Ministrul Educației „Ziua Mondială a Educației este o zi simbolică pentru recunoașterea rolului pe care dascălii îl au în societate“

Ligia Deca, ministrul Educației. Foto: edu.roMinistrul Educației, Ligia Deca a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Educației.

„Ziua Mondială a Educației este un prilej de bucurie și de recunoștință față de toți cei care au dăruit și s-au dăruit necondiționat pentru formarea noastră. Este o zi simbolică pentru recunoașterea rolului pe care dascălii îl au în societate. Nu întâmplător, în limba engleză, denumirea acestei sărbători aduce în prim-plan profesorii: «World Teachers’ Day». Puterea simbolică a zilei de astăzi este în deplină consonanță cu acțiunile pe plan internațional la care România a avut ocazia să ia parte în ultima perioadă. Eforturile din ultimele şase luni, în care România a coprezidat Action Track 3 în cadrul Summitului pentru Transformarea Educației pe tema «Teachers, teaching and the teaching profession», au dat roade, mărturie stând faptul că  Secretarul General Adjunct al ONU, Amina Mohammed, a anunțat constituirea Comisiei Internaționale pentru Cariera Didactică.

Profesorilor care ne-au ajutat să devenim noi, cei de azi, le datorăm prețuire și respect, încredere și sprijin.

Totodată, de Ziua Educației, nu-i putem uita pe cei dintâi educatori ai copiilor - părinții și pe toți cei care compensează, prin eforturile lor, ceea ce sistemul nu reușește să facă așa cum ne-am dori. Mă gândesc la copiii din mediile dezavantajate, la cei în prag de abandon școlar sau la stereotipurile și prejudecățile care se interpun, de multe ori, între unii tineri și visurile lor.

Îmi este clar că educația din România trebuie să închidă câteva decalaje majore, pentru a permite o apropiere de media europeană. Unul din cele mai importante este cauzat de numărul mare de copii și tineri care părăsesc școala înainte de finalizarea educației obligatorii. Problema abandonului lovește disproporționat elevii din medii defavorizate, din mediul rural, din comunitățile sărace sau periferice. Copiii de origine romă sunt afectați în mod deosebit, fiind adesea la intersecția mai multor dezavantaje.

Vreau ca trecerea de la principiul egalității la cel al echității să fie garantată tuturor, indiferent de mediul de reședință, de mediul socio-economic, de nevoile educaționale speciale sau de orice alt criteriu.

La mulți ani tuturor, cu șanse egale și cu visuri mari!” - a transmis ministrul Educației, Ligia Deca. 


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Educației, Ligia Deca Peste 25.000 de elevi sunt înscrişi la şcoli în care se învaţă în trei schimburi (VIDEO)

08 Sep 2023 477

Ministerul Educației a semnat 1.826 de contracte din cadrul apelului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitare și a unităților conexe”

30 Aug 2023 636

Ligia Deca, anunț despre bursele de studiu pentru străini! „Astfel sunt promovate limba și cultura țării noastre“

02 Aug 2023 1313

Ligia Deca a semnat un nou ordin de ministru! „A fost o prioritate pentru mandatul meu“

31 Jul 2023 725

Ministrul Educației „Înscrierile pentru bacalaureat şi pentru Evaluarea Naţională se vor prelungi până pe 16 iunie“ (VIDEO)

11 Jun 2023 915

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a făcut anunțul. 15.000 de profesori au renunțat la grevă

06 Jun 2023 874

Proiectele legilor învăţământul preuniversitar şi superior intră la vot, în plenului Senatului

22 May 2023 734

Ministrul Educației, Ligia Deca „Nu s-au produs modificări în proiectul legii învăţământului preuniversita, fiind păstrată varianta prezentată iniţial, pe 27 februarie“ (VIDEO)

09 Mar 2023 1075

Premierul Nicolae Ciucă „Proiectele legilor educaţiei vor intra, în perioada imediat următoare, în avizare“ (VIDEO)

09 Mar 2023 768

Ministrul Educației, Ligia Deca „Evaluarea naţională rămâne în formula de acum - probe scrise la matematică, limba şi literatura română şi limba maternă“ (VIDEO)

27 Feb 2023 1216

Când va fi atins vârful sezonului gripal în România (VIDEO)

05 Jan 2023 1805

Editorial De acord cu uniforma școlară, dacă nu este un mijloc pentru îmbogățirea unor anumite firme

24 Dec 2022 1502

Ministerul Educației anunță Prima întâlnire de lucru în contextul derulării campaniei „Nu sunteți singuri. Împreună oprim violența din școli”

14 Nov 2022 1186

Ministrul Educației Ligia Deca s-a întâlnit cu liderul studenților din România. Ce au discutat

20 Oct 2022 1062

Care a fost ultima vizită oficială a Ligiei Deca, acum ministru al Educației, în Constanța

04 Oct 2022 1222