Ministerul Educației lansează în consultare publică Ghidul solicitantului - Granturi pentru unitățile de învățământ-pilot

Vacanță. Foto: Pixabay

Ministerul Educației (ME) lansează în consultare publică Ghidul Solicitantului „Granturi pentru unitățile de învățământ pilot” în vederea susținerii pilotării unor intervenții educaționale inovative, a unor noi modele curriculare și de carieră didactică sau de management descentralizat.

Pentru prima dată în România vor fi finanțate programe-pilot propuse direct de unități de învățământ cu nivel de calificare ISCED 0-5 sau de parteneriate și rețele formate de acestea, atât pentru a încuraja subsidiaritatea, cât și pentru a testa impactul schimbărilor sistemice în vederea ajustării, corectării și adaptării acestora la nevoile comunității.

Conform sursei citate, acest apel reprezintă operaționalizarea Reformei 7 - Reforma guvernantei sistemului de învățământ preuniversitar și profesionalizarea managementului, Investiția 18, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și are ca scop îmbunătățirea rezilienței sistemului de educație prin creșterea gradului de autonomie a unităților de învățământ preuniversitar, în vederea adaptării sistemului de învățământ nevoilor actuale ale beneficiarilor direcți, conform Raportului „România Educată”.

Acestui apel îi sunt alocate 12 milioane de euro pentru a finanța cel puțin 60 de unități de învățământ, individual sau în parteneriate. 

Vor fi finanțate activitățile de inovare educațională sau de experimentare a unor măsuri individuale, specifice, pentru a testa abordări noi, inovative, de predare-învățare-evaluare, de dezvoltare a unui învățământ incluziv, de eficientizare a costurilor, de digitalizare sau de colaborare la nivel local. Măsurile pilotate trebuie să aibă potențial de a îmbunătăți managementul școlar, performanțele elevilor, practicile de lucru în școli, starea de bine a participanților la procesul de educație, în general calitatea procesului didactic și trebuie să abordeze cel puțin două din următoarele priorități:
  • Managementul unității de învățământ, inclusiv finanțare alternativă;
  • Elemente inovative la nivel de curriculum, plan-cadru, arii curriculare, programe școlare;
  • Metode și standarde de evaluare a performanțelor elevilor;
  • Metode de evaluare instituțională și asigurare a calității;
  • Dezvoltarea carierei didactice.

Finanțarea poate ajunge până la 200.000 de euro pentru unitățile de învățământ care aplică individual și până la 1.000.000 de euro pentru parteneriatele sau rețelele care implică mai multe unități de învățământ, mai precizează sursa citată.

Sunt eligibile pentru finanțare toate unitățile din rețeaua națională de învățământ, publice sau private. Sunt eleigibile de asemenea  orice tipuri de cheltuieli cu excepția investițiilor în infrastructură mare, precum și cheltuielile recurente cu personalul. 

Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reformă, va asigura procesul de selecție, contractare și monitorizare a implementării.

Perioada de consultare este 11 iulie – 31 iulie. Propunerile și observațiile pot fi transmise pe adresa de e-mail consultare.pnrr@edu.gov.ro.  

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Educației „A fost agreeată creșterea de 4 ori a sumei acordate pentru transportul elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu“

23 Sep 2022 468

Oficial Ministerul Educației a emis ordinul pentru autorizarea provizorie a unei grădinițe particulare din Constanța! Se aplică din acest an școlar (DOCUMENT)

20 Sep 2022 523

Ministerul Educației a inițiat proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii educaţiei naţionale

15 Sep 2022 688

Oficial Iată școlile și liceele din Constanța unde se introduce Catalogul electronic, din acest an școlar! (DOCUMENT)

12 Sep 2022 5576

Ministrul Educației „Asigurarea gratuității transportului elevilor și bursele sociale sunt de maximă importanță pentru Guvernul României“

10 Sep 2022 865

Tichete sociale în valoare de 500 lei. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu

06 Sep 2022 1123

Fost inspector școlar general al Constanței, la judecată cu Ministerul Educației. Despre ce este vorba

06 Sep 2022 900

ZIUA LIVE Sorin Mihai, inspector școlar general ISJ Constanța, despre reformele și controversele noilor Legi ale Educației Naționale (VIDEO)

04 Aug 2022 944

Se desființează Centrele de Asistență Educațională? Ce spune șeful CJRAE Constanța

03 Aug 2022 2956

Ministerul Educației Modificări la proiectul de Lege a învățământului superior. Finanțare suplimentară pentru universitățile de stat

01 Aug 2022 815

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu „În primele 10 zile de la lansarea proiectelor în consultare, am primit aproape 500 de propuneri“

22 Jul 2022 765

Primăria Constanța a pierdut procesul pentru transportul gratuit al elevilor! Dosarul, trimis la Curtea Supremă

20 Jul 2022 866

Ministrul Educației Palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive școlare nu se desființează!

18 Jul 2022 931

Absolvenții claselor a VIII-a află astăzi la ce liceu vor studia din toamnă. Vor fi afișate rezultatele repartiției computerizate

14 Jul 2022 1002

Ministerul Educației lansează în consultare publică proiectele legilor educației!

13 Jul 2022 713