La ședința publică de la Palatul Copiilor O eroare de comunicare a produs tensiuni între conducerea ISJ Constanța și candidații la posturile de educatori și învățători


Ieri, la Palatul Copiilor din Constanța, ședința publică în care urmau să fie repartizați candidații care au obținut minimum nota 7 (șapte) la proba scrisă în cadrul concursului național, sesiunea 2020, s-a lăsat cu neașteptate tensiuni între reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța și cadre didactice.

Post viabil patru ani nu este sinonim cu angajare pe perioadă nedeterminată
În încercarea de a descâlci problema, am aflat că în luna ianuarie, când se fac proiectele de încadrare, se publică lista posturilor vacante care au fost trecute prin consiliul profesoral și consiliul de administrație și se stabilește pentru fiecare în parte modalitatea de angajare – pe perioadă determinată sau nedeterminată - pentru anul școlar viitor.

Odată cu abrogarea art. 253 din Legea educației și înlocuirea cu art. 93^1, termenul de viabilitate a postului produce confuzii: există (încă) viabilitatea postului, stabilită de consiliul de administrație, dar și contract de muncă pe perioada de viabilitate a postului (nu pe un an sau patru). La momentul la care școlile anunță posturile la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, se precizează și faptul că sunt propuse pentru angajare pe perioadă determinată sau nedeterminată. Posturile titularizabile sunt posturile publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, cu viabilitate de un ciclu de învățământ. Ceea ce a condus la confuzia că angajarea pe un post viabil patru ani este sinonimă cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată.
În ședința de ieri, de pretransferuri, s-au putut ocupa numai posturi propuse pentru angajare pe perioadă nedeterminată, publicate ca atare înainte de înscrierea la concurs, pe titularizare.edu.ro.
 
Ce știau de fapt candidații prezenți ieri? „Ședința este pentru toate specializările, posturi pe perioadă nedeterminată, anunțate cu viabilitate de patru ani, ca de fapt ele să fie pe perioadă determinată, motiv pentru care aplicația de la minister nu le-a putut valida ca fiind titularizabile. Asta în condițiile în care aceste posturi au fost date către titularizare de către directorii unităților de învățământ, în niciun caz pe perioadă determinată, pentru că sunt în urma eliberării lor la pretransfer. În toată țara aceste posturi au fost declarate titularizabile, pe perioadă nedeterminată, și numai în Constanța apar cu viabilitate de patru ani cum este orice post titularizabil, doar că sunt pe perioadă determinată. Și ni s-a spus că se așteaptă un răspuns de la minister, dar că ne sfătuiesc să revenim la ședința de suplinire. În condițiile în care noi avem note de 9,50 și nu vrem să mai dăm la anul din nou examen. Ceea ce nu mi se pare normal, după ce anul ăsta am stat patru ore cu masca pe față la proba scrisă”, ne-a declarat educatoarea A.P.

„O greșeală impardonabilă!”

La ședința de repartizare de ieri, sindicatul învățământ a fost reprezentat de Ștefan Popescu, dar prof. Mitică Iosif avea să afirme: „Când ai un post viabil patru ani, asta înseamnă un ciclu de învățământ, deci poate fi titularizat. Din câte am înțeles, de la ISJ Constanța posturile au plecat spre titularizare, dar nu pe perioadă nedeterminată, așa cum spune legea, ci pe perioadă determinată. Motiv pentru care colegii noștri, mulți fiind la al patrulea-cincilea an de titularizare, nu pot ocupa posturile pe perioada nedeterminată. Dintr-o greșeală impardonabilă... Am sunat imediat la domnul Hăncescu, la federație, iar dânsul a sunat la minister unde i s-a spus că este greșeala ISJ Constanța și azi nu se mai poate face nimic pentru că este etapă de mobilitate și este împotriva legii și nu riscă nimeni dosar penal. Nu ne jucăm, totuși, cu viața unor oameni și cu viitorul lor!”.
 

