La Concursul național de reviste școlare, publicația Colegiului „Al.I. Cuza” a obținut premiul I


Reînființat în urmă cu doi, Colegiul Național Militar „Al.I. Cuza” din Constanța a reușit ca, în scurt timp, să consemneze, prin elevii săi, îndrumați de unii dintre cei mai valoroși profesori constănțeni care au ales catedra „militarizată”, numeroase premii la cele mai diverse concursuri naționale.
Anul trecut, la propunerea prof. Mădălin Roșioru, catedra de limba franceză, era înființată revista colegiului „CNMAIC - Jurnal de bord”, experimentatul cadru didactic având plăcuta experiență a unei alte publicații la Școala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart”, pe care a părăsit-o pentru Colegiul Militar.
Avându-l ca redactor-șef pe elev sg .maj. Petru Rîlea, pe-atunci în clasa a XI-a, revista a apărut într-un prim număr dublu, omagial anul trecut.
Zilele acestea, cel de-al treilea număr, coordonat de prof. dr. Adrian Ilie (catedra de istorie) și prof. Iuliana Negreț (director adjunct și profesor de matematică), a reușit performanța de a fi răsplătit cu Premiul I la Concursul național al revistelor școlare organizat de Școala Gimnazială nr. 7 din Reșița și de I.S.J. Caraș- Severin pe două categorii: gimnaziu și liceu.
Ieri, redactorul șef Petru Rîlea ne declara că nu i-a fost atât de greu, anul trecut, la înființare, întrucât experimentase redactarea de publicații la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung de unde se transferase. „Pentru că sunt în clasa a XII-a, mi-am dorit ca revista să aibă o tradiție, așa încât am luat alături de mine doi colegi din clase mai mici - Cristian Răghină (10 A) și Gabriel Ghiran (10 B), care sper să se ocupe în continuare de textele pe care le primim de la elevi și profesori”.


Vă oferim în continuare două dintre articolele din cuprinsul celui de-al treilea număr al revistei „CNMAIC - Jurnal de bord”:
 

„Civil versus militar: avantaje și dezavantaje”

„Civil și militar...hmmm...Se spune că atunci când îți dorești ceva, se îndeplinește! Astfel mi-am sădit în suflet dorința de-a purta haina militară. Există o linie foarte fină între omul civil și cel militar.
Mai întâi de toate, în orice cariera trebui să fii om cu cei din jurul tău.
Bună! Mă numesc Luca Bianca-Andreea și sunt elevă a Colegiului Național Militar “Alexandru Ioan Cuza” Constanța. Visul de a urma o carieră militară a apărut încă din clasele mici. Multă lume mi-a spus că este greu la un liceu militar, mai ales pentru o fată si nu voi face față, dar le-am demonstrat că o fată se poate descurca la fel de bine ca un băiat. Viața de militar nu este ușoară, dar unde există pasiune, ai puterea de a merge mai departe.
De ce am ales un liceu militar și nu unul civil? Din punctul meu de vedere, un liceu militar are mult mai multe avantaje față de un liceu civil. Liceul militar, pe lângă faptul că îți dezvoltă cunoștințele ca orice alt liceu, acesta conturează caractere și îți oferă un viitor. Liceul militar te maturizează, te face independent, mai responsabil, mai ordonat și, mai ales, puternic. Începuturile sunt cele mai grele, dar după totul pare ceva obișnuit. De multe ori ne luptăm cu dorul de casa...Este greu să facem acest salt, de la acel copil răsfățat de părinți la un adevărat elev militar, dar nu este imposibil. Încă îmi aduc aminte prima zi în care am purtat uniforma și am defilat la începutul anului școlar. Părinții și bunicii mei erau foarte emoționați, aveau lacrimi în ochi, dar pe chipul lor se putea citi mândria. A fost cu adevărat un moment minunat când i-am luat în brațe!
Uniforma ne aseamănă în unitate, toți elevii suntem egali, dar ne deosebește de ceilalți civili. Ne dăm seama că suntem cu adevărat speciali! Când ieșim în oraș, îmbrăcați în uniformă, suntem admirați de foarte multe persoane. Nu consider că această admirație vine doar din pricina faptului că purtăm o uniformă, ci pentru curajul, ambiția și voința pe care le-am avut când am aplicat la acest liceu. Pot spune ca îmi este dor de familie și prietenii de-acasă, dar n-aș da viața de elev militar pe nimic. Într-un liceu militar se creează cele mai puternice prietenii. Prietenii care durează o viață.
Chiar dacă suntem elevi militari, asta nu înseamnă că nu avem și viață civilă. Fetele chiar dacă poartă uniformă în unitate, par dure și fac lucruri pe care le fac și băieții, acestea își păstrează feminismul.
În viitor mi-am propus să urmez Academia Forțelor Aeriene sau Academia Națională de Informații. Știu că va trebui să muncesc mult pentru ceea ce-mi doresc, dar după cum a spus si John Heywood «Nimic nu e imposibil pentru un suflet ambițios».

