Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu despre testarea copiilor împotriva Covid 19 și închiderea școlilor (video)

  • Autoritatea Naţională a Medicamentului urmează să stabilească tipul de teste non-invazive care vor fi folosite pentru screening-ul infecţiei cu SARS-CoV-2 în şcoli. 
  • Școlile se vor închide în momentul în care, prin ordine de carantinare, se va face această precizare expresă.
  • Pentru a păstra sănătatea copiilor este ca toate persoanele din jurul lor să se vaccineze împotriva SARS-CoV-2.



Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia a discutat despre testele de depistare a Covid 19 ce pot fi efectuate în școli și despre închiderea școlilor.
 
Acesta a menționat că în câteva zile, Autoritatea Naţională a Medicamentului urmează să stabilească tipul de teste non-invazive care vor fi folosite pentru screening-ul infecţiei cu SARS-CoV-2 în şcoli. Aproximativ 70 de milioane de teste vor fi puse la dispoziţia unităţilor de învăţământ.
 

„Este vorba de o achiziţie de nivel foarte mare, pentru că au rămas din cele 14 săptămâni de şcoală din semestrul I, care urmează să se încheie la finalul anului calendaristic, un număr de 11 săptămâni. Având în vedere că procesul de screening necesită posibilitatea de testare a tuturor, înseamnă circa 3,2 milioane de beneficiari în sistemul de educaţie, înmulţit cu doi, înseamnă 6,4 milioane de teste non-invazive necesare săptămânal şi, dacă vorbim de 11 săptămâni, rezultă 70 de milioane de teste non-invazive pe bază de salivă. Acestea nu vor fi omologate. Ele vor fi autorizate pe baza identificării acestor cerinţe minime de performanţă şi a cerinţelor de reglementare, foarte importante. Sunt convins că vorbim de zile. Se adaugă celor minimum 5.000 de teste existente în fiecare judeţ. Aceste teste sunt în continuare la dispoziţia şcolilor. Aceste teste vor putea fi utilizate nu numai în cazul apariţiei unor persoane cu simptome, vorbim de elevi şi cadre didactice în egală măsură, ci vor putea fi utilizate, tocmai ce am transmis o instrucţiune către toate Inspectoratele şcolare judeţene, şi pentru testarea acelor elevi care vor să revină în cea de-a opta zi la şcoală, pe baza prezentării unui test negativ, test antigen negativ sau test PCT“ – a declarat ministrul Educației.

 
De asemenea, Sorin Cîmpeanu a menționat că şcolile se vor închide în momentul în care, prin ordine de carantinare, se va face această precizare expresă.
 

„Nu este bine să ne jucăm de-a închis, deschis şcoala. Şcolile se vor închide în momentul în care, prin ordine de carantinare, se va face această precizare expresă. Am căutat să avem două reguli clare: apariţia unui caz de îmbolnăvire (de COVID-19) într-o clasă conduce la suspendarea activităţii cu prezenţă fizică în acea clasă fără a fi nevoie de şedinţe ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă; dacă avem un număr de clase cu prezenţa fizică suspendată, cel puţin jumătate din numărul total de clase din şcoală, se suspendă activitatea cu prezenţă fizică în întreaga şcoală, de data aceasta fiind nevoie şi de decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă“ – a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.

 
Ministrul Educaţiei a mai precizat că pentru a păstra sănătatea copiilor este ca toate persoanele din jurul lor să se vaccineze împotriva SARS-CoV-2.
 

„Înţelegem foarte bine temerea oricărui părinte pentru sănătatea propriului copil. Este o temere justificată. Avem nevoie de înţelegere între părinţi, profesori şi autorităţi, avem nevoie de înţelegerea importanţei educaţiei, avem nevoie să înţelegem că nu mai putem face copiii să plătească aşa cum nu de puţine ori am făcut-o în ultima perioadă de timp, din păcate, pentru greşelile noastre, ale adulţilor. Nu copiii sunt responsabili pentru sănătatea părinţilor şi copiilor nevaccinaţi, lucrurile stau exact invers. Dacă ne interesează într-adevăr sănătatea lor, ce putem să facem fiecare dintre noi, singurul lucru eficient pe care-l putem face fiecare dintre noi, dintre cei care spunem că ne interesează sănătatea propriilor copii, este să mergem să ne vaccinăm“ – a mai precizat Sorin Cîmpeanu.


Sursa foto+video: Facebook/Ministerul Educației

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Exercițiu de pregătire în caz de cutremur cu participarea elevilor de la Școala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Hașdeu” Constanța (Galerie FOTO)

23 Apr 2024 151

UPDATE Năvodari Accident rutier - copil aflat pe bicicletă, lovit de mașină

23 Apr 2024 430

Consilierii locali vor aporba principalii indicatori tehnico-economici Școala Gimnazială nr.22 „I.C. Brătianu” din Constanța, reabilitată energetic (DOCUMENT)

23 Apr 2024 224

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 575

România Se fac înscrieri la Școala de Poliție! Vezi de când

23 Apr 2024 333

Consilierii locali vor aproba lucrările de intervenţii şi indicatorii tehnico-economici Școala Gimnazială nr.10 „Mihail Koiciu” din Constanța, reabilitată energetic (DOCUMENT)

22 Apr 2024 355

MApN Se fac înscrieri pentru cursurile de ofițeri în Armata Română! Vezi câte locuri sunt disponibile în Constanța

22 Apr 2024 425

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 684

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 765

Proiect finanțat cu bani europeni Primăria Constanța caută o firmă care va reabilita Școala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu“. Contract de peste 6,7 milioane lei (DOCUMENT)

21 Apr 2024 452

Poliția și elevii din Constanța discută despre traficul de persoane și violența în școli

19 Apr 2024 450

ZIUA LIVE Mihai Vîlcu, candidat USR la Primăria Ghindărești – „2024 este un an foarte greu din punct de vedere electoral” (VIDEO)

19 Apr 2024 479

Licitații Tulcea Elevii de la Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” din Babadag vor primi, zilnic, pachete alimentare de la SC Complex Anelis SRL (DOCUMENT)

19 Apr 2024 514

Licitații Tulcea Woodart SRL va dota Școala Gimnazială Ostrov cu mobilier și materiale didactice (DOCUMENT)

19 Apr 2024 338

Lumea marinarilor Din nou spre America. „Mircea”, SUA, Canada

19 Apr 2024 565