„Prin dialog și prin colaborare vom găsi cele mai bune soluții”

Întrebat în legătură cu tensiunile produse ieri la Palatul Copiilor, prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, a declarat: „Sunt candidați care și-au manifestat nemulțumirea cu privire la faptul că unele posturi care apăreau pe lista de pe site-ul național, deși au viabilitate de 4 ani, au fost propuse pentru angajare pe o perioadă determinată. Vă precizez că lista respectivă este publică din 16 iunie 2020, așadar atât înainte de depunerea dosarelor pentru concurs, cât și ulterior candidații au avut posibilitatea de a se informa corespunzător. Din data de 18 iunie până astăzi, 13 august, la nivel național nu s-a putut efectua, conform metodologiei, nicio modificare a datelor de pe site.
Ne dorim să îi sprijinim pe toți candidații din județul Constanța, astfel încât să avem la catedră oameni de valoare. Chiar dacă există și nemulțumiri, avem convingerea că prin dialog și prin colaborare vom găsi cele mai bune soluții pentru fiecare cadru didactic. Cu înțelegere și calm, vă asigur că vom analiza fiecare situație în parte și vom găsi, cu certitudine, aceste soluții”.


Cert este că atât educatoarele, cât și învățătoarele cu note peste 7 la concursul de titularizare au plecat, ieri, de la Palatul Copiilor foarte dezamăgite de discursul politicianist cu care s-a încercat să se lămurească problema.
 
Citește și:


UPDATE. Răspunsul inspectorului general la scandalul din timpul ședinței de la Palatul Copiilor Constanța

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În sfârșit, în mandatul „generalului” Sorin Mihai ISJ Constanța caută profesori pentru nou-înființatul Centru județean de excelență

09 Apr 2021 3407

Editorial Jocul de-a du-te-vino, într-o vacanță care nu-i. Profesori-elevi-părinți se simt insultați de aceste experimente

08 Apr 2021 4169

Atenție, părinți! DSP Constanța a revenit cu noi precizări Grădinițele constănțene se redeschid, săptămâna viitoare, în baza solicitărilor părinților

08 Apr 2021 7539

Simulare Evaluare Națională 2021 La proba scrisă la limba maternă nu sunt candidați constănțeni

30 Mar 2021 585

Inspector școlar general adjunct Anca Dragomir „Circumscripțiile necesitau o reechilibrare, întrucât vrem să aducem în top școli de tradiție”

30 Mar 2021 2083

Atenție la înscrierea în clasa pregătitoare! Părinți revoltați de modificările făcute de ISJ Constanța în arondarea Școlii nr. 38

29 Mar 2021 3175

ISJ Constanța 5.135 de elevi susțin, de luni, simularea Evaluării Naționale

28 Mar 2021 910

ISJ Constanța îndeamnă elevii să trateze cu seriozitate simulările Bacalaureatului

20 Mar 2021 646

Editorial Și profesorii sunt oameni, resimt oboseala și lipsa interacțiunii directe cu elevul

15 Mar 2021 5847

În atenția cadrelor didactice constănțene Calendarul ședințelor publice de repartizare a cadrelor didactice pe posturi

10 Mar 2021 1858

Constanța va avea centre de examen pentru obținerea certificatelor Pearson, de limbă engleză

03 Mar 2021 915

În fiecare week-end Cursuri de limba franceză pentru elevii de-a XI-a și a XII-a

02 Mar 2021 909

Părinții constănțeni nu se înghesuie să-și înscrie copiii la orele remediale

02 Mar 2021 1207

Debutează vaccinarea profesorilor la Constanța. Câte cadre didactice au solicitat imunizarea

24 Feb 2021 1100

Cu toate că ISJ Constanța nu se implică Peste 1.000 de elevi constănțeni participă la Olimpiada Națională „Gazeta Matematică”, sprijinită logistic de UMC

20 Feb 2021 1566