Ministrul Educației „Ultimii doi ani au fost o reală catastrofă educaţională, iar acest lucru se vede inclusiv la examenul de Bacalaureat“

Ministrul Sorin Cîmpeanu. Foto: Ministerul EducațieiConsecinţele închiderii impuse a şcolilor, în perioada pandemiei, se văd în acest moment, a declarat luni ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul susţine că ultimii doi ani au fost o reală catastrofă educaţională, nu numai în România, conform Agerpres.ro

Potrivit ministrului, absenteismul şcolar, respectiv la examenul de Bacalaureat, este cauzat de problemele cronice ale şcolii româneşti, peste care se suprapun problemele generate de criza sanitară.

"Faptul că în vârful perioadei de criză sanitară am avut la conducerea Ministerului Sănătăţii persoane care au impus închiderea şcolii, în pofida voinţei Ministerului Educaţiei, se vede exact în acest moment, pentru că foarte mulţi elevi s-au îndepărtat de şcoală. Cei care nu s-au depărtat de şcoală şi nu au renunţat la şcoală au încercat să intre în Bacalaureat, însă din cauza calităţii slabe a educaţiei, pentru că nu poţi să faci educaţie atunci când închizi, deschizi şcolile, aşa cum spunea Ministerul Sănătăţii, n-au reuşit să promoveze astfel încât să aibă mediile încheiate. (...) Cu siguranţă, am spus-o de la bun început, ultimii doi ani au fost o reală catastrofă educaţională, nu numai în România, iar acest lucru se vede inclusiv la examenul de Bacalaureat", a declarat ministrul Educaţiei, la Parlament.


El a subliniat că este nevoie de perseverenţă, de conlucrare.

"Avem nevoie de perseverenţă, avem nevoie de înţelepciune, avem nevoie de conlucrare pentru construcţie, astfel încât pe termen mediu şi lung să putem să recuperăm aceşti copii care au început şcoala şi nu au reuşit să termine şcoala", a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă şi Ministerul Educaţiei are o vină, el a răspuns: "Cu siguranţă da. Putem şi trebuie să facem mai mult. De exemplu, este vorba de cei 4 piloni care sprijină reducerea abandonului şcolar, este vorba de un sistem de burse mai atractiv - am început deja -, este vorba despre Programul naţional de reducere a abandonului şcolar (...), este vorba de masa în şcoli - masa de multe ori face diferenţa în a-ţi trimite şi a nu-ţi trimite copilul la şcoală - şi este vorba despre facilităţi pentru asigurarea transportului. (...) Lucrurile astea nu au existat până acum. De acum încolo trebuie să existe, pentru ca abandonul şcolar să fie redus. Cu siguranţă o parte de vină o are şi Ministerul Educaţiei, o au şi alte ministere, o are întreaga societate", a argumentat el.


În opinia sa, subiectele de la prima probă a examenului de Bacalaureat au fost de dificultate medie, dar mai ales au fost corect calibrate din perspectiva competenţelor verificate.

Până în prezent, a spus ministrul Educaţiei, au fost raportate 39 de cazuri de eliminare din examen pentru tentativă de fraudă, iar la proba de luni au lipsit 2.453 de candidaţi înscrişi.

Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bacalaureat 2022 1266 de absolvenți ai claselor a XII-a/a XIII-a din judeţul Constanţa s-au înscris la sesiunea de toamnă

12 Aug 2022 486

Bacalaureat 2022 Săptămâna viitoare încep probele scrise din cadrul sesiunii august-septembrie

09 Aug 2022 558

Reformele și controversele noilor Legi ale Educației Naționale în dezbatere la ZIUA LIVE

03 Aug 2022 687

Liceul Tehnologic „Radu Prișcu”, Dobromir, județul Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

28 Jul 2022 1298

Secretar de stat din Ministerul Educației „Avem un Bacalaureat care este la fel de 25 de ani, din 1997. Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le adaptăm“

27 Jul 2022 864

Absolvenții claselor a VIII-a află astăzi la ce liceu vor studia din toamnă. Vor fi afișate rezultatele repartiției computerizate

14 Jul 2022 882

Ministrul Educației Schimbări în organizarea Bacalaureatului. Din ce an vor fi puse în aplicare modificările

12 Jul 2022 984

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța angajează asistent medical. Cine poate participa la concurs

08 Jul 2022 644

Liceul Tehnologic „Radu Prişcu” Dobromir, județul Constanța angajează mediator școlar

07 Jul 2022 538

Rezultate finale Bacalaureat 2022, după contestaţii. Ce liceu din Constanța a înregistrat 100% promovabilitate

01 Jul 2022 1160

Bacalaureat 2022 Un elev de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța a obținut media 10 după contestații

01 Jul 2022 825

Ministrul Sorin Cîmpeanu „Este o eroare dramatică pentru acel elev care știe că a făcut de 9,80 și s-a văzut pe liste cu 2,80“ (VIDEO)

01 Jul 2022 651

Posturi vacante la Universitatea „Ovidius” din Constanța

01 Jul 2022 877

Constanța. Doi candidați, eliminați de la examenul de bacalaureat

01 Jul 2022 620

Rezultate bacalaureat Rata de promovare la examen a crescut cu 5,4% după contestații

01 Jul 2022 510