Ministrul Educației Palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive școlare nu se desființează!

Palatul Copiilor. Foto cu rol ilustrativ: ZIUA de ConstanțaMinistrul Educației, Sorin Cîmpeanu a precizat printr-un comunicat de presă că proiectul Legii învățământului preuniversitar trebuie să pună în aplicare politicile naționale privind descentralizarea, potrivit Strategiei generale de descentralizare - adoptată în anul 2017.

„Începând cu anul 2025, Ministerul Educației va putea, prin consultare publică, să inițieze legislația specifică, astfel încât Palatul Național al Copiilor, palatele copiilor, cluburile copiilor și cluburile sportive să se organizeze și să funcționeze ca instituții publice în subordinea Consiliului General al municipiului București / consiliilor locale, cu personalitate juridică, pentru desfășurarea activităților extrașcolare / cu program sportiv suplimentar“ - a precizat Ministrul Sorin Cîmpeanu. 

Acesta a menționat că personalul didactic de predare titular existent în cluburile sportive școlare, palatele copiilor şi cluburile copiilor, respectiv în Palatul Național al Copiilor şi care se transferă în instituțiile cu program sportiv suplimentar, respectiv pentru activități extrașcolare din subordinea autorităților administrației publice locale îşi păstrează dreptul, pentru o perioadă de 10 ani de la momentul transferului, să participe la etape de mobilitate a personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în vederea ocupării de posturi didactice/catedre vacante în unități de învățământ preuniversitar, potrivit metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației.

Terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea Palatul Naţional al Copiilor, palatele copiilor şi cluburile copiilor, cluburile sportive şcolare vor fi trecute din domeniul public al statului în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale în a căror rază teritorială își desfășoară activitatea, prin hotărâre a Guvernului, sub condiția păstrării destinației inițiale, pentru o perioadă de minimum 10 ani de la momentul transferului și a schimbării regimului juridic al domeniului public.

În termen de doi ani de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Educației va iniția actele normative pentru reglementarea transferului de competențe și de patrimoniu.
În prezent și până la elaborarea legislației de reglementare a transferului de competențe:
[1️⃣] Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti funcționează ca unitate conexă, în subordinea Ministerului Educației.
[2️⃣] Palatele şi cluburile copiilor funcționează ca unităţi conexe pentru activităţi extraşcolare în subordinea DJIP.
[3️⃣] Palatele şi cluburile copiilor funcționează în baza Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor care oferă activitate extraşcolară aprobat prin OMECTS nr. 5.567/2011, cu modificările și completările ulterioare.
[4️⃣] Finanţarea cheltuielilor privind palatele şi cluburile copiilor se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.
[5️⃣] Palatele şi cluburile copiilor pot să fie finanţate şi de autorităţile administraţiei publice locale.
[6️⃣] Terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea palatelor şi cluburilor copiilor şi elevilor fac parte din domeniul public judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti şi sunt în administrarea consiliului judeţean, respectiv a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti. Celelalte componente ale bazei materiale rămân de drept în proprietatea acestora şi sunt administrate de către consiliile de administraţie ale acestora.
[7️⃣] Terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea Palatul Naţional al Copiilor fac parte din domeniul public al statului şi sunt administrate de Ministerul Educaţiei.
[8️⃣] Terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea palatele şi cluburile elevilor, cluburile sportive şcolare, ale căror cheltuieli curente şi de capital se finanţează de la bugetul de stat, fac parte din domeniul public al statului şi sunt administrate de Ministerul Educaţiei, prin DJIP şi prin consiliile de administraţie ale acestor unităţi.
[9️⃣] Profesorii din palatele şi cluburile elevilor, profesorii-antrenori în cluburile sportive şcolare și antrenorii din cluburile sportive şcolare, din palatele şi din cluburile copiilor își păstrează funcțiile de cadre didactice de predare.
[🔟] Pentru profesorii din palatele şi cluburile elevilor, profesorii-antrenori și antrenorii în cluburile sportive școlare se aplică prevederile incidente celorlalte categorii de cadre didactice cu privire la constituirea normei didactice.

Proiectul legii precizează în mod clar aspectele de mai sus la articolele 213-216.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Daniel Faur, de la Palatul Copiilor Constanța, performanță la Campionatul European de Navomodelism

16 Aug 2022 604

Emanuella Rebeka Hanriot O tânără performeră face naveta zi de zi de la Oituz pentru școală, natație și karate (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Jul 2022 2224

Ce se va întâmpla cu Palatul Copiilor din Constanța? Anunțul inspectorului școlar general, Sorin Mihai!

25 Jul 2022 1659

Palatul Copiilor Constanța Înotătorul Matei Silivestru, patru medalii la Naționale. Evoluții cu recorduri și pentru colegii săi (GALERIE FOTO)

09 Jul 2022 1116

Constanța. La 32 de ani, atacantul Vlad Rusu a agățat ghetele în cui „Îi mulțumesc fotbalului pentru tot ce mi-a oferit“ (GALERIE FOTO)

04 Jul 2022 2418

Concurs de angajare la Palatul Copiilor Constanța. Ce post este vacant

30 Jun 2022 761

Bacalaureat 2022 ISJ Constanța stabilește componența comisiilor din centrele de examen și centrele zonale de evaluare

16 Jun 2022 1010

Minte sănătoasă în corp sănătos! Maria Anghel, din Constanța, campioană la șah, dar și o iubitoare a fitness-ului și a înotului

30 May 2022 2805

Natație Palatul Copiilor Constanța, șase medalii la Naționalele școlare, toate cucerite de Matei Silivestru. Campion de patru ori! (GALERIE FOTO)

13 May 2022 1736

Un tânăr orfan din Constanța a impresionat jurații la Românii au talent (VIDEO)

23 Apr 2022 2182

Concursul național „Made for Europe”. Elevii a două licee din Constanța vor reprezenta județul la etapa națională

04 Apr 2022 990

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului

02 Apr 2022 716

„Suntem campioni!“ Ștafeta de aur de la Palatul Copiilor Constanța. Ultima zi a adus titlul național mult-așteptat (GALERIE FOTO)

30 Mar 2022 2587

Constanța. „O mică lecție de viață“ de la Matei Silivestru Pentru a nu întârzia la cursuri, s-a antrenat cu noaptea-n cap. Singur în bazin! (GALERIE FOTO)

21 Jan 2022 3654

Palatul Copiilor Constanța Medalii și recorduri personale pentru „delfinași“ la Cupa României. Cursa de 1.500 m, electrizantă! (GALERIE FOTO)

23 Dec 2021 2912