Diferența dintre civil și militar va exista mereu. Un militar, poate fi și civil, dar un civil nu poate fi și militar”.


Elev Luca Bianca-Andreea

 

„Despre colegiul meu...”

„Mă bucur să spun că, de anul acesta, la întrebarea Cine ești? lângă numele meu pot adăuga: elev al Colegiului Național Militar ,,Al. I. Cuza’’ din Constanța.
Sunt convins că fiecare dintre colegii mei - aflați la început de drum sau în prag de bacalaureat - simt aceeași mândrie când își asociază identitatea cu acest colegiu.
Ce am învățat aici? Că onoarea, disciplina și perseverența stau la temelia devenirii mele. Că în aceste bănci găsesc elemente care să mă îndrepte spre un viitor bun. Am aflat cum îmi pot clădi siguranța, încrederea în forțele proprii, ce înseamnă loialitatea și curajul.
Știu acum că am făcut o alegere înțeleaptă, că –oricât de mult mi s-a schimbat viața – aceasta este transformarea potrivită.
Ce descopăr zilnic aici? OAMENI ADEVĂRAȚI care ne ajută să fim, la rândul nostru, OAMENI ADEVĂRAȚI”
Mulțumesc, CNMAIC!”.
Elev Moraru Iaris (IX E). Coord.: prof. Geanina Roșu


Citește și:

ZIUA de Constanţa, partener cultural al Colegiului Militar „Al. I. Cuza“ Au sărbătorit Dobrogea prin cântec, joc şi evocări literar-istorice (galerie foto)


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În Constanța Elevii CNMAIC, premiați la concursul de fizică „Pontus Euxinus"

31 Mar 2024 408

Promovarea ofertei educaționale la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța (FOTO)

23 Mar 2024 557

Colegiul Național Militar din Constanța organizează recrutarea și selecția pentru soldați gradați profesioniști

18 Feb 2024 753

În Constanța A avut loc Concursul Interdisciplinar de fizică și geografie „Ștefan Hepiteş" - etapa județeană

06 Feb 2024 672

LIVE VIDEO+TEXT Activitate la Colegiul Național Militar "Alexandru Ioan Cuza" Constanța cu ocazia Zilei Dobrogei (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Nov 2023 1432

#Dobrogea145 Prof. dr. Adrian Ilie, director al Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“ Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

16 Nov 2023 1121

Evenimentul „Ziua Armatei României în școli“ continuă la Constanța! (GALERIE FOTO)

17 Oct 2023 877

Știri Constanța Colegiul Național Militar organizează recrutarea și selecția pentru posturi de soldați gradați profesioniști

15 Sep 2023 1202

Învățământ Constanța Cine este șeful de promoție de la Colegiul „Alexandru Ioan Cuza” Constanța

08 Jul 2023 1618

LIVE TEXT Elevii de clasa a XII-a de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța au parte de festivitatea de abslovire (FOTO)

10 Jun 2023 1665

Ultimul clopoțel pentru elevii de clasa a XII-a de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța

07 Jun 2023 1399

Anunț important al CT BUS. Autobuzele liniei 2-43 circulă deviat

12 May 2023 1254

Trei absolvenți ai Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța au expus la un vernisaj ținut de Muzeul Național al Marinei Române

28 Apr 2023 914

Ceremonie de avansare în grad pentru elevii Colegiului Național Militar "Alexandru Ioan Cuza" Constanța (GALERIE FOTO)

31 Mar 2023 1990

Trei elevi constănțeni, premiați la Concursul de matematică „Viceamiral Vasile Urseanu“, ediția XXIX (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Dec 2022 3421