Ministrul Educației „Asigurarea gratuității transportului elevilor și bursele sociale sunt de maximă importanță pentru Guvernul României“

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Foto: Facebook/Guvernul RomânieiMinistrul Educației, Sorin Cîmpeanu a precizat astăzi că asigurarea gratuității transportului elevilor și bursele sociale sunt de maxima importanta pentru Guvernul României și sunt asigurate, fiecare in parte, de la bugetul de stat! De asemenea, bursa socială este pentru elevi aflați in dificultate din punct de vedere socio-economic sau medical.

„Bugetul pentru bursele elevilor este in anul 2022 de 5 ori mai mare decât in anul 2020 (1,332 miliarde lei fata de 270 milioane lei in 2020) și este asigurat de la bugetul de stat“ - a precizat ministrul.

Acesta a menționat că toți elevii care învață intr-o alta localitate decât cea de domiciliu au asigurat de la bugetul de stat decontul transportului între localitatea de domiciliu și școala, separat de bursele acordate pentru sprijin socio-economic și/sau medical sau de bursele acordate pentru performanta școlară.

„Toți elevii care au nevoie de sprijin din perspectiva socio-economică sau medicală primesc anul acesta burse sociale in valoare de 200 lei/luna, 12 luni/an! de asemenea bursa sociala se poate cumula cu bursa de performanță, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu. Totodată, conștient de faptul că anumite categorii de elevi se află în situații de dezavantaj independent de statutul socio-economic, Ministerul Educației a decis să acorde burse sociale în același cuantum minim, garantat, de 200 de lei nu doar elevilor proveniţi din familii cu venituri reduse, ci și altor categorii de copii și tineri de vârstă şcolară aflaţi în situaţie de risc, indiferent de venitul familiei: tineri cu dizabilităţi sau boli cronice, copii care provin din centrele de plasament, orfanii de unul sau de ambii părinţi. Și acest tip de sprijin este acordat pe toată durata anului calendaristic“ - a mai menționat Sorin Cîmpeanu.

Totodată, ministrul a precizat că în același spirit al susținerii masurilor sociale, în anul școlar 2022-2023 Guvernul a dublat numărul beneficiarilor Programului “Masa calda” crescând in același timp cu 50% cuantumul alocat fiecărei mese.

„Prin proiectul Legii România Educata, bugetul anual pentru bursele elevilor se va dubla in raport cu anul 2022 și va fi de 10 ori mai mare in raport cu anul 2020 (2,7 miliarde lei anual fata de 270 milioane lei in anul 2020)! Reprezentanții politicianismului care solicita sa primească burse sociale și toți elevii proveniți din familii cu venituri mari sau foarte mari, doar pentru ca locuind in proximitatea marilor orașe învață in licee din București, Cluj, Iasi, Timișoara sau Sibiu, solicita ca elevii aflați cu adevărat in dificultate sa aibă un sprijin material puternic diminuat! Iar cu acest lucru Ministerul Educatiei NU poate fi de acord! De asemenea, bursele sociale, alături de alte măsuri sociale precum acordarea de tichete sociale in valoare de 500 lei acordate tuturor elevilor care au nevoie de sprijin, încurajează egalitatea de șanse. Resursele trebuie astfel dirijate încât să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie și astfel să fie eficiente în reducerea abandonului școlar și în asigurarea de condiții mai bune de participare la educație pentru elevii proveniți din medii socio-economice defavorizate sau din familii defavorizate“ - a mai menționat ministrul Sorin Cîmpeanu.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial, din Monitor! Iată școlile și grădinițele din Constanța și Tulcea care participă la Programul-pilot de acordare a suportului alimentar. Ce sume vor primi (DOCUMENT)

15 Nov 2022 816

Ministerul Educației anunță Prima întâlnire de lucru în contextul derulării campaniei „Nu sunteți singuri. Împreună oprim violența din școli”

14 Nov 2022 652

Efectele Deciziei CCR nr. 364/2022. În ce condiții poate fi anulat sau retras titlul de doctor?

11 Nov 2022 619

Ministerul Educației a aprobat Metodologia privind constituirea consorțiilor pentru învățământ dual

10 Nov 2022 780

Vești bune pentru absolvenții cu media 10 la Bac și Evaluarea Națională!

02 Nov 2022 725

Ministerul Educației descurajează practicile unităților de învățământ care trec la „orarul de iarnă” și reduc durata orelor și a pauzelor

01 Nov 2022 697

Fost inspector școlar general al Constanței, victorie importantă împotriva Ministerului Educației, în instanță! (MINUTA)

28 Oct 2022 1205

S-a dat „alarma“ la Ministerul Educației! Toți inspectorii generali, chemați la ședință

26 Oct 2022 935

Ministerul Educaţiei a lansat pe Facebook rubrica ''Omul sfinţeşte locul'', dedicată profesorilor

08 Oct 2022 793

Un nou sezon de lecții realizate cu drona, ”Educație la Înălțime”. Lecție specială din Portul Constanța (VIDEO)

06 Oct 2022 869

Absolventă a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân" și a Universității Maritime Constanța, Ligia Deca este noul ministru al Educaţiei

03 Oct 2022 3863

Constănțeanca Ligia Deca, propusă pentru funcţia de ministru al Educaţiei

03 Oct 2022 1075

Are un apartament la Năvodari Sebastian Burduja va asigura interimatul la ministerul Educației. Date din CV, avere și interese (DOCUMENTE)

30 Sep 2022 999

Ministrul Educației „A fost agreeată creșterea de 4 ori a sumei acordate pentru transportul elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu“

23 Sep 2022 851

Oficial Ministerul Educației a emis ordinul pentru autorizarea provizorie a unei grădinițe particulare din Constanța! Se aplică din acest an școlar (DOCUMENT)

20 Sep 2022 802