La un an de la înființarea în cadrul Primăriei Constanța S-a activat Comisia de implementare a proiectului „Școala profesională în sistem dual din Constanța”


Înființată în ședința de Consiliu Local din 28 noiembrie 2019, în baza HCL nr. 510, cu 26 de voturi (din 27), Comisia de implementare a proiectului „Școala profesională în sistem dual din Constanța”,  din cadrul Primăriei Constanța, a rămas la stadiul de... bune intenții timp de un an și abia zilele acestea a avut prima reuniune.
 
„Asociația Firmelor din Constanța a fost cea care i-a depus, în 2019, toată documentația pe masă primarului Decebal Făgădău pentru alcătuirea acestei comisii, edil care s-a arătat interesat de inițiativă, ca dovadă că a și inițiat și aprobat înființarea ei. Nu știm din ce motive a rămas până mai ieri... într-un sertar”, declara pentru ZIUA de Constanța Ciprian Lepădatu, președintele asociației inițiatoare.
 
Comisia are ca obiectiv general crearea unei platforme de dialog, sprijin și cooperare între administrația locală, instituțiile publice, agenții economici locali și elevii și părinții interesați de formarea profesională duală, prin care să se realizeze un proces durabil, la nivelul municipiului Constanța, de corelare a cererii pieței muncii din Constanța cu oferta de muncă pregătită și calificată, în toate domeniile.
 
Din componența comisiei fac parte câte un reprezentant al Primăriei Constanța, ISJ Constanța, Camera de comerț, industrie, navigație și agricultură Constanța, organizația patronală Operatorul Portuar, Organizația Patronală Mamaia, Federația Patronatelor din Turismul Românesc, Asociația Constructorilor și Investitorilor Dobrogea, Organizația Patronală a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Comitetul Județean al Prinților Constanța, Asociația Firmelor din Constanța.
La întâlnire au luat parte reprezentanți ai Primăriei municipiului Constanța, Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Camerei de Comerț, Industrie și Navigație Constanța, Comitetului Județean al Părinților Constanța și Asociației Firmelor din Constanța.
 
Luna viitoare, prima reuniune online a Comisiei cu agenții economici din municipiu
Membrii Comisiei au dezbătut posibilitățile de cooperare în domenii precum: stimularea interesului pentru formare profesională duală în rândul agenților economici și al tinerilor din învățământul preuniversitar din oraș; coroborarea măsurilor de modernizare a pieței muncii cu cele educaționale; actualizarea ofertei educaționale de tip Școală profesională în regim dual; promovarea educației antreprenoriale la elevi, înființarea și modernizarea campusurilor școlare din sistemul dual, promovarea în spațiul public și în mediile-țintă a conceptului de Școală profesională - Școală de Excelență ca prim pas către o carieră profesională deschisă.
 
La finalul întrevederii, printr-un comunicat, Primăria Constanța a anunțat că această comisie a decis ca în cursul lunii februarie a.c. să organizeze o reuniune online cu agenții economici din municipiu, cu obiectivul de a stimula interesul acestora pentru pregătirea sistemică a viitoarei forțe de muncă a orașului. Reuniunea va fi urmată de mai multe activități directe cu participarea agenților economici și a părinților și elevilor interesați de formarea profesională duală în orașul Constanța.
 
De asemenea, Ciprian Lepădatu a declarat că va propune a hotărâre de Consiliu Local prin care să fie sprijiniți cu cazare, masă și transport elevii din afara orașului care vor opta pentru cursurile școlilor profesionale.

 
Citește și:

Concluziile Conferinţei regionale organizate de Comitetul Judeţean al Părinţilor Constanţa. Beneficiile învăţământului profesional în sistem dual, direct proporţionale cu implicarea agenţilor economici (galerie foto)
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Marcela Mariana Frigioiu - Director executiv la Direcția Financiară din cadrul Primăriei Constanţa (documente)

12 Jun 2021 623

Primăria Constanța cumpără utilaje motorizate pentru lucrările de întreținere a spațiilor verzi din municipiu

12 Jun 2021 615

Se înlocuiesc parasolarele băncilor de odihnă amplasate pe domeniul public din municipiul Constanța

12 Jun 2021 413

În urma sesizărilor venite din partea constănțenilor Au început lucrările de punere în siguranță a podului suspendat din Parcul Tăbăcărie

11 Jun 2021 649

Posturi vacante la Primăria Comunei Topraisar, județul Constanța

11 Jun 2021 551

Cumpăna Se lucrează intens la proiectul modernizării drumului de acces de la Campusul Școlar

11 Jun 2021 363

Primăria Dobromir își reabilitează drumurile din localitate

11 Jun 2021 295

Ce se construiește Hotel nou pe bulevardul Ferdinand, din Constanța! Proprietarul este un cunoscut om de afaceri francez

11 Jun 2021 938

Ce se construiește Spital de Pediatrie, la Palazu Mare. Proiect de 10 ani, scos de la naftalină

11 Jun 2021 533

Declarații de avere Lenuța Petcu - șef Serviciu Contabilitate din Primăria Constanța (documente)

11 Jun 2021 583

Bucureștenii de la Meva Concept au câștigat contractul de reabilitare a străzii Ștefan cel Mare din Constanța şi de modernizare a străzilor adiacente

11 Jun 2021 955

Corsa Construct din Cernavodă reabilitează termic școala Dimitrie Cantemir din municipiul Constanța

10 Jun 2021 832

Primăria Constanța scoate la licitație digitalizarea arhivei administrației publice locale

10 Jun 2021 240

Total Grup Telecom, furnizorul de reţele de comunicaţii electronice al Primăriei Constanţa (document)

10 Jun 2021 930

Primăria Constanța, executată silit pentru un fost ministru al României interbelice. La mijloc, un teren din fosta zonă militară Mamaia

10 Jun 2021 1640