Ministerul Educației A fost aprobat noul regulament ce privește organizarea și funcționarea unităților de învățământ preuniversitar

Elevi Sursa foto: Unsplash

A fost semnat și transmis spre publicare în Monitorul Oficial al României ordinul de ministru care aprobă noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), informează marți, 5 iunie, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației. 

Potrivvit sursei citate, comparativ cu actualul regulament - în vigoare până la data de 31 august 2022 - elementele de noutate incluse în noul act normativ constau în mai multe elemente.

Astfel, a fost inclusă compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului școlar și reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unități-pilot.

De asemenea, numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.

La fiecare disciplină, se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar.

Se vor include noi reglementări privind nivelul antepreșcolar (creșe).

Se va compatibiliza modului de organizare și funcționare a consiliilor de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar cu legislația primară.

Totodată, se află pe listă creșterea relevanței formării continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, precizându-se atribuțiile specifice. 

Precizările privind realizarea transferurilor elevilor și eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional, sunt pe lista regulamentului-cadru.

Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.

De asemenea, se are în vedere eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.

Prevederile noului ROFUIP vor intra în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2022, mai precizează sursa citată. 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Sorin Mihai, inspector școlar general ISJ Constanța, despre reformele și controversele noilor Legi ale Educației Naționale (VIDEO)

04 Aug 2022 680

Se desființează Centrele de Asistență Educațională? Ce spune șeful CJRAE Constanța

03 Aug 2022 2633

Ministerul Educației Modificări la proiectul de Lege a învățământului superior. Finanțare suplimentară pentru universitățile de stat

01 Aug 2022 604

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu „În primele 10 zile de la lansarea proiectelor în consultare, am primit aproape 500 de propuneri“

22 Jul 2022 632

Primăria Constanța a pierdut procesul pentru transportul gratuit al elevilor! Dosarul, trimis la Curtea Supremă

20 Jul 2022 748

Ministrul Educației Palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive școlare nu se desființează!

18 Jul 2022 774

Absolvenții claselor a VIII-a află astăzi la ce liceu vor studia din toamnă. Vor fi afișate rezultatele repartiției computerizate

14 Jul 2022 873

Ministerul Educației lansează în consultare publică proiectele legilor educației!

13 Jul 2022 605

Ministerul Educației anunță schimbări majore în învățământ. Inspectoratele şcolare devin direcţii de învăţământ

12 Jul 2022 804

Ministerul Educației lansează în consultare publică Ghidul solicitantului - Granturi pentru unitățile de învățământ-pilot

11 Jul 2022 508

Victorie în instanță pentru eleva din Tulcea eliminată de la Bac din cauza telefonului mobil! Cazul a ajuns la Constanța

07 Jul 2022 1286

Rezultate finale Bacalaureat 2022, după contestaţii. Ce liceu din Constanța a înregistrat 100% promovabilitate

01 Jul 2022 1152

Ministrul Educației „Este cea mai mare rată de promovare la Evaluarea națională din ultimii 12 ani“ (VIDEO+DOCUMENT)

30 Jun 2022 675

Evaluarea Națională 2022 Astăzi sunt publicate rezultatele finale după soluționarea contestațiilor

30 Jun 2022 556

Evaluarea Națională 80,8% dintre elevii din județul Constanța au promovat examenul. Ce note au obținut absolvenții de clasa a VIII-a (DOCUMENT)

23 Jun 2022 1028