Invatamant

Ministrul Educației, Monica Anisie, despre proiectul achiziționării de tablete – vor avea și conexiunea la Internet asigurată!


Ministerul Educației și Cercetării a publicat în transparență instituțională un proiect de Ordonanță de Guvern pentru alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pentru MEC. Este vorba de 150 de milioane de lei, pentru achiziția de tablete pentru copiii defavorizați, care nu pot participa la cursurile online de la școală.
În contextul situației de urgență decretate, Ministerul Educației și Cercetării a emis Ordinul de ministru nr. 4135/21.04.2020 prin care se aprobă Instrucțiunea privind măsurile la nivelul Ministerului Educației și Cercetării, al inspectoratelor școlare și al unităților de învățământ preuniversitar în vederea continuării procesului de învățare la nivelul sistemului de învățământ preuniversitar. Măsurile prevăzute de instrucțiune au scopul de a asigura desfășurarea procesului de învățare și în modul on-line.

250.000 de posibili beneficiari


„În urma analizelor efectuate prin intermediul inspectoratelor școlare județene/ Inspectoratul Școlare al Municipiului București am constatat că se impune intervenția pentru sprijinirea elevilor din mediile defavorizate pentru a avea acces la procesul educațional prin mijloace tehnologice. Numărul estimat de elevi din medii defavorizate pentru care este nevoie să se achiziționeze dispozitive electronice cu conexiune la internet în vederea facilitării proceselor didactice la distanță este de 250.000”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Abonamentele, plătite de MEC


Pentru a realiza achiziția de dispozitive electronice cu conexiune la internet pentru o parte dintre elevi, este necesară suplimentarea bugetului Ministerului Educației și Cercetării cu suma de 150 de milioane lei. Achiziția se realizează de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, la solicitarea Ministerului Educației și Cercetării în baza fundamentării necesarului de către inspectoratele școlare județene/ inspectoratul școlar al Municipiului București. Criteriile de repartizare a dispozitivelor electronice cu conexiune la internet sunt stabilite prin ordin al ministrului educației și cercetării, în baza propunerilor unităților de învățământ preuniversitar de stat, centralizate de inspectoratele școlare.
Monica Anisie, ministrul educației, a precizat pentru ZIUA de Constanța că tabletele achiziționate vor avea conexiune la Internet pentru a asigura acoperirea unei probleme des întâlnită în momentul în care sunt făcute astfel de donații. Abonamentele tabletelor vor fi achitate pentru o perioadă de doi ani.

Situația la Constanța


La finele lunii trecute, Inspectoratul Școlar Județean Constanța solicita directorilor de unități de învățământ o situație cu privire la accesul la internet, respectiv tipul de dispozitive folosite pentru învățare, acordul părinților pentru a participa la întâlniri față în față online, timp de lucru agreat pentru întâlnire, intervalul orar în care elevul este disponibil.
În urma acestui demers, inspectorul școlar general Sorin Mihai anunța că centralizarea nu a fost corespunzătoare cu raportările parțiale, așa încât s-a trecut la o nouă statistică, în urma căreia am aflat că 5,9% din totalul populației școlare constănțene nu are acces la educație online.
Așadar, dintr-un total de 110.000 de elevi cât numără județul Constanța, 6.488 elevi nu au acces din două motive: 5.129 nu dispun de echipamente, iar 1.359 elevi dețineau echipamente, dar nu aveau conexiune la internet.

Citește și:

Inspectorul general Sorin Mihai, despre situația din județul Constanța „Stăm mult mai bine decât alte județe în ceea ce privește accesul la cursurile online”
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Elevilor care nu pot participa la examenele naționale 2020, din motive medicale, li se mai oferă o șansă

04 Jun 2020 1586

Ludovic Orban Mi-am dat acordul pentru o sesiune specială a bacalaureatului pentru copiii care sunt în izolare

01 Jun 2020 447

Fără alte comentarii Mesajele adresate copiilor de către miniștrii Educației din România și Republica Moldova

01 Jun 2020 1877

Bacalaureat 2020 Prevederile ordinului de echivalare a competențelor lingvistice și digitale

30 May 2020 2453

LIVE VIDEO-TEXT Guvernul adoptă măsurile de relaxare ce intră în vigoare de la 1 iunie

28 May 2020 719

Editorial Profesor adulat versus ministru înjurat. Pentru că nu renunță la examenele naționale?

28 May 2020 4370

Moțiunea simplă împotriva ministrului Educației, Monica Anisie, a fost adoptată de Camera Deputaților

27 May 2020 576

Incertitudini în procesul de învățământ. Un senator de Constanța îi cere ministrului Educației strategia privind formele de învățământ online

26 May 2020 1653

Nota minimă de promovare a Definitivatului este 8

26 May 2020 1866

Camera Deputaților. Monica Anisie „Şcoala românească e sub nivelul provocărilor generaţiilor actuale de elevi“ (video)

25 May 2020 495

Noul calendar al Bacalaureatului 2020

25 May 2020 1448

Camera Deputaţilor dezbate astăzi moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei

25 May 2020 1758

Absolvenții 2020 au scăpat de probele orale la Bac. Părinții continuă să ceară anularea examenelor naționale

19 May 2020 3073

Metodologia Evaluării Naționale a fost modificată. Contestații depuse online, în două zile

18 May 2020 2004

În premieră pentru învățământul constănțean 235 de directori și inspectori școlari s-au aflat în direct, on line, cu ministrul Monica Anisie

14 May 2020 2913