Mirciștii coordonați de un fost inspector școlar general au atins o nouă performanță

  • Săptămâna viitoare vor participa la o conferință internațională online
  • Echipa câștigătoare și-a propus să organizeze Jocurile Olimpice din 2040 în metropola München din Germania

Junior Achievement Romania a organizat, la începutul săptămânii trecute, o nouă ediție a Concursului Sci Tech Challenge, la care au participat 13 echipe din liceele constănțene.
Elevii Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, coordonați de prof. dr. Aliss Andreescu (fost inspector școlar general septembrie 2010-mai 2012), au reuşit o performanță extraordinară, clasându-se pe locurile I și III ale podiumului.

Șase mirciști creativi au câștigat finala națională a competiției Sci-Tech Challenge 2020, urmând să-și prezinte, la sfârșitul lunii mai, soluțiile inovatoare la conferința europeană online „Abilitățile STEM pentru noua generație: de la concept la acțiune”, unde vor participa reprezentanți din Parlamentul European și mediul de afaceri.
De altfel, anul trecut, tot elevii constănțeni au reprezentat România la finala europeană, echipa fiind formată din: Andreea Maria Chiriac (Colegiul Național Mircea cel Bătrân), Vanessa Emily Herdean (Liceul Tehnologic Gheorghe Miron Costin), Mihaela Cristina Consferenț (Liceul Teoretic Ovidius), Răzvan Bucur (Liceul Teoretic Decebal), Bianca Maria Baias (Colegiul Național Mircea cel Bătrân).
 

„Viitorul este mult mai eco-friendly decât ne-am aștepta”

Aflată la cea de-a VIII-a ediție în România, competiția încurajează tinerii să își aplice cunoștințele în domeniile Științei, Tehnologiei, Ingineriei și Matematicii (STEM) și să își dezvolte creativitatea și aptitudinile antreprenoriale.
Concursul organizat de Junior Achievement România se adresează liceenilor și a propus echipelor un proiect care a constituit o adevărată provocare – organizarea Jocurilor Olimpice de Vară din anul 2040, pe principiul respectării mediului înconjurător. Timp de o săptămână, elevii au participat la webinarii ale mentorilor JA România, în cadrul cărora au deprins modul de a construi și prezenta un proiect, valorificând competențele dobândite la școală într-un mod cât mai creativ. Apoi, în ore întregi de lucru online, fiecare echipă a elaborat proiectul și prezentarea acestuia, alegând cel mai bun loc de desfășurare și căutând cele mai bune soluții pentru organizarea eco-friendly a unui eveniment la scară planetară. Au urmat zile de brainstorming, calcule, căutarea de informaţii concrete din surse cȃt mai viabile.


În evenimentul de luni, 11 mai, fiecare echipă și-a prezentat proiectul, în fața unui juriu format din specialiști, răspunzând apoi întrebărilor acestora și argumentându-și alegerile. Echipa TrekTronik formată din elevii din clasa a X-a, Virgil Baclanov, Andrei Bărăitaru, Andreea Constantin, Ana Luca, Teodora Portase și Andrei Maxim Volnițchi s-a situat pe locul I, iar echipa Wizards of Tech, formată din elevii din clasa a XI-a Arina-Ilinca Gheorghe, Șerban-Mihai Ionescu, Andreea-Sidonia Mihai, Tarik-Ilhan Omer, Ștefan Solomon și Karina Sânziana Stelea, a ocupat locul al III-lea.


Echipa câștigătoare și-a propus să organizeze Jocurile Olimpice din 2040 în metropola München din Germania. Elevii au depus o muncă intensă în căutarea unor soluții sustenabile și au ajuns la următoarea concluzie: viitorul este mult mai eco-friendly decât ne-am aștepta. Plăcuțele electrice amplasate la intrare pe stadioane, eolienele de la baza munților Alpi, precum și panourile fotovoltaice distribuite pe suprafața acoperișurilor stadioanelor reprezintă sursele de energie din cadrul evenimentului. Membrii echipei TrekTronik au dezvoltat 2 prototipuri ale unor aplicații ce vor încuraja populația să folosească mijloace de transport în comun sau sa vizioneze de acasă, prin intermediul hologramelor, evenimentele olimpice. Detaliile au venit după aceea de la sine: bilanțul costurilor, sponsorizări ale firmelor locale precum BMW, Adidas și Siemens, logo-ul echipei, sigla olimpică creată de la 0, precum și schițe tehnice realizate în AutoCAD. Însă partea poate cea mai spectaculoasă a constat într-un show de lasere și plimbări cu baloane cu aer cald.


Citește și:

Mirciștii au obţinut un loc fruntaș la concursul Creativity & Innovation Challenge
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Premianții Concursului național de matematică „Laurențiu Panaitopol” de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța

21 Mar 2024 748

Atenție, consumatori! Se sistează furnizarea căldurii și a apei calde într-o anumită zonă a Constanței

19 Mar 2024 476

Simularea Evaluări Naționale 2024 Ierarhia școlilor din județul Constanța în funcție de media probelor. Colegiul Naţional „Mircea Cel Bătrân“, în fruntea clasamentului

04 Mar 2024 2596

Un elev de la Colegiul “Mircea cel Bătrân” Constanța, a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională Interdisciplinară Științele Pământului (FOTO)

24 Feb 2024 1185

Eveniment cultural la Colegiul Național Costache Negri din Galați. Cei prezenți au primit semne de carte cu Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța (FOTO)

21 Feb 2024 550

Ziua Națională a Lecturii, marcată la Tulcea

18 Feb 2024 471

Știri Constanța Profesorii de la CNMB într-un program de job shadowing în Portugalia (FOTO)

09 Feb 2024 937

Elev de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța, câștigător pentru România al Concursului European „Juvenes Translatores“ (GALERIE FOTO)

08 Feb 2024 912

Știri Constanța O nouă performanță internațională a elevilor din Constanța!

06 Feb 2024 865

Retrospectivă 2023 Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, încă un an împlinit prin excelență și tradiție

03 Jan 2024 1653

Știri Constanța Polițiștii locali din Constanța au desfășurat cu succes activități de educație rutieră în 12 școli

21 Dec 2023 586

Discursul lui Mihai Grecu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, la vernisajul expoziției Dobrogea 145

29 Nov 2023 12258

#Dobrogea145 Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

15 Nov 2023 1655

Colegiul Național Mircea cel Bătrân, Constanța Andrei Foca, elev în clasa XI-a, a luat locul II la un concurs international de robotică

07 Nov 2023 1166

Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” va fi gazda „Reuniunii anuale a liceelor cu secţii bilingve francofone” din România

22 Oct 2023 799