La Concursul național de reviste școlare, publicația Colegiului „Al.I. Cuza” a obținut premiul I


Reînființat în urmă cu doi, Colegiul Național Militar „Al.I. Cuza” din Constanța a reușit ca, în scurt timp, să consemneze, prin elevii săi, îndrumați de unii dintre cei mai valoroși profesori constănțeni care au ales catedra „militarizată”, numeroase premii la cele mai diverse concursuri naționale.
Anul trecut, la propunerea prof. Mădălin Roșioru, catedra de limba franceză, era înființată revista colegiului „CNMAIC - Jurnal de bord”, experimentatul cadru didactic având plăcuta experiență a unei alte publicații la Școala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart”, pe care a părăsit-o pentru Colegiul Militar.
Avându-l ca redactor-șef pe elev sg .maj. Petru Rîlea, pe-atunci în clasa a XI-a, revista a apărut într-un prim număr dublu, omagial anul trecut.
Zilele acestea, cel de-al treilea număr, coordonat de prof. dr. Adrian Ilie (catedra de istorie) și prof. Iuliana Negreț (director adjunct și profesor de matematică), a reușit performanța de a fi răsplătit cu Premiul I la Concursul național al revistelor școlare organizat de Școala Gimnazială nr. 7 din Reșița și de I.S.J. Caraș- Severin pe două categorii: gimnaziu și liceu.
Ieri, redactorul șef Petru Rîlea ne declara că nu i-a fost atât de greu, anul trecut, la înființare, întrucât experimentase redactarea de publicații la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung de unde se transferase. „Pentru că sunt în clasa a XII-a, mi-am dorit ca revista să aibă o tradiție, așa încât am luat alături de mine doi colegi din clase mai mici - Cristian Răghină (10 A) și Gabriel Ghiran (10 B), care sper să se ocupe în continuare de textele pe care le primim de la elevi și profesori”.


Vă oferim în continuare două dintre articolele din cuprinsul celui de-al treilea număr al revistei „CNMAIC - Jurnal de bord”:
 

„Civil versus militar: avantaje și dezavantaje”

„Civil și militar...hmmm...Se spune că atunci când îți dorești ceva, se îndeplinește! Astfel mi-am sădit în suflet dorința de-a purta haina militară. Există o linie foarte fină între omul civil și cel militar.
Mai întâi de toate, în orice cariera trebui să fii om cu cei din jurul tău.
Bună! Mă numesc Luca Bianca-Andreea și sunt elevă a Colegiului Național Militar “Alexandru Ioan Cuza” Constanța. Visul de a urma o carieră militară a apărut încă din clasele mici. Multă lume mi-a spus că este greu la un liceu militar, mai ales pentru o fată si nu voi face față, dar le-am demonstrat că o fată se poate descurca la fel de bine ca un băiat. Viața de militar nu este ușoară, dar unde există pasiune, ai puterea de a merge mai departe.
De ce am ales un liceu militar și nu unul civil? Din punctul meu de vedere, un liceu militar are mult mai multe avantaje față de un liceu civil. Liceul militar, pe lângă faptul că îți dezvoltă cunoștințele ca orice alt liceu, acesta conturează caractere și îți oferă un viitor. Liceul militar te maturizează, te face independent, mai responsabil, mai ordonat și, mai ales, puternic. Începuturile sunt cele mai grele, dar după totul pare ceva obișnuit. De multe ori ne luptăm cu dorul de casa...Este greu să facem acest salt, de la acel copil răsfățat de părinți la un adevărat elev militar, dar nu este imposibil. Încă îmi aduc aminte prima zi în care am purtat uniforma și am defilat la începutul anului școlar. Părinții și bunicii mei erau foarte emoționați, aveau lacrimi în ochi, dar pe chipul lor se putea citi mândria. A fost cu adevărat un moment minunat când i-am luat în brațe!
Uniforma ne aseamănă în unitate, toți elevii suntem egali, dar ne deosebește de ceilalți civili. Ne dăm seama că suntem cu adevărat speciali! Când ieșim în oraș, îmbrăcați în uniformă, suntem admirați de foarte multe persoane. Nu consider că această admirație vine doar din pricina faptului că purtăm o uniformă, ci pentru curajul, ambiția și voința pe care le-am avut când am aplicat la acest liceu. Pot spune ca îmi este dor de familie și prietenii de-acasă, dar n-aș da viața de elev militar pe nimic. Într-un liceu militar se creează cele mai puternice prietenii. Prietenii care durează o viață.
Chiar dacă suntem elevi militari, asta nu înseamnă că nu avem și viață civilă. Fetele chiar dacă poartă uniformă în unitate, par dure și fac lucruri pe care le fac și băieții, acestea își păstrează feminismul.
În viitor mi-am propus să urmez Academia Forțelor Aeriene sau Academia Națională de Informații. Știu că va trebui să muncesc mult pentru ceea ce-mi doresc, dar după cum a spus si John Heywood «Nimic nu e imposibil pentru un suflet ambițios».

