Ministerul Educației. Se caută soluții pentru a veni în sprijinul copiilor din Ucraina. Ce variante sunt luate în discuție

Ministrul educației s-a întâlnit cu profesori români și ucraineni implicați în educația elevilor refugiați. Foto: Ministerul EducațieiMinistrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, s-a întâlnit astăzi, 25 martie 2022, cu profesori români și ucraineni implicați în educația copiilor refugiați din zonele de conflict militar.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, evenimentul de astăzi este o continuare firească a întâlnirii de joi, 24 martie, când ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a dorit să afle nemijlocit cum se derulează lucrurile din perspectiva elevilor proveniți din Ucraina. 

În cadrul discuțiilor au fost analizate particularitățile tuturor categoriilor de preșcolari și elevi care se găsesc în România în urma conflictului armat din Ucraina, astfel încât măsurile destinate acestora să fie adaptate pentru a răspunde nevoilor și implicit pentru a le asigura dreptul la educație.

„Apreciem eforturile cadrelor didactice din România și Ucraina, precum și deschiderea tuturor școlilor românești care au înscris elevi ucraineni fie ca audienți potrivit curriculumului românesc, fie ca participanți la procesul de educație conform curriculumlui ucrainean. În același timp, am luat act de dorința generală de a organiza cursuri de limba română pentru copii, chiar dacă nu sunt înscriși ca audienți în școlile noastre. De asemenea, am luat act de dorința multor elevi ucraineni de a încheia anul școlar potrivit curriculumului în baza căruia au fost școlarizați în țara de origine, însă am constatat ca există și elevi care doresc să-și continue studiile după programa școlară din sistemul românesc de învățământ”, a declarat ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu.


În acest sens, Ministerul Educației va încerca să identifice soluțiile legale privind atribuirea unor locuri speciale în liceu absolvenților clasei a VIII-a din Ucraina care nu vor fi în măsură (nu cunosc limba română, dar doresc să o învețe) să susțină Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VIII-a.

Prin implicarea inspectoratelor școlare județene, Ministerul Educației va acorda sprijin și în alocarea de posturi la solicitarea școlilor în care învață copiii ucraineni, întrucât s-a constatat atât nevoia de profesori și personal administrativ, dar mai ales nevoia de psihologi cu competențe de comunicare în limba vorbită de copiii ucraineni.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rezultate finale Bacalaureat 2022, după contestaţii. Ce liceu din Constanța a înregistrat 100% promovabilitate

01 Jul 2022 681

Ministrul Educației „Este cea mai mare rată de promovare la Evaluarea națională din ultimii 12 ani“ (VIDEO+DOCUMENT)

30 Jun 2022 486

Evaluarea Națională 80,8% dintre elevii din județul Constanța au promovat examenul. Ce note au obținut absolvenții de clasa a VIII-a (DOCUMENT)

23 Jun 2022 885

Ce a făcut Curtea de Apel Constanța cu Ordinul ME ce „taie“ indemnizațiile profesorilor

21 Jun 2022 527

Ministerul Educației demarează implementarea proiectului „Standardizare și evaluare unitară pentru sistemul de educație preuniversitar - STANDEV”

20 Jun 2022 527

Două licee din județul Constanța câştigătoare la a XVII-a ediţie a Competiției Naționale „Şcoală Europeană”

09 Jun 2022 759

Elevii claselor a VIII-a intră în vacanţă. Când vor avea loc primele probe ale Evaluării Naționale

03 Jun 2022 744

Noi măsuri aplicate în sistemul de educație din România Fără teze, fără medii semestriale

31 May 2022 916

Reacție la protest Ministrul Educației lansează programul „Masă Caldă în Școli”, cu un buget de 1 miliard de euro (GALERIE FOTO)

30 May 2022 692

Ministrul Educației „Au fost administrate 15.000 de teste de matematică în cadrul programului de evaluare standardizată“ (VIDEO)

30 May 2022 558

Sorin Cîmpeanu anunță plata salariilor angajaților din sistemul de educație

16 May 2022 824

Lotul olimpic de matematică al României, întâlnire cu premierul și ministrul Educației

13 May 2022 736

Ministerul Agriculturii va prelua de la Ministerul Educaţiei fonduri pentru dotarea liceelor agricole

10 May 2022 574

Rezultate de excepție obținute de lotul olimpic de matematică al României la Olimpiada Balcanică de Matematică (BMO) pentru seniori

09 May 2022 706

Ministerul Educației 1.791 de copii înscriși deja ca audienți în școli și grădinițe din România

07 May 2022 903