 2021 817

Directorii unităților constănțene de învățământ s-au mobilizat „Normalitatea este la școală, iar respectarea regulilor și înțelegerea părinților vor sprijini eforturile noastre”

08 Feb 2021 2279

Prof. Mitică Iosif, liderul sindicatului constănțean, despre ordinul comun „Lipsă de profesionalism atât din partea ministerului, cât și a Guvernului României”

06 Feb 2021 1470

Conform ratei de incidență publicate de Ministerul Educației În municipiul Constanța, școlile vor fi deschise în scenariul galben. Doar în Dumbrăveni se aplică scenariul roșu

06 Feb 2021 1832

Alianța USR PLUS organizează un proces de recrutare pentru un post neremunerat în CLDPS

05 Feb 2021 2308

În varianta modificată a ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății Schimbări nuanțate, dar nu cele așteptate. Primordială - pasarea responsabilităților (Document)

04 Feb 2021 2550