Invatamant

„Nu profesorii trebuie să asigure paza unităţilor de învăţământ!“

Recent, am reliefat demersurile susţinute pe care liderii elevilor le fac pentru a li se recunoaşte dreptul la învăţământ de calitate, în timp ce liderii sindicali nu au acelaşi... succes. „Acţionând onest, cu bun-simţ, legea e de partea noastră şi, zic eu, foarte important, total nepartizan, am reuşit să obţinem pentru colegii noştri din Constanţa şi întreaga ţară drepturi care însumează eforturi bugetare de câteva zeci de milioane de euro. Dar nici pe departe nu ne comparăm cu sindicatele. Activitatea noastră este total neremunerată, iar la capacitatea organizaţională este imposibil de comparat“, declara Alexandru Manda, pentru ZIUA de Constanţa.
 
De data aceasta însă, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), organizaţia reprezentativă a elevilor din judeţ, îşi îndreaptă eforturile către alte două obiective, pentru care se face responsabil Consiliul Local Constanţa, respectiv asigurarea pazei în şcoli şi creşterea cuantumului burselor. Pe scurt, creşterea finanţării educaţiei, în contextul discuţiilor privind adoptarea bugetului local pe anul 2018.
 
„Nu profesorii trebuie să asigure paza unităţilor de învăţământ. Asta este treaba administraţiei publice locale. Care se face că plouă. Şi de aici cazuri precum cel prezentat de dvs. sau cel de la Școala 28. Pentru noi, cei de la AEC, asta este o prioritate principală la acest moment. Cât despre «războiul profesori - elevi», asta mi se pare mai degrabă un SF. Atât profesorii, cât şi elevii ar trebui să militeze pentru acelaşi lucru: calitate, echitate şi respect (din partea statului)“, a declarat acelaşi lider al elevilor constănţeni.

Printr-un comunicat remis redacţiei, AEC susţine că principala cauză a recentelor incidente o constituie „refuzul constant al autorităţilor locale de a asigura paza unităţilor de învăţământ, încălcând flagrant prevederile Legii siguranţei în şcoli nr. 35/2007, care, prin art. 4, obliga Consiliul Local să aloce bani în vederea creşterii siguranţei acestora, şi ale Legii nr. 333/2003, care obligă autorităţile locale să asigure paza instituţiilor subordonate, deci inclusiv a unităţilor şcolare.
 
AEC solicită public primarului Constanţei şi consilierilor locali să prevadă credite bugetare în acest sens, astfel încât elevilor municipiului Constanţa să nu le mai fie pusă în pericol integritatea fizică atunci când sunt prezenţi la cursuri“.
 
Totodată, reprezentanţii elevilor constănţeni solicită autorităţilor locale creşterea fondului de burse prevăzut pentru anul 2018. Pentru anul în curs, ei solicită un fond de burse de 14,5 milioane de lei, cu următoarele cuantumuri: bursa de performanţă - 380 de lei/lună (20% din salariul minim pe economie); bursa de merit - 95 de lei/lună (5% din salariul minim pe economie); bursa de studiu - 285 de lei/lună (15% din salariul minim pe economie) şi bursa socială - 380 de lei/lună (20% din salariul minim pe economie).     
 
„Sperăm ca aleşii locali să dea dovadă că le pasă de educaţie şi de beneficiarii principali ai acesteia. În acest moment, elevii Constanţei au două variante în ceea ce priveşte siguranţa la şcoală - ori vin cu bani de acasă, pentru plata firmelor de pază, fapt ce încalcă principiul gratuităţii învăţământului de stat, consacrat şi garantat de supremaţia articolului 32 din Constituţie, ori acceptă să studieze într-un mediu care le pune în pericol securitatea şi integritatea fizică. Și acest lucru din cauza refuzului constant al primarului Decebal Făgădău şi al aleşilor locali de a respecta legea şi a asigura paza unităţilor de învăţământ. Argumentul principal al primarului Constanţei pentru refuzul asigurării pazei a fost lipsa fondurilor. În condiţiile actuale, ale unui excedent bugetar de aproximativ 300 de milioane de lei, nu considerăm acest argument decât o teză falsă, lipsită de substanţă, sub paravanul căreia administraţia locală doreşte să se exonereze de obligaţiile ce îi revin“, a declarat Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Asociația Elevilor din Constanța, discuții cu reprezentanții CJC pe tema acordării reducerilor elevilor la transportul județean

09 Jan 2019 501

Decebal Făgădău - „Plătim 15.000 de burse. Din semestrul II al anului viitor, analizez să creştem cuantumul acestora“

01 Nov 2018 631

AEC şi CJC merg în instanţă Subvenţia la transportul judeţean pentru elevi şi studenţi, tranşată abia în 2019! Va crește abandonul şcolar?

29 Sep 2018 1357

Asociaţia Elevilor din Constanţa a depus plângeri împotriva autorităţilor locale

15 Aug 2018 691

Aleşii PNL solicită executivului CJC susţinerea proiectului privind subvenţionarea transportului judeţean pentru elevi şi studenţi! (documente)

27 Jul 2018 1165