Ministerul Educației anunță schimbări majore în învățământ. Inspectoratele şcolare devin direcţii de învăţământ

Ministrul Sorin Cîmpeanu. Foto: Facebook/ Sorin Cîmpeanu
Inspectoratele şcolare judeţene se transformă în direcţii judeţene de învăţământ preuniversitar ca servicii publice deconcentrate aflate în subordinea Ministerului Educaţiei, cu personalitate juridică, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.
 

„Inspectoratele şcolare judeţene se transformă în direcţii judeţene de învăţământ preuniversitar ca servicii publice deconcentrate, aflate în subordinea Ministerului Educaţiei, cu personalitate juridică. (...) Un rol absolut esenţial îl va avea Autoritatea pentru Inspecţie Şcolară şi Asigurarea Calităţii. Aceasta va fi o instituţie publică de interes naţional cu personalitatea juridică aflată în subordinea Ministerului Educaţiei. Se va realiza prin reorganizarea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Universitar, care va fi o componentă a ANISAC. (...)

Tot această autoritate va avea în componenţă Comisia Naţională pentru Inspecţia Şcolară, cu prerogative de verificare a respectării inclusiv cu privire la normele de etică şi deontologie profesională de către cadrele didactice", a spus Sorin Cîmpeanu, la o conferinţă de presă referitoare la proiectul legii învăţământului preuniversitar, care va fi pus în dezbatere publică miercuri.


Potrivit acestuia, o instituţie cu rol esenţial în proiect va fi Centrul Naţional de Formare şi Dezvoltarea Carierei Didactice.

„Se reorganizează şi Centrul Naţional pentru Politici şi Evaluare în Educaţiei, înfiinţându-se Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare, precum şi Institutul pentru Ştiinţele Educaţiei. (...) O altă instituţiei nouă este Unitatea Executivă pentru prima dată la nivelul Ministerului Educaţiei dedicată învăţământului preuniversitar. (...) O altă instituţie care apare în arhitectura de sistem este Centrul Naţional de Excelenţă. La nivel naţional vom avea un Centru Naţional pentru Educaţie Incluzivă. (...) Practic managementul şi guvernanţa în sistemul de educaţie vor fi radical schimbate. (...) O altă noutate se înfiinţează Corpul Managerilor Educaţiei care va fi format din mentori pentru management educaţional", a afirmat Cîmpeanu.


Potrivit acestuia, pentru prima dată este prevăzută în lege posibilitatea încetării mandatului unui director de şcoală.

„Există pentru prima oară menţionată în lege, nu ne face plăcere, dar este o realitate, posibilitatea de încetare a mandatului unui director de şcoală în situaţia în care ANISC constată că nu s-au îndeplinit standardele minimale de calitate", a explicat ministrul.


Ministrul Educaţiei a spus că se va schimba şi procedura de recrutare a directorilor şi se va introduce funcţia de director administrativ.

„Se schimbă şi procedura de recrutare a directorilor la directori adjuncţi apărând o nouă funcţie aceea de directori administrativi. Procesul de selecţie va fi profesionalizat total şi va cuprinde o evaluare naţională în cadrul căreia se testează capacităţile şi aptitudinile candidaţilor, se apreciază evaluarea din perspectiva evaluării motivaţionale şi se realizează de către comisia de concurs împreună cu specialişti în psihometrie. Proba scrisă va rămâne, interviul va rămâne. Concurs public", a susţinut Cîmpeanu. 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doi șoferi s-au ales cu dosar penal Acțiune pentru prevenirea și combaterea consumului de alcool și droguri, la volan a polițiștilor constănțeni (GALERIE FOTO)

15 Aug 2022 738

Constanța. Actiune de amploare pe linia consumului de alcool și droguri, la volan (VIDEO)

14 Aug 2022 1933

Mai mulți șoferi drogați, prinși în Mamaia Acţiune de amploare la Constanţa, pe linia consumului de droguri şi alcool, la volan (GALERIE FOTO)

13 Aug 2022 1939

ISU Dobrogea Peste 400 intervenții în punctele temporare de lucru de pe litoral

26 Jul 2022 576

IPJ ClujComunicat de presă - 15.07.2022

15 Jul 2022 490

A doua serie de pompieri militari detașați pe litoral. Pompieri din 23 de județe ale țării suplimentează efectivele de salvatori (GALERIE FOTO)

14 Jul 2022 669

Razie de amploare în municipiul Constanța și Stațiunea Mamaia. 30 de șoferi depistați sub influența substanțelor psihoactive (GALERIE FOTO)

11 Jul 2022 1294

Pericol în trafic! Șoferi sub influența substanțelor interzise, depistați în Stațiunea Mamaia (GALERIE FOTO)

10 Jul 2022 750

Acțiune de amploare a polițiștilor rutieri Stațiunea Mamaia nu duce lipsă de șoferi drogați. „Catalogul substanțelor interzise” e bogat (GALERIE FOTO)

09 Jul 2022 994

Razie de amploare în municipiul Constanța! Mai mulți șoferi sub influența substanțelor interzise depistați în trafic (GALERIE FOTO)

08 Jul 2022 762

UPDATE Razie de amploare a polițiștilor rutieri în stațiunea Mamaia. Șoferi sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise depistați în trafic (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Jun 2022 1871

Consiliul Naţional al Elevilor Organizarea olimpiadelor școlare, un test picat de autorități. „Modul deplorabil în care s-au desfăşurat” ridică întrebări

27 Apr 2022 898

IGSU O tabără mobilă de la ISUJ Olt va ajunge la Constanța în sprijinul refugiaților din Ucraina

03 Mar 2022 995

Imaginile cu pompierii istoviți după intervenția de la Rafinăria Petromidia, devenite virale (galerie foto)

02 Jul 2021 2203

Cine va furniza Penitenciarului Poarta Albă combustibil pentru încălzire și prepararea hranei

24 Apr 2021 2790