Diferența dintre civil și militar va exista mereu. Un militar, poate fi și civil, dar un civil nu poate fi și militar”.


Elev Luca Bianca-Andreea

 

„Despre colegiul meu...”

„Mă bucur să spun că, de anul acesta, la întrebarea Cine ești? lângă numele meu pot adăuga: elev al Colegiului Național Militar ,,Al. I. Cuza’’ din Constanța.
Sunt convins că fiecare dintre colegii mei - aflați la început de drum sau în prag de bacalaureat - simt aceeași mândrie când își asociază identitatea cu acest colegiu.
Ce am învățat aici? Că onoarea, disciplina și perseverența stau la temelia devenirii mele. Că în aceste bănci găsesc elemente care să mă îndrepte spre un viitor bun. Am aflat cum îmi pot clădi siguranța, încrederea în forțele proprii, ce înseamnă loialitatea și curajul.
Știu acum că am făcut o alegere înțeleaptă, că –oricât de mult mi s-a schimbat viața – aceasta este transformarea potrivită.
Ce descopăr zilnic aici? OAMENI ADEVĂRAȚI care ne ajută să fim, la rândul nostru, OAMENI ADEVĂRAȚI”
Mulțumesc, CNMAIC!”.
Elev Moraru Iaris (IX E). Coord.: prof. Geanina Roșu


Citește și:

ZIUA de Constanţa, partener cultural al Colegiului Militar „Al. I. Cuza“ Au sărbătorit Dobrogea prin cântec, joc şi evocări literar-istorice (galerie foto)


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, gazda unei reuniuni a absolvenților fostului Liceu Militar de Marină

29 May 2021 759

Colegiul Național Militar „Al. I. Cuza”, în linie dreaptă spre admiterea în clasa a IX-a

08 Mar 2021 1279

16 elevi confirmați pozitivi cu COVID-19 la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța

05 Mar 2021 1956

De Ziua mondială a justiției sociale Cadeți de la Colegiul „Al.I. Cuza” au dezbătut teme de puternic impact

22 Feb 2021 876

În cadrul proiectului educațional „Ateliere de oratorie” Dezbatere online la Colegiul Militar „Al.I. Cuza”, între elevi și un reputat judecător clujean

05 Nov 2020 1482

Colegiul Militar Alexandru Ioan Cuza Constanța a primit drapelul de luptă

02 Oct 2020 685

#citeșteDobrogea 139 de ani de la înființarea primei școli de cadeți marinari (galerie foto)

01 Oct 2020 3678

O nouă recunoaștere a echipei redacționale a revistei „Jurnal de bord”, a Colegiului Național Militar „Al. I. Cuza” din Constanța

09 Sep 2020 1103

Concursul de informatică „Marea Neagră Digitală” și-a desemnat câștigătorii

19 Aug 2020 1178

De peste un secol, promoțiile anuale ale instituțiilor militare de învățământ poartă denumiri onorifice. Care au fost acestea în ultimii 10 ani

13 Jul 2020 1426

Weekend „asaltat” de olimpiade școlare la Constanța

16 Jan 2020 2174

ZIUA de Constanţa, partener cultural al Colegiului Militar „Al. I. Cuza“ Au sărbătorit Dobrogea prin cântec, joc şi evocări literar-istorice (galerie foto)

27 Nov 2019 3657

Liceenii militari au adus acasă Marele Premiu „Art Arm“

08 Nov 2019 2316

Elevii constănțeni s-au întors cu mențiuni de la Concursul „Ion Barbu - Dan Barbilian” Călărași

29 Oct 2019 1631

De Ziua Armatei Române, dr. Costin Scurtu, față-n față cu elevii Colegiului Militar „Al.I. Cuza” (galerie foto)

26 Oct 2019 2354